Инструкције: Како поступити ако осјетитe симптоме вируса корона

22.07.2020. 21:14
0
ИЗВОР: Катера

Сваким даном све је већи број заражених вирусом корона у Источном Сарајеву. Поред учесталих симптома које заражени могу осјетити - сувог кашља, повишене температуре, болова у мишићима, губитак мириса и укуса, стручњаци откривају и низ других симптома који могу наговијестити зараженост вирусом корона, као што су главобоља, пролив, болови у стомаку и слично.

Портал Катера је 15. јула 2020. године објавио анкету „Ако осјетите симптоме корона вируса, да ли знате како треба да поступите?“.

Резултати анкете показали су да више од 75% анкетираних особа заправо не знају или нису размишљали о томе како се треба понашати и шта урадити уколико добију одређене симптоме, коме треба да се обрате, који број треба да позову, да ли могу и када могу да се тестирају, те да ли уопште код нас постоји КОВИД - амбуланта и гдје се налази.

Одговоре на ова питања пронашли смо разговарајући са др Драганом Жарковић, докторицом у КОВИД - амбуланти у Источном Сарајеву, која је за портал Катера објаснила цијелу процедуру и дала јасне инструкције о томе коме се обратити и како се понашати уколико осјетите симптоме.

Катера: Уколико особа осјети неке симптоме, да ли треба да се (само)изолује и чека неколико дана да би видјела како ће се симптоми понашати или треба да се одмах јави доктору?

Др Жарковић: Особе са повишеном, односно температуром до 37.5 степени, без друге пратеће и теже симптоматологије, савјетују се да сачекају са јављањем љекару два до три дана, да би клиничка слика била јаснија, те да би лабораторијски параметри могли, колико-толико, да нам кажу да ли се ради о вирусној инфекцији. Нипошто није у питању неколико дана. Пожељно је да се особа понаша као да има контагиозну болест, да може угрозити друге, управо како би то спријечила. Кад је отварање боловања у питању, потребно је телефонски контактирати породичног љекара.

Катера: Да ли постоји КОВИД амбуланта код нас? Гдје се налази? Треба ли ићи у ту амбуланту или се јавити телефоном? Који је број телефона?

Др Жарковић: Тренутно су уступљене просторије ЦБР-а Дома здравља Источно Сарајево, за преглед особа са потврђеним обољењем коронавирусом или симптоматологијом која би одговарала истом. Свакако да савјетујемо, ако је могуће, да најаве долазак, како би се направио распоред прегледа особа са потврђеним коронавирусом и других који нису потврђени и који не значи да су обољели од истог. Број телефона је 057/490-415.

Слика

Катера: Да ли особа треба да има све симптоме или само неке? Да ли треба прво да се јави љекару породичне медицине или у КОВИД – амбуланту?

Др Жарковић: Особе, које треба да се јаве у нашу амбуланту, су особе са позитивном епидемиолошком анамнезом и симптомима, особе са повишеном тјелесном температуром, са симптомима кашља, опште слабости са боловима у костима и мишићима (уз температуру), акутно насталим губитком чула мириса или укуса. Уз ове симптоме, у мањем проценту, заступљени су и симптоми грлобоље, пролива, главобоље.

Прегледе обављамо радним данима од 7-19 часова, викендом од 10-17 часова. Лабораторијска и радиолошка дијагностика се врши сваким даном иза 19:30 часова, како би се избјегли контакти особа позитивних на вирус корона са другим пацијентима и осталим особљем Дома здравља.

Катера: Да ли се и особе са понеким симптомима могу тестирати, или само особе са тежом клиничком сликом?

Др Жарковић: Особе које испољавају симптоме који указују на вирус корона могу се тестирати. Само тестирање, без конкретног лијека против вируса, не мијења много у цијелој причи. Лијечење се врши према клиничкој слици и другим дијагностичким параметрима, некад и прије самог потврђеног ПЦР теста. Пацијенти које предлажемо Хигијенској Епидемиолошкој Служби за тестирање су пацијенти са позитивном епидемиолошком анамнезом и симптомима, пацијенти са јасном клиничком сликом и јасним лабораторијским параметрима, осталима, који немају јасну клиничку слику и лабораторијске параметре, дајемо број ХЕС-а како би се према индикацијама, могућностима и на основу одобрења епидемиолога извршило тестирање.

Катера: Како комуницирати са осталим члановима домаћинства?

Др Жарковић: Свако у овој епидемиолошкој ситуацији би требао да се понаша као потенцијални носилац вируса корона, како би заштитио друге, јер постоје асимптоматски носиоци. Ако у домаћинству постоји особа обољела од коронавируса, савјетује се наравно изолација у одвојеној просторији. Заједничке просторије, које се морају дијелити са другим члановима, као што су купатило или ходник, не представљају опасност за пренос заразе, уколико се поштују интензивније хигијенске мјере.

Катера: Ко провјерава особе у (само)изолацији, и како то функционише?

Др Жарковић: Рјешење о изолацији грађанима Источног Сарајева, који су обољели или потенцијално обољели, издаје Одјељење за инспекције послове Града Источно Сарајево, а извршење мјера свакодневно прати комунална полиција. Издавање рјешења у пракси иде мало спорије из неких техничких разлога. Очекујемо да ће се процес издавања рјешења ускоро убрзати, те се надамо разумијевању лица која су у изолацији.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 34m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    14h 58m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 27m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 19m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    6h 56m
    0