Иран мобилише војску у потрази за хеликоптером у којем је био Раиси

19.05.2024. 19:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Спасилачка акција за хеликоптером предсједника Ирана Ебрахима Раисија, који је данас имао несрећу при принудном слијетању траје у свим правцима, ангажовани су и припадници војске али ваздушна потрага није могућа због неповољних временских услова, саопштиле су иранске власти.

Начелник генералштаба иранске војске Мохамед Багери наредио је да се сви ресурси војске и елитне Револуционарне гарде и укључе у потрагу и спасилачку операцију, преноси Тасним.

  • Ирански званичник: Хеликоптер се срушио, живот предсједника у опасности
    19.05.2024. 19:19

    Живот иранског предсједника Ебрахима Раисија је у опасности након пада хеликоптера, у којем је са њим био и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, рекао је Ројтерсу ирански званичник. ...

Свијет
Ирански званичник: Хеликоптер се срушио, живот предсједника у опасности

Шеф иранског друштва Црвеног полумјесеца Берхосеин Коливанд рекао је да 40 тимова за брзо реаговање трагају у свим правцима како би пронашли хеликоптер у којем се налази предсједник Раиси и његови сапутници, али да су временске прилике веома неповољне и пролаз отежан, као и да се акције трагања и спасавања спроводе уз све напоре.

Портпарол иранског Одељења за ванредне ситуације, Бабак Јектапараст, саопштио је да је у област гдје се догодило принудно слетање хеликоптера који је превозио Раисија и његове сарадника послато осам возила хитне помоћи.

Министар унутрашњих послова Ирана Ахмад Вахиди потврдио је да је данас хеликоптер са иранским предсједником Ебрахимом Раисијем имао инцидент при слијетању у источном Азербејџану.

Он је навео да су се данас након отварања бране Киз Каласи којем је присуствовао и предсједника Азербејџана Илхам Алијев, Раиси и пратња враћали са неколико хеликоптера, од којих је један имао ''принудно слијетање'' због лошег времена, пренијела је агенција Тасним.

Вахиди је додао да су спасилачке екипе послате у то подручје, али да ће због магле и непроходности терена можда бити потребно вријеме да се стигне до хеликоптера.

- Комуницирали смо са сапутницима предсједника, али је због подручја, комуникација отежана и чекамо да спасилачке екипе стигну до мјеста несреће и слијетања хеликоптера, и дају нам информацију - рекао је Вахиди.

Иранска агенција ИРНА пренијеле је раније, позивајући се на извјештаје појединих медија, да је хеликоптер са Раисијем наводно имао "инцидент при слијетању".

Раиси је путовао у иранску провинцију Источни Азербејџан.

У Раисијевом конвоју била су три хеликоптера, од којих су два са  министрима и званичницима безбједно стигла на одредиште, преноси агенција Тасним.

Наводи се да су неки од предсједникових сапутника у хеликоптеру успјели да контактирају контролни центар, и да је тиме порасла нада да ће се овај инцидент завршити без жртава.

Спасилачке снаге Црвеног полумјесеца и додатне војне и полицијске снаге започеле су масовну операцију на проналажењу хеликоптера након првих извјештаја о могућој несрећи, наводи Тасним.

Међу путницима хеликоптера, осим Раисија, били су и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати и још неколико других, наводи ИРНА.

У међувремену, агенција Фарс је након извјештаја о инциденту са хеликоптером Раисија, позвала Иранце ''да се моле'' за предсједника, пренио је Ројтерс.

Коментари 0
Повезане вијести
Обустављена потрага на Дрини Обустављена потрага на Дрини
И полиција у Српској трага за убицом полицајца И полиција у Српској трага за убицом полицајца
Хеликоптер МУП-а Србије чека на одобрење Хеликоптер МУП-а Србије чека на одобрење
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 2m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 25m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 58m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 55m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 46m
    0