Ideja Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” gubi podršku

25.07.2020. 09:19
3
IZVOR: Glas Srpske

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske na sjednici održanoj 14. decembra 2017. godine odbacilo je inicijativu Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” za izmjene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić kaže da je tada odbačena inicijativa i ocijenjeno da se status Asocijacije “Stvaraoci RS” ne može i ne treba rješavati pomenutim zakonom. On ističe da ne vidi potrebu da se uopšte komentariše inicijativa koja se prije nekoliko dana ponovo pojavila u javnosti.

- Znači, ta odluka Predsjedništva BORS-a, kao zvaničnog organa, je na snazi i suvišno je bilo šta komentarisati. Nije me briga za inicijativu, jer je ona odbačena u decembru 2017. godine i nemamo više šta o njoj da razgovaramo. Znači, to je zvaničan stav BORS-a i zamjerim predsjedniku BORS-a Milomiru Savčiću što to odmah nije rezolutno rekao - kaže Rogić.

Parlamentarne stranke čiji lideri i predstavnici su 21. jula na Palama potpisali izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca RS poslije burnog negodovanja javnosti promijenile su mišljenje.

Iz SDS-a čiji predsjednik Mirko Šarović je podržao spornu inicijativu saopšteno je da “ova stranka nije razmatrala niti će podržati inicijativu u kojoj se pitanje definicije stvaralaca posmatra usko”.

- SDS nije potpisala nikakav sporazum, već je podržala inicijativu da budu riješena statusna pitanja prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH i prvih članova Predsjedništva, i to onih ljudi čiji status nije riješen, regulisan ili ostvaren - navodi se u saopštenju.

Iz ove stranke pojašnjavaju da se nisu bavili pitanjem bilo kakvih naknada, benefita i obezbjeđivanja potrebnih sredstava i da to nije bio predmet rasprave političkih partija.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Kostadin Vasić kaže da podržava ideju da bude riješen status poslanika prvog saziva NSRS, ali ne način na koji su to predložili iz Asocijacije “Stvaraoci RS”.

- Poslanici prvog saziva su zaslužili poštovanje i Republika treba da im se oduži. To pitanje treba dugoročno riješiti zakonom o pravima i obavezama narodnih poslanika, jer je to i obaveza na putu prema Evropskoj uniji. Lično smatram da bi bilo u redu tim poslanicima dati naknadu u visini prosječne penzije i na taj način to riješiti. Naravno da treba obeštetiti i borce, ali nisam za to da se prvi nađu da u ime ugroženih boraca kritikuju oni koji prave vile po Jahorini - kaže Vasić.

Šef poslanika PDP-a u republičkom parlamentu Perica Bundalo kaže da inicijativa

Asocijacije “Stvaraoci RS” neće dobiti podršku poslanike ove stranke.

 - Kao prvo, vjerujem da inicijativa u obliku u kojem je predložena sigurno neće ni doći pred poslanika, pogotovo poslije oštrih reakcija boračkih kategorija, ali ako dođe, sigurno neće dobiti podršku PDP-a - kaže Bundalo.

 

Radna obaveza

Prema inicijativi “Stvaralaca RS” među “aktivne učesnike u stvaranju RS” koji bi imali ista prava kao borci, vojni invalidi i porodice poginulih boraca ne spadaju samo poslanici prvog saziva, već i brojne druge kategorije.

Između ostalih i oni koji su tokom rata bili zaposleni u zdravstvu, obrazovanju, informisanju, humanitarnim i drugim organizacijama koje je osnovala RS ili lokalne zajednice. Time bi praktično bio obesmišljen status boračkih kategorija, jer bi ista prava imali i svi oni koji su rat proveli u radnoj obavezi.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    deda 27.07.2020. 22:35
    samo ih izjednaciti sa nadoknadom boraca u zoni borbenih dejstava i problem je resen.....
  • Generic placeholder image
    gago 25.07.2020. 19:10
    Ako bezobrazluk prođe,SNSD nema šta očekivati od izbora! Nebuloze koje iznose "utemeljivači" su atak na zdrav razum. Izjednačili nas sa "manekenima" iz kancelarija,podruma?!Da su tokom rata pohapsili i osudili bar 10% ratnih profitera ...
  • Generic placeholder image
    gago 25.07.2020. 14:04
    Veća sramota od ove inicijative ne postoji! Poslije onako sramnog "povećanja" invalidnina i boračkog dodatka sad bi da djele "šakom i kapom" ratnim profiterima,pozadincima,manekenima koji su uniforme časne VRS oblačili samo za slikanje.
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    5h 28m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    15h 46m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    15h 52m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    15h 50m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    14h 41m
    0