Идеја Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” губи подршку

25.07.2020. 09:19
3
ИЗВОР: Глас Српске

Предсједништво Борачке организације Републике Српске на сједници одржаној 14. децембра 2017. године одбацило је иницијативу Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” за измјене Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић каже да је тада одбачена иницијатива и оцијењено да се статус Асоцијације “Ствараоци РС” не може и не треба рјешавати поменутим законом. Он истиче да не види потребу да се уопште коментарише иницијатива која се прије неколико дана поново појавила у јавности.

- Значи, та одлука Предсједништва БОРС-а, као званичног органа, је на снази и сувишно је било шта коментарисати. Није ме брига за иницијативу, јер је она одбачена у децембру 2017. године и немамо више шта о њој да разговарамо. Значи, то је званичан став БОРС-а и замјерим предсједнику БОРС-а Миломиру Савчићу што то одмах није резолутно рекао - каже Рогић.

Парламентарне странке чији лидери и представници су 21. јула на Палама потписали изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца РС послије бурног негодовања јавности промијениле су мишљење.

Из СДС-а чији предсједник Мирко Шаровић је подржао спорну иницијативу саопштено је да “ова странка није разматрала нити ће подржати иницијативу у којој се питање дефиниције стваралаца посматра уско”.

- СДС није потписала никакав споразум, већ је подржала иницијативу да буду ријешена статусна питања првог сазива Скупштине српског народа у БиХ и првих чланова Предсједништва, и то оних људи чији статус није ријешен, регулисан или остварен - наводи се у саопштењу.

Из ове странке појашњавају да се нису бавили питањем било каквих накнада, бенефита и обезбјеђивања потребних средстава и да то није био предмет расправе политичких партија.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске у Народној скупштини Костадин Васић каже да подржава идеју да буде ријешен статус посланика првог сазива НСРС, али не начин на који су то предложили из Асоцијације “Ствараоци РС”.

- Посланици првог сазива су заслужили поштовање и Република треба да им се одужи. То питање треба дугорочно ријешити законом о правима и обавезама народних посланика, јер је то и обавеза на путу према Европској унији. Лично сматрам да би било у реду тим посланицима дати накнаду у висини просјечне пензије и на тај начин то ријешити. Наравно да треба обештетити и борце, али нисам за то да се први нађу да у име угрожених бораца критикују они који праве виле по Јахорини - каже Васић.

Шеф посланика ПДП-а у републичком парламенту Перица Бундало каже да иницијатива

Асоцијације “Ствараоци РС” неће добити подршку посланике ове странке.

 - Као прво, вјерујем да иницијатива у облику у којем је предложена сигурно неће ни доћи пред посланика, поготово послије оштрих реакција борачких категорија, али ако дође, сигурно неће добити подршку ПДП-а - каже Бундало.

 

Радна обавеза

Према иницијативи “Стваралаца РС” међу “активне учеснике у стварању РС” који би имали иста права као борци, војни инвалиди и породице погинулих бораца не спадају само посланици првог сазива, већ и бројне друге категорије.

Између осталих и они који су током рата били запослени у здравству, образовању, информисању, хуманитарним и другим организацијама које је основала РС или локалне заједнице. Тиме би практично био обесмишљен статус борачких категорија, јер би иста права имали и сви они који су рат провели у радној обавези.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    deda 27.07.2020. 22:35
    samo ih izjednaciti sa nadoknadom boraca u zoni borbenih dejstava i problem je resen.....
  • Generic placeholder image
    gago 25.07.2020. 19:10
    Ako bezobrazluk prođe,SNSD nema šta očekivati od izbora! Nebuloze koje iznose "utemeljivači" su atak na zdrav razum. Izjednačili nas sa "manekenima" iz kancelarija,podruma?!Da su tokom rata pohapsili i osudili bar 10% ratnih profitera ...
  • Generic placeholder image
    gago 25.07.2020. 14:04
    Veća sramota od ove inicijative ne postoji! Poslije onako sramnog "povećanja" invalidnina i boračkog dodatka sad bi da djele "šakom i kapom" ratnim profiterima,pozadincima,manekenima koji su uniforme časne VRS oblačili samo za slikanje.
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    18h 48m
    2
  • Данас Марковдан
    7h 6m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    22h 48m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 24m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    2h 40m
    0