Индустријска производња у Српској већа за 15,4 одсто

06.07.2021. 14:51
0
ИЗВОР: capital.ba

Индустријска производња у Републици Српској за пет мјесеци ове године порасла је за 15,4 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, а највиши раст забиљежен је код производње робе широке потрошње, електричне опреме и намјештаја.

Према подацима Привредне коморе Републике Српске, производње робе широке потрошње у првих пет мјесеци ове године порасла је за 51,6 одсто у односу на исти период прошле године, а капиталних производа за 43, 3 одсто.

Укупна прерађивачка индустрија забиљежила је раст од 16,3 одсто за пет мјесеци ове године у односу на исти прошлогодишњи период, док је до раста производње дошло у 17, а до пада у шест области прерађивачке индустрије, навели су из Привредне коморе.

У оквиру прерађивачке индустрије, највише је порасла производња електричне опреме за 51 одсто и намјештаја за 47 одсто, као и производња базних метала која је већа за 45,9 одсто, кокса и нафтних производа за 45,4 одсто, а моторних возила, приколица и полуприколица за 43,4 одсто.

Значајан је и раст производње готових металних производа, осим машина и опреме за 33,1 одсто, текстила за 30,5 одсто, рачунара, електронских и оптичких производа за 21,7 одсто.

Већа је и производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом за 23,1 одсто.

Смањење производње забиљежено је код фармацеутских производа и препарата од 20,9 одсто, као и код производње одјеће од 14,6 одсто у првих пет мјесеци ове у односу на исти период прошле године.

У подручју вађења руде и камена такође је дошло до пада производње за 6,8 одсто.

Мањи је и број запослених у индустрији за 2,7 одсто од јануара до маја ове године, у односу на исти прошлогодишњи период, подаци су Привредне коморе.

Подручје вађење руда и камена биљежи смањење броја запослених за 0,6 одсто, прерађивачка индустрија смањење за 1,5 одсто, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом запосленост је мања за 11,3 одсто

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    8h 29m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    10h 48m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    11h 15m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    13h 55m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    6h 40m
    0