Instrukcije: Kako postupiti ako osjetite simptome virusa korona

22.07.2020. 21:14
0
IZVOR: Katera

Svakim danom sve je veći broj zaraženih virusom korona u Istočnom Sarajevu. Pored učestalih simptoma koje zaraženi mogu osjetiti - suvog kašlja, povišene temperature, bolova u mišićima, gubitak mirisa i ukusa, stručnjaci otkrivaju i niz drugih simptoma koji mogu nagovijestiti zaraženost virusom korona, kao što su glavobolja, proliv, bolovi u stomaku i slično.

Portal Katera je 15. jula 2020. godine objavio anketu „Ako osjetite simptome korona virusa, da li znate kako treba da postupite?“.

Rezultati ankete pokazali su da više od 75% anketiranih osoba zapravo ne znaju ili nisu razmišljali o tome kako se treba ponašati i šta uraditi ukoliko dobiju određene simptome, kome treba da se obrate, koji broj treba da pozovu, da li mogu i kada mogu da se testiraju, te da li uopšte kod nas postoji KOVID - ambulanta i gdje se nalazi.

Odgovore na ova pitanja pronašli smo razgovarajući sa dr Draganom Žarković, doktoricom u KOVID - ambulanti u Istočnom Sarajevu, koja je za portal Katera objasnila cijelu proceduru i dala jasne instrukcije o tome kome se obratiti i kako se ponašati ukoliko osjetite simptome.

Katera: Ukoliko osoba osjeti neke simptome, da li treba da se (samo)izoluje i čeka nekoliko dana da bi vidjela kako će se simptomi ponašati ili treba da se odmah javi doktoru?

Dr Žarković: Osobe sa povišenom, odnosno temperaturom do 37.5 stepeni, bez druge prateće i teže simptomatologije, savjetuju se da sačekaju sa javljanjem ljekaru dva do tri dana, da bi klinička slika bila jasnija, te da bi laboratorijski parametri mogli, koliko-toliko, da nam kažu da li se radi o virusnoj infekciji. Nipošto nije u pitanju nekoliko dana. Poželjno je da se osoba ponaša kao da ima kontagioznu bolest, da može ugroziti druge, upravo kako bi to spriječila. Kad je otvaranje bolovanja u pitanju, potrebno je telefonski kontaktirati porodičnog ljekara.

Katera: Da li postoji KOVID ambulanta kod nas? Gdje se nalazi? Treba li ići u tu ambulantu ili se javiti telefonom? Koji je broj telefona?

Dr Žarković: Trenutno su ustupljene prostorije CBR-a Doma zdravlja Istočno Sarajevo, za pregled osoba sa potvrđenim oboljenjem koronavirusom ili simptomatologijom koja bi odgovarala istom. Svakako da savjetujemo, ako je moguće, da najave dolazak, kako bi se napravio raspored pregleda osoba sa potvrđenim koronavirusom i drugih koji nisu potvrđeni i koji ne znači da su oboljeli od istog. Broj telefona je 057/490-415.

Slika

Katera: Da li osoba treba da ima sve simptome ili samo neke? Da li treba prvo da se javi ljekaru porodične medicine ili u KOVID – ambulantu?

Dr Žarković: Osobe, koje treba da se jave u našu ambulantu, su osobe sa pozitivnom epidemiološkom anamnezom i simptomima, osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom, sa simptomima kašlja, opšte slabosti sa bolovima u kostima i mišićima (uz temperaturu), akutno nastalim gubitkom čula mirisa ili ukusa. Uz ove simptome, u manjem procentu, zastupljeni su i simptomi grlobolje, proliva, glavobolje.

Preglede obavljamo radnim danima od 7-19 časova, vikendom od 10-17 časova. Laboratorijska i radiološka dijagnostika se vrši svakim danom iza 19:30 časova, kako bi se izbjegli kontakti osoba pozitivnih na virus korona sa drugim pacijentima i ostalim osobljem Doma zdravlja.

Katera: Da li se i osobe sa ponekim simptomima mogu testirati, ili samo osobe sa težom kliničkom slikom?

Dr Žarković: Osobe koje ispoljavaju simptome koji ukazuju na virus korona mogu se testirati. Samo testiranje, bez konkretnog lijeka protiv virusa, ne mijenja mnogo u cijeloj priči. Liječenje se vrši prema kliničkoj slici i drugim dijagnostičkim parametrima, nekad i prije samog potvrđenog PCR testa. Pacijenti koje predlažemo Higijenskoj Epidemiološkoj Službi za testiranje su pacijenti sa pozitivnom epidemiološkom anamnezom i simptomima, pacijenti sa jasnom kliničkom slikom i jasnim laboratorijskim parametrima, ostalima, koji nemaju jasnu kliničku sliku i laboratorijske parametre, dajemo broj HES-a kako bi se prema indikacijama, mogućnostima i na osnovu odobrenja epidemiologa izvršilo testiranje.

Katera: Kako komunicirati sa ostalim članovima domaćinstva?

Dr Žarković: Svako u ovoj epidemiološkoj situaciji bi trebao da se ponaša kao potencijalni nosilac virusa korona, kako bi zaštitio druge, jer postoje asimptomatski nosioci. Ako u domaćinstvu postoji osoba oboljela od koronavirusa, savjetuje se naravno izolacija u odvojenoj prostoriji. Zajedničke prostorije, koje se moraju dijeliti sa drugim članovima, kao što su kupatilo ili hodnik, ne predstavljaju opasnost za prenos zaraze, ukoliko se poštuju intenzivnije higijenske mjere.

Katera: Ko provjerava osobe u (samo)izolaciji, i kako to funkcioniše?

Dr Žarković: Rješenje o izolaciji građanima Istočnog Sarajeva, koji su oboljeli ili potencijalno oboljeli, izdaje Odjeljenje za inspekcije poslove Grada Istočno Sarajevo, a izvršenje mjera svakodnevno prati komunalna policija. Izdavanje rješenja u praksi ide malo sporije iz nekih tehničkih razloga. Očekujemo da će se proces izdavanja rješenja uskoro ubrzati, te se nadamo razumijevanju lica koja su u izolaciji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    23h 59m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    22h 13m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    12h 28m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 3m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    18h 1m
    0