Интензивне контроле уништавања амброзије од јула до краја септембра

12.07.2021. 15:16
0
ИЗВОР: СРНА

На подручју Републике Српске од јула до краја септембра републичка пољопривредна инспекција вршиће интензивне контроле уништавања амброзије јер је мјесец јул период интензивног вегетативног раста амброзије, речено је у Инспекторату Републике Српске.

Инспекцијске контроле врше се с циљем сузбијања и уништавања ове коровске биљке прије него што дође у фазу цвјетања, а из Инспектората позивају физичка и правна лица да уколико већ нису, благовремено изврше уклањање амброзије са својих парцела, да не чекају долазак инспектора и да се не излажу ризику од кажњавања.

- За непровођење мјере за сузбијање и уништавање амброзије прописане су казне које су за правно лице од 1.000 до 2.000 КМ, за предузетника од 500 до 1.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 500 до 1.000 КМ и за физичко од 200 до 500 КМ - наводе из Инспектората.

Контроле се спроводе у сарадњи са градском/општинском пољопривредном инспекцијом, а у складу са одредбама Закона о пољопривредном земљишту и Одлуком Владе Републике Српске о мјерама за сузбијање и уништавање амброзије.

Сузбијање и уништавање амброзије обавезни су спроводити власници и корисници површина пољопривредног обрађеног и необрађеног земљишта /вртови и баште, њиве, воћњаци, виногради, ливаде и друго/, шуме, ловишта, власници и корисници грађевинског земљишта, изграђеног и неизграђеног, субјекти који управљају водотоковима и каналима, и површинама уз водотоке и канале.

Сузбијање и уништавање амброзије обавезни су спроводити и субјекти који одржавају површине уз јавне путеве и жељезничке пруге, субјекти који управљају парковима, националним парковима, гробљима и другим зеленим површинама, власници и корисници запуштених површина, поред путева, стаза, као и утрина, парлога, деградираних пашњака, запуштених паркова, искрчених мјеста у шумама, и друго.

Према подацима за 2020. годину републичка и општинска пољопривредна инспекција извршила је 258 контрола у овој области и наложила уништавање коровске биљке амброзије са површине од 286,21 хектара.

У овим контролама, како наводе из Инспектората издато је и 157 прекршајних налога у вриједности од 38.500 КМ.

Сузбијање и уништавање амброзије може се вршити примјеном агротехничких мјера - обрада земљишта (орање, заоравање стрњишта, тањирање), његом усјева (окопавање, међуредно култивирање, плијевљење), примјеном механичких мјера - чупање, кошење, спаљивање биљака.

Из Инспектората наводе да се сузбијање и уништавање амброзије може вршити и примјеном хемијских мјера - употребом неселективних /тоталних/ хербицида са контактним и транслокационим ђеловањем на непољопривредним површинама, употреба селективних хербицида који имају дозволу за примјену за сузбијање амброзије и других корова у усјевима и засадима разних пољопривредних биљака.

- Поред штета које амброзија наноси као коров у пољопривредној производњи, полен амброзије је један од најјачих познатих алергена - наглашавају из Инспектората Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 0m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    10h 58m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    19h 24m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    17h 39m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 18m
    0