IDDEEA без тендера дала Милбауеру 800.000 КМ за набавку возачких дозвола

02.02.2022. 15:43
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) продужила је са бањалучком фирмом Милбауер уговор о набавци образаца возачких дозвола вриједан 800.000 КМ без ПДВ-а и то кроз преговарачки поступак без објављивања обавјештења о набавци, што је онемогућило друге учеснике да евентуално понуде нижу цијену.

Наиме још 2012. године IDDEEA је са тада тек основаном компанијом Милбауер потписла  уговор на десет година вриједан 104 милиона КМ, а који се односио на израду личних карата и возачких дозвола.

Тим уговором IDDEEA се обавезала да ће повући одређен број озбразаца возачких дозвола и личних карата, а с обзиром на високу цијену те врсте личних докумената и чињеницу да је уговор потписан на десет година, Тужилаштво БиХ тада је отворило истрагу о тој набавци, међутим касније је обуставило.

С обзиром да ове године истиче тај десетогодишњи уговор, IDDEEA је правдајући то хитношћу уговор за возачке продужила за још годину дана, а врло вјероватно ће и за личне карте само се чека да се "повуче" број образаца договорен још прије десет година.

- Ради се о више него сумњивој набавци. Хитност у овом случају не долази у обзир јер се знало да уговор о набавци истиче ове године и IDDEEA је из поступка елиминисала све оне који би евентуално понудили нижу цијену образаца у овом случају за возачке дозволе - испричао је извор Независних.

Практично, посљедњом набавком, IDDEEA је у "четири ока" договорила да се уговор о набавци возачких дозвола продужи за годину дана. Ради се о набавци 195.650 комада образаца возачких дозвола, 250 специмена возачких дозвола и 100 тестних картица, а укупна цијена овог уговора је 800.000 КМ без ПДВ-а.

У IDDEEA портал Независних није успио добити одговор на питање због чега су одлучили да овај уговор продуже и додјеле Милбауеру без објаве обавјештења и не обавијесте остале потенцијалне учеснике, као ни на питање да ли ће се на исти начин продужити и уговор који се односи на личне карте.

У обавјештењу од додјели уговора који је објављен на порталу јавних набавки, види се да је уговор са Милбауером продужен, односно закључен 29. децембра 2021. године, а у њему се преговарачки поступак правда хитношћу.

- Због хитности, у складу са Законом о јавним набавкама, покренут је преговарачки поступак с једним понуђачем (добављачем из основног уговора) без објаве обавјештења за набавку додатне количине образаца возачких дозвола (додатна испорука) из основног уговора у износу од 200.000 образаца из разлога што би промјена добављача могла довести до тога да се набаве обрасци који имају другачије техничке карактеристике, а што би резулторало нескладом и несразмјером и изазвало значајне техничке потешкоће у функционисању и одржавању комплетног система за персонилизацију возачких дозвола - наводи се између осталог у обавјештењу о додјели уговора.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    киза 05.02.2022. 11:56
    По овоме изађе да је цијена појединачне картице нешто мало више од 4 марке а када је вадите у ЦИПС-у изађе вас 60 км плус 5 км републичке таксе.Значи на 13,500 дозвола исплате цијелу набавку исправа.А народе ти се запитај гдје оде разлика од 180000 исправа па пута 60 км.Борцима пензионерима или за дјечије додатке сигурно не.
Повезане вијести
За викенд раде локације за издавање личних докумената За викенд раде локације за издавање личних докумената
Радницима Градске управе подијелили 10.000 фотокопија личних карата да гласају за Додика? Радницима Градске управе подијелили 10.000 фотокопија личних карата да гласају за Додика?
Најчитаније
  • Пронађен засад марихуане у Палама (ФОТО)
    21h 27m
    1
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    15h 44m
    1
  • Супер људске приче из Фоче: Немања Тривун, херој који спасава животе
    19h 36m
    0
  • Сјећање на умјетницу Катарину Ивановић
    13h 23m
    0
  • Преминуо проф. др Дарко Калајџић
    12h 2m
    0