Incko traži da se uklone murali sa likom Ratka Mladića

06.07.2021. 12:46
3
IZVOR: glas srpske

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko saopštio je da je odlučio da lično obiđe sve lokacije u BiH na kojima se nalaze murali sa likom ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

- I Kalinovik, i Nevesinje, i Gradišku, i Gacko, pa i ovaj posljednji u Foči. Namjeravao sam, nakon izricanja pravosnažne presude, poslati pismo opštinskim načelnicima sa zahtjevom da nalože uklanjanje provokativnih murala – naveo je Incko.

Dodao je da nije mogao da vjeruje kada je pročitao 20. aprila ove godine na jednom portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara.

Naglasio je da je otišao ovih dana u Foču, gdje je „namjeravao da razgova sa mladim načelnikom nakon što lično provjeri kako doista izgleda mural posvećen Mladiću“.

-No, nakon šoka, grča i nevjerice koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala sa velikim ratnim zločincima, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje - kategoričan je Incko.

Naglašava de je situacija danas toliko nakaradna da možemo sačiniti „turističku kartu top gradova u BiH sa muralima ratnim zločincima“.

-Foča je tu zasigurno među „prvacima'“. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u Republici Srpskoj nazvani po pravomoćno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspjeli izbjeći ruku pravde, a njihove zločine su dokumentovale i TV kamere. Ove sedmice se širom svijeta, kilometrima daleko od BiH, održavaju komemoracije žrtvama srebreničkog genocida. Od najudaljenije Australije, preko Kanade do hrvatskog Sabora prisjećaju se srebreničke tragedije - naglašava visoki predstavnik.

Dodaje da, „istovremeno dok se cijeli svijet s pijetetom i poštovanjem sjeća srebreničkih žrtava, u BiH ili preciznije entitetu Republika Srpska, svjedočimo štovanju i veličanju arhitekata tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji historijskih činjenica, itd“.

-I sve to svakim danom sve više i više. Da li je Savjet za implementaciju mira implementirao mir u BiH? Mogu li se po cijelom svijetu komemorirati srebreničke zrtve, a u BiH veličati njihov krvnik? Koji usred Foče s naslikanom glavom od dva metra svakom normalnom čovjeku ledi krv u žilama. Uključujući visokog predstavnika. Ko će se u takvim uslovima vratiti u taj grad? Sprovodili li se tako Aneks 7 Dejtonskog sporazuma!? - pita je Incko.

Zaključio je da međunarodna zajednica što prije treba razmotriti moguće dalje korake.

-Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civilizovanom svijetu, i to mora imati posljedice - rekao je Incko.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Draga 06.07.2021. 19:04
    Incko kupi se kuci i ostavi se nase zemlje. Murali ce stajati ako ne na fasadama budi siguran u istoriji koju ce djeca uciti i u srcima Srba dok postojimo.
  • Generic placeholder image
    gago 06.07.2021. 15:50
    Incko je bolesni lažov; njegove nebuloze o "cijelom svijetu koji odaje počast srebreničkim žrtvama" su van pameti! Taj "cijeli svijet" ne sadrži ni 1/3 zemaljske kugle nego samo ratne i poratne saveznike muslimana u ratu protiv nas Srba. Dao mu Bog po zasluzi ...
  • Generic placeholder image
    Pale 06.07.2021. 13:18
    I mi smo u šoku, grču, nevjerici ...nakon Vaše pravde, a posebno sok postaje jos veći, nakon spominjanja kojekakvih ,,pravednika,, (kao npr.hrvatski Sabor).
Povezane vijesti
General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori
Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici
Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO) Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO)
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    13h 44m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    12h 39m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    7h 27m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    8h 33m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    17h 1m
    0