I sve po zakonu...

04.10.2022. 11:46
34
IZVOR: katera.news

U sjenci posljednjih nam istorijskih izbora, pomalo i u potaji, desila nam se u Srpskom Sarajevu još jedna velika sramota. Na Sjednici Senata našeg Univerziteta, u zvanje profesor emeritus, nije izabran profesor Miloš Kovačević. Da, onaj profesor Kovačević, najznačajniji živi srpski lingvista, najveći borac za srpski jezik, zasigurno najpoznatiji profesor kojeg je naš Univerzitet ikad imao. Profesor Miloš Kovačević je osnivač Katedre za srpski jezik i jedan od utemeljivača Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Srpskom Sarajevu, posljednji aktivni profesor od onih koji su svojim legitimitetom omogućili njegovo stvaranje u godinama rata i stvaranja. Ujedno, Profesor je i pokretač i zasnivač prvih doktorskih studija na našem Univerzitetu, koji se ovim stidnim činom dovode u pitanje.

Članovi Senata, a to su Rektor i njegov tim i svi dekani fakulteta i akademija u sastavu UIS, imali su pred sobom referat od 53 strane u kojem je pobrojano 37 naučnih knjiga, 45 naučnih radova kategorije M23 i M24, 68 radova sa međunarodnih naučnih skupova,  173 rada u nacionalnim tematskim zbornicima i 105 radova u časopisima nacionalnog značaja. U izvještaju su mogli pročitati da su o Profesoru napisana 193 rada, što jasno ukazuje koliki je njegov uticaj na savremene tokove u srpskoj lingvistici, ako oni toga nisu bili svjesni.

Slika

Sasvim je jasno da nijedan do sada izabrani emeritus nije imao ni približno velik opus ovome koji krasi profesora Miloša Kovačevića. Ali, glasalo se tajno. To u praksi znači da niko ne mora obrazlagati svoju odluku, koju uostalom niko ne bi ni mogao razložno opravdati, valjda. Svima je jasno kada odbacite najboljeg od vas da time šaljete jasnu poruku da se izvanredno postignuće neće, ne samo nagrađivati, nego ni tolerisati. Da je to znala tročlana komisija možda bi sažela svoj izvještaj, svela ga na prihvatljivu i u praksi prihvaćenu mjeru za izbor u zvanje emeritusa. Možda je bolje bilo da su oni skratili spiskove knjiga i radova, nego da mu Senat skraćuje glavu. Jer profesor Miloš Kovačević je glavan, važan i uvažen među onima koji znaju uvažavati važne i njemu dlaka s glave spasti neće uslijed ove sramne odluke, ali UIS se nikada neće moći oprati od ove sramote.  

Slika

Zanimljivo da u isto zvanje, na još jednom tajnom glasanju, ne bješe, onomad, izabran ni akademik Ljubomir Zuković, koji je uz sve ove reference profesora Kovačevića bio i prvi Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. Dakle, nisu profesora Kovačevića ni mogli smjestiti u bolje i reprezentativnije društvo, ali to i nije glavno pitanje. Glavno pitanje je Šta će biti s nama koji ostasmo?

Piše: Prof. dr Saša Knežević

Komentari 34
 • Generic placeholder image
  Vuxan 09.10.2022. 17:53
  Nevjerovatno, ne mogu vjerovati da prof.Kovačević nije dobio zvanje Emeritusa. Tugo Od univerziteta, fuj. Čovjek stručnjak u svom poslu, ko da ne glasa. Jadnici, neki dekani ne znaju koliko ima slova u ćirilici a azbuku ni slučajno. Neko pomenu difovca emeritusa nekog pržulja. To je bruka najveća koja je bila Na univerzitetu od njegovog osnivanja. Kovačević Za njega Nkola Tesla.
  Dobrim putem pošao univerzitet, ... Fuj.
 • Generic placeholder image
  Izmedju Jovane i ostatka sveta 08.10.2022. 12:40
  Nenadu Kebari je zaposlio ženu u jednoj od svojih prćija. Jovani, izgleda, nije zaposlio nikoga. Priznati naučnik. Razradio sjajan sistem. Beograd, Kragujevac, Pale, Banja Luka, Kosovska Mitrovica. Nametne se rezultatima svog naučnog rada i jakim glasom (ko je čuo zna), okupi grupu koja nema naučne rezultate i preda im rukovodjenje fakultetom. Drži ih u šaci tako što im obezbedjuje napredovanja za koja nemaju uslove i tako što ih čuva na funkcijama gde mogu da otimaju novac. Sa druge strane, još uvek sedi ili ima slične poslušnike u matičnim odborima, redakcijama časopisa..Nemate reference? On će vam ih obezbediti u najkraćem roku a vi samo ruku gore kad vam namigne. Veliki Srbin? Samo ako je time i zaradio. Veliki naučnik? Samo ako ste voljni da mu zaboravite hordu koja vam upravo upropašćava i omladinu i obrazovanje i jezik i naciju. Sami izračunajte.
 • Generic placeholder image
  Istok 07.10.2022. 12:43
  Koja politika, moliću lijepo? Informacije kažu da je profesor Kovačević angažovan i kao savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH... Mislim da je posrijedi nešto drugo, a što dolazi od samog profesora i što je nekorektno sa njegove strane.
 • Generic placeholder image
  Gile 05.10.2022. 17:32
  Ništa novo u ovom našem aparthejdu.Da je prof.fizičkog dobio bi sigurno,jer oni niti znaju niti imaju naučne radove,uradiš par sklekova i knjižicu partijsku priložiš i gorovo.
 • Generic placeholder image
  Udba 05.10.2022. 10:49
  Covjek godinama radio za udbu i progonio srpski narod i jezik, a sad pise o istom. Sistem nam ne valja.
 • Generic placeholder image
  Jedan od fakulteta 05.10.2022. 10:39
  Samo da je bilo javno crvenili bi se oni koji bi podigli ruku PROTIV. Istina da oni nemaju ni stida ni srama a obraz im je nula ali ipak bi bili na stubu srama i osude javnosti. Bas zbog obraza (kojeg nemaju) i kad su imali mogucnost tajnog glasanja odabrali bi javno glasanje jer je i to mogucnost.
 • Generic placeholder image
  Kule 05.10.2022. 10:34
  Već sam ranije govorio da je UIS leglo poltrona tako da me ne čudi rezultat glasanja bez obzira što je bilo tajno.
  Sramota je njihova, ali se mi crvenimo...
 • Generic placeholder image
  Srbski 05.10.2022. 08:11
  Bruka i sramota! Jadna je ova naša država i fakulteti i univerziteti, kad pogledamo ko istim rukovodi! Prokleta politika! Sistem ima za cilj da uništi našu djecu, obrazovni sistem i, naravno, naš srBski jezik. A ako sahranimo svoj jezik (o istoriji da ne govorim), sahranili smo sebe. Na dobrom smo putu sopstvene apokalipse. Zahvaljujući malobrojnim pojedincima, koji se i dalje bore za očuvanje srBskog jezika, ovaj jezik nekako opstaje. Pitanje je dokle!
 • Generic placeholder image
  Ladja 05.10.2022. 07:34
  Ne znam zasto se uopste dopusta tajno glasanje kada su izbori pojedinaca u pitanju u bilo kojoj instituciji. Javno glasanje pokazuje pojedincu o kome se glasa kako drugi cijene njega ili njegov rad, a glasacima gradi moralni integritet. Svako ima pravo da samostalno ocjenjuje neciji rad i bude ZA ili PROTIV. Da je tako u ovom slucaju bi svi bili ZA,ovako se kriju iza tajnosti i opravdavaju poltronski odnos. CINJENICA da je neko dobar u svom poslu ne smije biti zaboravljena zbog LICNOG DODVORAVANJA NEKOME ILI ZBOG LICNOG INTERESA.
 • Generic placeholder image
  Dalibor 05.10.2022. 06:26
  Kakva sramota.
 • Generic placeholder image
  Znalallac 05.10.2022. 00:38
  Kakvi su ovo idioti šta rade od ove ustanove .
  Krivo im je što je uspješniji od njih deset puta bijednici jedni. Pogledajte sebe niko od vas nema objavljenog rada dostojnog svjetskog časopisa . U bilo kojoj državi ne biste ni doktorirali a kamoli dobili zvanja redovnog ili vanrednog prof zato što nemate radova zato sto vam se svako smije iz inostranstva i ismijava baraku od fakulteta .
  Univerzitet se i ne vrednuje na ozbiljnim svjetskim listama jer ne postojite .
  Gasite se ubrzo nema studenata .
  A onda ćete vidjeiti koliko vrijedite .
 • Generic placeholder image
  Student 04.10.2022. 23:02
  Treba provjeriti možda prijava nije bila kompletna. Provjeriti da li prredlog dobio saglasnost katedre, naučno nastavnog vijeća Filozofskog faksa, saglasnost dekana, saglasnost strukovnog vijeća. Da li je dekan obrazložio predlog na sjednici Senata i da li je pozvao ostale senatore da podrže izbor. Da li su studentski predstavnici sa Fil. faksa podržali i glasali za izbor.
  Sastanci Sanata su se nekada snimali, tako da bi trebao postojati i tonski zapis sa istog.
 • Generic placeholder image
  Sanja 04.10.2022. 22:04
  Profesor Kovačević veliki znalac i mislilac.
 • Generic placeholder image
  @Nenad Kebara 04.10.2022. 17:10 04.10.2022. 17:23
  Može biti da to i nije nikakva Jovana nego neko iz akademsko-interesne konjukture koja se svojski potrudila da Filozofski fakultet potpuno ostane bez svog najznamenitijeg naučnika i profesora. Jovana jeste ime, ali u ovom slučaju sasvim apstraktno, međutim, ja sam sklon personalizmu, uvek govorim i pišem u svoje ime, i književnosti i umetnosti, a kamoli objektivnoj stvarnosti (realnosti), pristupam kao konkretnom događaju. Stil je čovek, rečeno je davno. S poštovanjem, Nenad Kebara
 • Generic placeholder image
  @Nenad Kebara 04.10.2022. 17:10
  Poštovani profesore Kebara, Vaše ime mi je poznato iz raznih naučnih časopisa u kojima sam čitala Vaše radove. Udostojili ste se da akademskim tonom i stilom koji mogu shvatiti svi, pa i ova pomenuta Jovana ili ova drznica Nada, objasnite značaj pomenutog fakulteta, katedre i uvaženoga profesora Kovačevića. Zalud Vašeg vremena! To vam je kao da pokušavate vodom iz kapaljke podići nivo mora. Nije najgore što je Jovana glupa (ne mogu je tako džentlmenski, kao Vi, štititi), najgore je što ne odustaje. Doduše, glupost i tvrdoglavost su bliske rođake, pa to kod Jovane ide skupa. I na kraju, da ste ovdje pomenuli Svetog Savu, našli bi se pametnjakovići da šta grdno kažu.
 • Generic placeholder image
  Mala belegija 04.10.2022. 16:10
  Kovu za predsjednika !!!
 • Generic placeholder image
  Mala belegija 04.10.2022. 15:41
  Halo ba Jovana...dobro te. Ajmo ljudi blokirati profil njezin.
 • Generic placeholder image
  Postenje 04.10.2022. 15:40
  A na osnovu cega vi Jovana smatrate da treba ukidati fakultete? Po vama treba ukinuti i studijski program za srpski jezik jer nam niko ne treba predavati djeci srpski jezik zar ne?
  A sto se tice beogradskih fakulteta prosetajte tamo da vidite i tamo lose studente, plagijate doktorata itd., ne zaboravite i da su ministri Njemacke i Madjarske podnosili ostavke zbog plagijata. Nemojte previse ,,pametovati,, jer se u slucaju prof. Kovacevica mora znati da je on naucni radnik za desetku i da je svakom Univerzitetu cast imati ovakvog covjeka sto duze. Samo nije ljudima i kolegama koji su isfrustrirani, bez samopouzdanja i bez znanja.
 • Generic placeholder image
  Koki 04.10.2022. 15:37
  Pa nastavite da ćutite!?
 • Generic placeholder image
  Bobo 04.10.2022. 15:15
  I.. cime se ovaj slucaj razlikuje od bilo kog drugog kolektiva ili institucije? Jesu li sluzbenici bilo koje institucije od komunalnog do opstine izabrani od najkompetentnijih ili najpodobnijih? Slobodno uzmite radnike bilo kog skladista i radnike u opstini pa vidite koji kolektiv ima vise pravih valudnih diploma, znanja i opste kompetencije
 • Generic placeholder image
  Nenad Kebara 04.10.2022. 15:12
  Poštovana Jovana, lako može da se ukine sve što je napravljeno, ali teško može da se vaspostavi ono što je uništeno. Nije isto ako govorite o stanju na fakultetima danas i o pregalaštvu onih koji su ih osnivali. Filozofski fakultet na Palama osnovali su neki izuzetni predstavnici srpskoga naroda sa leve obale Drine, a predavali na njemu i neki najznačajnijih naših naučnika, poput Novice Petkovića i Jovana Deretića. I sada je srbistika na ovom fakultetu u relativno dobrom sastavu, ali ta ustanova funkcioniše preko mere jedne katedre, „demokratski“. Vaše proizvoljne ocene ispuštaju mnogo toga iz vida, Vi biste sa prljavom vodom iz lavora prosuli i dete. Miloš Kovačević je i naučno i na Ustavnom sudu BiH branio srpski jezik, ali Vi to ne znate a sudite.
 • Generic placeholder image
  Forkulja 04.10.2022. 14:42
  Jovana ne ukopavaj se dalje. Bolje prestani pisati bilo šta nego da lupaš gluposti. Tvoj domet je staklenac kod Cicka na Sokocu. Nemoj ti da pričaš o stvarima o kojima nemaš blage veze. Zato smo dovde došli kad takvi nepismeni uzimaju sebi za pravo da komentarišu ovako jednog uvaženog profesora.
 • Generic placeholder image
  Jovana 04.10.2022. 14:38
  I kad završite neki svjetski priznat fakultet, bar neki sa Beogradskog univerziteta, javite se. Prvo treba ukinuti Ekonomiju i Pravo, a onda i Filološki na Palama, tu je trebalo da se brani znanje u zvanje. Godinama unazad ovdje zavrsavaju takvi prostaci kao vi što vrijedjate. I kao znate vi sta je jezik i pismenost, u svakom komentaru nemate elementarno znanje o pravopisu i izražavanju, a komentarisete visoke teme, ma hajde. Radite na svom obrazovanju.
 • Generic placeholder image
  Jovana 04.10.2022. 14:35
  Od koga je branio srpski jezik? Ko je trebao da ga zabrani? Nisam rekla da ne zaslužuje zvanje, nego da se prestane sa kukanjem za sve i svašta. To što nije dobio zvanje emeritusa je li poništava njegov rad i dostignuća? Naravno da ne. A vi primitivci što vrijedjate sigurno niste akademski obrazovani, ponašate se kao da ste na lokalnom sokaku i pljujete se sa sebi ravnima.
 • Generic placeholder image
  Vox populi (izvorni) 04.10.2022. 14:23
  Jovanin komentar svjedoči o njenom (ne)obrazovanju ili školovanju na nekom od privatnih fakulteta koji su jedan od razloga ovakvog stanja u našem sistemu. Što se tiče sramne odluke, šta drugo očekivati kad je politika toliko ušla u sve pore da studentski parlament, razne organizacije i ostala udruženja za pranje para vedre i oblače sve i svuda a namještenici u tim istim organizacijama nalaze za shodno da sa 10 položenih ispita odlučuju o izborima i smjenama dekana, rektora i kroje sudbine DOKTORIMA NAUKA! (Čast izuzecima i pravim stručnjacima danas se mnogi i nazivaju doktorima nauka a ne znaju gdje su sve šuplji)
 • Generic placeholder image
  Nauka 04.10.2022. 14:19
  Podhitno reagovati u ministarstvu i dobro protresti Univerzitet u pogledu svega. Rektor se okruzio prorektorima neznalicama neki od njih i ispod 7 imali prosjek, prica se. Sve ispitati! A o dekanima je suvisno i pricati da sjede u Senatu,klasicna koncentracija moci i poltonizma. Hitno zakon o visokom obrazovanju mijenjati!
 • Generic placeholder image
  Sara 04.10.2022. 14:16
  Sve je degradirano, pa tako i zvanje profesor emeritus dodjeljuje se da bi se pojedincima produžio ostanak na fakultetu a ne zato što su bili izuzetni naučni radnici. Opet i za izbor u zvanje profesor emeritus postoje uslovi (kao i za svaki izbor u zvanje) tako da se moralo navesti zašto nije izabran. Sigurno postoji mogućnost žalbe na odluku ali to profesor sigurno zna (bio je član Senata). A srpski jezik se najbolje brani kad ga naučimo.
 • Generic placeholder image
  Fočak 04.10.2022. 14:10
  Dok nam je rektor dotični Kulić, čiji naučni rad nije ni do koljena profesoru Kovačeviću, stalno će se smanjivati broj studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Vjerovatno je i cilj dotičnog rektora da ugasi ovaj Univerzitet i da naša djeca idu u muslimansko Sarajevo na studije. Trebalo bi dovesti nepristrasnu komisiju da pročešlja rad Univerziteta a naručito rektora jer kruže razne priče o njihovom "poštenju".
 • Generic placeholder image
  Mala belegija 04.10.2022. 14:09
  Strašno. Čitam i ne vjerujem šta su uradili. Ovakvog profesora nisu izabrali za emeritusa. Pa ako on to ne zaslužuje ko onda zaslužuje da bude. Vjerovatno neki kriminalac ili neka prostitutka. Jovana po tvom komentaru se može zaključiti da nemaš pojma o kome se radi i šta znači biti izabran za emeritusa....čuj "nije dobio priznanje". Draga Jovana, EMERITUS nije nagrada i nije dodjela priznanja nekom profesoru, to titula koja se dodjeljuje nekom profesoru nakon što navrši godine života sa kojom i dalje može da radi i obavlja funkciju profesora na nekom Univerzitetu.
 • Generic placeholder image
  Ja 04.10.2022. 14:09
  Isto poniženje doživio i moj otac na Ekonomskom fakultetu. Profesor Jojić.
 • Generic placeholder image
  Maxsimilijan 04.10.2022. 13:55
  Jovana, poklopi se ušima da ne lupaš gluposti. Tvoje neznanje je za svaku osudu. Kakve veze imaju izbori sa naukom. Znaš li uopšte ko je ovaj čovjek i šta je dao za obrazovanje Republike Srpske. Samo glupača kao ti može se pitati šta jezik znači za jedan narod a upravo profesor Kovačević je najveći zaštitnik Republike Srpske braneći srpski jezik. Idi ti na Sokolac na fakultet pa će mo imati kadar koji tako razmišlja. Ti si bruka i sramota i nejavljaj se više da se ne brukaš.
 • Generic placeholder image
  Pale 04.10.2022. 13:03
  Ovaj bezobrazluk na Univerzitetu je prevrsio svaku mjeru. Ovaj covjek je zasluzio sva priznanja koja nauka moze podrzati. SRAMOTA! E tako je kad isfrustrirani dekani sjede u Senatu. Treba pitati ima li na DIF -u profesora emeritusa.Ako prof.dr Kovacevic drzi do svog ugleda ovo treba biti centralna vijest u DNEVNIKU da svi vide kakav je ovo Univerzitet.
  A Vama Jovana samo zelim reci da ne komentarisete pisanja o onome o cemu niste kompetentni,izuzev ako iz nekog licnog razloga ne postujete profesora.
 • Generic placeholder image
  Jovana 04.10.2022. 12:45
  Jao covjece, pa nije izmislio lijek za spinalnu misicnu atrofiju, neko revolucionarno otkriće za spas čovječanstva, pa da je strašna stvar što neko priznanje nije dobio. Pisao o srpskom jeziku i? Je li osmislio nesto novo, je li reformisao jezik??? Pa neka Vuku Karadžiću posthumno dodijele sva priznanja. Dajte molim vas sa ovakvim tekstovima vise, prosli su izbori, je li vam neko javio?
 • Generic placeholder image
  Spale 04.10.2022. 12:01
  Svaka organizacija može uspješno funkcionisati samo dotle dok broj poltrona ne pređe kritičnu tačku. Sve dok su na ključnim mjestima vrijedni, sposobni i pametni ljudi koji imaju viziju i koji se drže moralnog kodeksa, takva organizacija može ići naprijed. Onog momenta kad se tačka pređe, i kad ne ostane dovoljno pametnih i dobronamjernih ljudi da bi mogli usmjeriti brod na pravi kurs, tada počinje postepeno propadanje te organizacije. Sudeći po ovome, bastion nezavisnog obrazovanja je oboren, i sada će polako ali sigurno da klizi u ambis. A društvo kome je uništen obrazovni sistem, apsolutno nema nikakvu budućnost. Bićemo dobri za regrutaciju plaćenih vojnika, nekvalifikovane radne snage, prostitutki i kriminalaca. I opet po nečijem planu...
Povezane vijesti
Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Knežević: Stajčić na javnu tribinu došao „da aplaudira Eleku“ Knežević: Stajčić na javnu tribinu došao „da aplaudira Eleku“
Najčitanije
 • Demos više nije dio vlasti u Palama
  19h 26m
  17
 • Pavle Škrba ostvario trijumf u Mostaru
  21h 15m
  0
 • Ko ostvaruje pravo na stambeni kredit iz sredstava IRB-a?
  21h 34m
  0
 • Gol Jovića koji je Srbiju ostavio u igri za drugi krug (VIDEO)
  18h 54m
  0
 • Posljednjeg junskog dana tradicionalna „Jagnjijada“ na Vučijoj Luci
  20h 34m
  3