Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

01.12.2022. 14:51
0
IZVOR: srna.rs

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izabrao je Denisa Zvizdića iz Naroda i pravde za predsjedavajućeg ovog doma, za prvog zamjenika predsjedavajućeg Marinka Čavaru iz HDZ i drugog zamjenika predsjedavajućeg Nebojšu Radmanovića iz SNSD-a.

Zvizdić je, kao jedini kandidat iz reda Bošnjaka, od 41 prisutnog poslanika dobio 24 glasa za, protiv 16, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Za Čavaru su glasala 23 poslanika, protiv 18, dok uzdržanih nije bilo, a identičan ishod glasanja bio je prilikom Radmanovićevog izbora.

S obzirom na to da je Radmanović izabran za drugog zamjenika predsjedavajućeg, Bosić kao drugi kandidat iz reda srpskog naroda rekao je da nema potrebe da se glasa o njegovoj kandidaturi za ovo mjesto.

Tokom rasprave o izboru članova rukovodstva Predstavničkog doma, poslanik SDA Nermin Mandra iz SDA je naveo da se nagovještava da će tokom formiranja vlasti biti zanemaren i derogiran stav 270.000 ljudi koji su dali podršku SDA.

- To je legalan način formiranja većine kada se sabere broj ruku, ali je pitanje koliko je legitiman. Struktura većine koja se nagovještava je u ideološkom i brojčanom smislu vrlo komplikovana i gajim određene strahove kako će to funkcionisati - rekao je Mandra.

On je izrazio zabrinutost jer je među predloženim kandidatima za članove Kolegijuma i ime sa crne liste /Marinko Čavara/.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović je naveo da se danas da naslutiti ko čini parlamentarnu većinu, napominjući da javnost mora znati ko preuzima odgovornost za vođenje zemlje i da se jasno kaže ko čini većinu.

Safet Kešo iz SDA ocijenio je da se žuri sa izborom rukovodstva Predstavničkog doma i dodao da je trebalo obaviti konsultacije i ozbiljnije dogovore.

Kešo je zamjerio što niko nije konsultovao SDA kad je u pitanju izbor bošnjačkog člana Kolegijuma, budući da poslanici ove stranke čine devet od 17 Bošnjaka u Predstavničkom domu, dok je Šerif Špago iz iste stranke tražio da se sjednica prekine.

Zlatan Begić iz DF/GS rekao je da se nacionalno izjašnjava kao ostali i pitao privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića da li će dom imati mogućnost da se izjasni o njegovoj kandidaturi.

Radmanović je podsjetio da se, prema Poslovniku Predstavničkog doma, u Kolegijum bira po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda, odnosno da u rukovodstvu Doma ne može biti kandidat iz reda ostalih. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku
Završena priča o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a Završena priča o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a
Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo
Najčitanije
 • Poznato zdravstveno stanje ranjenog u pucnjavi u Sokocu
  23h 41m
  0
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  10h 38m
  4
 • Više lica privredeno zbog pucnjave u Sokocu, razmatra se pritvor za jednog osumnjičenog
  19h 31m
  3
 • Karić novi direktor DKPT-a, Todorović Instituta za standardizaciju BiH
  13h 20m
  1
 • Tomislav Tomo Veljančić - komandant Prvog dobrovoljačkog puka "Savo Derikonja"
  12h 47m
  0