Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ

01.12.2022. 14:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ изабрао је Дениса Звиздића из Народа и правде за предсједавајућег овог дома, за првог замјеника предсједавајућег Маринка Чавару из ХДЗ и другог замјеника предсједавајућег Небојшу Радмановића из СНСД-а.

Звиздић је, као једини кандидат из реда Бошњака, од 41 присутног посланика добио 24 гласа за, против 16, док је један посланик био уздржан.

За Чавару су гласала 23 посланика, против 18, док уздржаних није било, а идентичан исход гласања био је приликом Радмановићевог избора.

С обзиром на то да је Радмановић изабран за другог замјеника предсједавајућег, Босић као други кандидат из реда српског народа рекао је да нема потребе да се гласа о његовој кандидатури за ово мјесто.

Током расправе о избору чланова руководства Представничког дома, посланик СДА Нермин Мандра из СДА је навео да се наговјештава да ће током формирања власти бити занемарен и дерогиран став 270.000 људи који су дали подршку СДА.

- То је легалан начин формирања већине када се сабере број руку, али је питање колико је легитиман. Структура већине која се наговјештава је у идеолошком и бројчаном смислу врло компликована и гајим одређене страхове како ће то функционисати - рекао је Мандра.

Он је изразио забринутост јер је међу предложеним кандидатима за чланове Колегијума и име са црне листе /Маринко Чавара/.

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић је навео да се данас да наслутити ко чини парламентарну већину, напомињући да јавност мора знати ко преузима одговорност за вођење земље и да се јасно каже ко чини већину.

Сафет Кешо из СДА оцијенио је да се жури са избором руководства Представничког дома и додао да је требало обавити консултације и озбиљније договоре.

Кешо је замјерио што нико није консултовао СДА кад је у питању избор бошњачког члана Колегијума, будући да посланици ове странке чине девет од 17 Бошњака у Представничком дому, док је Шериф Шпаго из исте странке тражио да се сједница прекине.

Златан Бегић из ДФ/ГС рекао је да се национално изјашњава као остали и питао привременог предсједавајућег Представничког дома Небојшу Радмановића да ли ће дом имати могућност да се изјасни о његовој кандидатури.

Радмановић је подсјетио да се, према Пословнику Представничког дома, у Колегијум бира по један представник из сваког конститутивног народа, односно да у руководству Дома не може бити кандидат из реда осталих. 

Коментари 0
Повезане вијести
Усвојен приједлог закона о спречавању сукоба интереса Усвојен приједлог закона о спречавању сукоба интереса
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 10m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 45m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 9m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    20h 6m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 49m
    9