Iran mobiliše vojsku u potrazi za helikopterom u kojem je bio Raisi

19.05.2024. 19:56
0
IZVOR: nezavisne.com

Spasilačka akcija za helikopterom predsjednika Irana Ebrahima Raisija, koji je danas imao nesreću pri prinudnom slijetanju traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

  • Iranski zvaničnik: Helikopter se srušio, život predsjednika u opasnosti
    19.05.2024. 19:19

    Život iranskog predsjednika Ebrahima Raisija je u opasnosti nakon pada helikoptera, u kojem je sa njim bio i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, rekao je Rojtersu iranski zvaničnik. ...

Svijet
Iranski zvaničnik: Helikopter se srušio, život predsjednika u opasnosti

Šef iranskog društva Crvenog polumjeseca Berhosein Kolivand rekao je da 40 timova za brzo reagovanje tragaju u svim pravcima kako bi pronašli helikopter u kojem se nalazi predsjednik Raisi i njegovi saputnici, ali da su vremenske prilike veoma nepovoljne i prolaz otežan, kao i da se akcije traganja i spasavanja sprovode uz sve napore.

Portparol iranskog Odeljenja za vanredne situacije, Babak Jektaparast, saopštio je da je u oblast gdje se dogodilo prinudno sletanje helikoptera koji je prevozio Raisija i njegove saradnika poslato osam vozila hitne pomoći.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je da je danas helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri slijetanju u istočnom Azerbejdžanu.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsjednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao ''prinudno slijetanje'' zbog lošeg vremena, prenijela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vrijeme da se stigne do helikoptera.

- Komunicirali smo sa saputnicima predsjednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mjesta nesreće i slijetanja helikoptera, i daju nam informaciju - rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA prenijele je ranije, pozivajući se na izvještaje pojedinih medija, da je helikopter sa Raisijem navodno imao "incident pri slijetanju".

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa  ministrima i zvaničnicima bezbjedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsjednikovih saputnika u helikopteru uspjeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava.

Spasilačke snage Crvenog polumjeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izvještaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

U međuvremenu, agencija Fars je nakon izvještaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance ''da se mole'' za predsjednika, prenio je Rojters.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obustavljena potraga na Drini Obustavljena potraga na Drini
I policija u Srpskoj traga za ubicom policajca I policija u Srpskoj traga za ubicom policajca
Helikopter MUP-a Srbije čeka na odobrenje Helikopter MUP-a Srbije čeka na odobrenje
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 0m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 23m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 56m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 53m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 44m
    0