Има 12 година и сваки дан иде у шуму (ВИДЕО)

08.10.2020. 11:22
1
ИЗВОР: Srpska.info

Уколико чујете звук моторне тестере у селима око Пожеге, врло је могуће да у шуми ради један од најмлађих рабаџија у Србији.

Ратко Марковић из села Роге код Пожеге иако тек дванаестогодишњак, већ има завидан рабадзијски стаж.

Цијели свој љетни распуст провео је са оцем у шуми. Устаје раном зором, како би све припремио, доручкује и креће на посао, тако необичан за тако мало дијете, јер је резервисан само за оне најхрабрије. 

Слика

– Од малих ногу идем са татом на посао и тако највише волим да проводим своје слободно вријеме. Полако сам научио све да радим, понекад чак и кријући. Прво сам само доносио воду, а касније кад су видјели да знам и да могу, повјерили су ми и неке мало теже послове. Научио сам чак и да обарам стабла, тата ми је све показао. Ипак, тај посао и даље ради он, а ја послије качим трупац на ланац за коња и тако безброј пута на дан, док на лагеру не буду сва дрва која је тата тај дан посјекао – прича Ратко.

Вјерни другар у овом тешком послу му је коњ Цветко, а под Ратковом командом за дан извуку више од 20 кубика дрва. Једно стабло тешко је око тону, и простом рачуницом може се закључити колико тежине се превали преко ових малих леђа. Ипак, само тако може да помогне тати, а на тај начин и цијелој породици да се заради неки динар. Иако још увијек само дијете, Ратко има свој радни комбинезон, али и навике на ком би му позавидјели многи. Кад заврши са послом у шуми, одмах наставља и у домаћинству.

– Он је моја десна рука, много сам поносан на њега. Док је био млађи није желио да се одваја од мене и тако смо кренули заједно у шуму. Учио сам га само да пази како на себе тако и на све који се налазе око њега. Шума може бити јако сурова и опасна, уколико не познајете све њене законе. Посао јесте тежак, али мора да се ради. Срце ми је пуно што већ сада видим да ће од њега бити човјек. То само рад може од њега направити – рекао је Слободан.

Сви мјештани чули су за малог Ратка и за њега имају само ријечи хвале, јер не само да помаже оцу у шуми него и свим комшијама онда кад затреба. Кад се организују мобе у овом крају, он је први на свакој, и својим малим, али спретним ручицама завршава обавезе као да је велики. Највећа његова жеља јесте да за неколико година постане професионални дрвосјеча, јер иако тежак, за њега, како каже, љепши посао не постоји.

– То највише волим, немам намјеру да одем из села у ком сам рођен већ да овдје останем. Знам да само радом могу да се изборим да живимо боље. Циљ ми је да зарадим довољно новца, како бих једног дана могао да купим трактор, јер би тако могао да радим све пољопровредне послове – каже мали рабаџија.

Од своје мале зараде, коју више него заслужено добија од оца,  успио је да уштеди нешто новца и потроши онако како је желио. Ипак, он није купио ни нов модел мобилног телефона, нити модерну јакну – Ратко је купио малу моторну тестер, пише Србијаданас.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    DR MALATHI 05.11.2022. 03:05
    ПАЖЊА!!!

    ВхатсАп +971545539609.
    Е-пошта: дрмалатхи91@гмаил
    Телеграм: +971545539609

    Добродошли у МАНИПАЛ БОЛНИЦУ, дом за трансплантацију бубрега. Ако сте у невољи, да ли вам треба новац да отплатите велики дуг? Како прикупити новац за хитне потребе? Чекај, зашто не мислиш да продаш бубрег по веома повољној цени (400.000 долара), први се плаћа пре операције због сумње у правог донатора, ја сам др Малати из МАНИПАЛ ХОСПИТАЛ Индије. Ми смо у сваком кутку света. САД, Малезија, Јапан, Кина, Грчка, Турска, Нигерија, Аустралија, Аргентина, Бразил, Уједињено Краљевство, Гана, итд. НАПОМЕНА:- * Донатор треба да буде клинички здрав. * Да бисте донирали органе, морате имати Б+ и О+ групу. * Телесна тежина даваоца није мања од 35. * Донатор не сме да пуши нити пије алкохол. Можете нас контактирати 24 сата и ми ћемо вам боље служити, љубазно нас контактирајте путем

    ВхатсАп +971545539609.
    Е-пошта: дрмалатхи91@гмаил.цом
    Телеграм:+971545539609

    Поздрав Др Малатхи
Повезане вијести
Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“ Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“
Тринаестогодишњи дјечак сјекиром убио 12 јагањаца Тринаестогодишњи дјечак сјекиром убио 12 јагањаца
Дјечак поново побјегао из Центра за социјални рад и починио још једну пљачку Дјечак поново побјегао из Центра за социјални рад и починио још једну пљачку
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 4m
    4
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 45m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 44m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 56m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    15h 50m
    0