Инцко тражи да се уклоне мурали са ликом Ратка Младића

06.07.2021. 12:46
3
ИЗВОР: глас српске

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко саопштио је да је одлучио да лично обиђе све локације у БиХ на којима се налазе мурали са ликом ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића.

- И Калиновик, и Невесиње, и Градишку, и Гацко, па и овај посљедњи у Фочи. Намјеравао сам, након изрицања правоснажне пресуде, послати писмо општинским начелницима са захтјевом да наложе уклањање провокативних мурала – навео је Инцко.

Додао је да није могао да вјерује када је прочитао 20. априла ове године на једном порталу да је Ратко Младић у Фочи добио мурал дужине 25 метара.

Нагласио је да је отишао ових дана у Фочу, гдје је „намјеравао да разгова са младим начелником након што лично провјери како доиста изгледа мурал посвећен Младићу“.

-Но, након шока, грча и невјерице које сам осјетио у овом градићу с пуно великих мурала са великим ратним злочинцима, схватио сам да је нужно послати СОС широм цивилизованог свијета умјесто да молим и призивам начелничку разборитост, како у Фочи тако и у Калиновику, Невесињу и другдје - категоричан је Инцко.

Наглашава де је ситуација данас толико накарадна да можемо сачинити „туристичку карту топ градова у БиХ са муралима ратним злочинцима“.

-Фоча је ту засигурно међу „првацима'“. Бројне су и велике и мале улице и тргови у Републици Српској названи по правомоћно пресуђеним ратним злочинцима, али и по онима који су успјели избјећи руку правде, а њихове злочине су документовале и ТВ камере. Ове седмице се широм свијета, километрима далеко од БиХ, одржавају комеморације жртвама сребреничког геноцида. Од најудаљеније Аустралије, преко Канаде до хрватског Сабора присјећају се сребреничке трагедије - наглашава високи представник.

Додаје да, „истовремено док се цијели свијет с пијететом и поштовањем сјећа сребреничких жртава, у БиХ или прецизније ентитету Република Српска, свједочимо штовању и величању архитеката тих злочина, осуђених ратних злочинаца, негирању геноцида у Сребреници, релативизацији хисторијских чињеница, итд“.

-И све то сваким даном све више и више. Да ли је Савјет за имплементацију мира имплементирао мир у БиХ? Могу ли се по цијелом свијету комеморирати сребреничке зртве, а у БиХ величати њихов крвник? Који усред Фоче с насликаном главом од два метра сваком нормалном човјеку леди крв у жилама. Укључујући високог представника. Ко ће се у таквим условима вратити у тај град? Спроводили ли се тако Анекс 7 Дејтонског споразума!? - пита је Инцко.

Закључио је да међународна заједница што прије треба размотрити могуће даље кораке.

-Величање ратних злочинаца је неприхватљиво у цивилизованом свијету, и то мора имати посљедице - рекао је Инцко.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Draga 06.07.2021. 19:04
    Incko kupi se kuci i ostavi se nase zemlje. Murali ce stajati ako ne na fasadama budi siguran u istoriji koju ce djeca uciti i u srcima Srba dok postojimo.
  • Generic placeholder image
    gago 06.07.2021. 15:50
    Инцко је болесни лажов; његове небулозе о "цијелом свијету који одаје почаст сребреничким жртвама" су ван памети! Тај "цијели свијет" не садржи ни 1/3 земаљске кугле него само ратне и поратне савезнике муслимана у рату против нас Срба. Дао му Бог по заслузи ...
  • Generic placeholder image
    Pale 06.07.2021. 13:18
    I mi smo u šoku, grču, nevjerici ...nakon Vaše pravde, a posebno sok postaje jos veći, nakon spominjanja kojekakvih ,,pravednika,, (kao npr.hrvatski Sabor).
Повезане вијести
Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 25m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    11h 55m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 18m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 36m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    16h 47m
    0