ИРБ одобрио милионско задужење "Поштама Српске"

24.12.2021. 21:33
0
ИЗВОР: capital.ba

Скупштина акционара „Пошта Српске“ прихватила је без много полемике план пословања овог предузећа за идућу годину којим су предвиђена милионска задужења за куповину објекта за сортинг центар и за одржавање текуће ликвидности.

Види се то из записника са сједнице Скупштине акционара на којој су прихваћени план пословања и програм инвестиција.

План пословања за идућу годину прихваћен је са чак 96 одсто гласова „за“ док су два фонда била уздржана.

Представници „ВБ фонда“  и „Борс инвест фонда“ су навели да су уздржани јер сматрају да је, поред осталих планираних кредитних задужења, дугорочно кредитно задужење у сврху куповине или изградње сортинг центра велико оптерећење за предузеће.

Замјерке због задужења за сортинг центар, али и на константно повећање издвајања за плате, имао је и Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) РС.

ПРЕФ-а је навео да „Поште“ тренутно не остварују довољан обим прихода из редовних дјелатности који би био основа за отплату планираног задужења за сортинг центар.

- Програмом инвестиција нису исказани нити образложени детаљни економско-финансијски ефекти на пословање друштва од предметног посла. Такође, број запослених, као и трошкови бруто зарада и бруто накнада зарада, као и остали лични расходи имају тренд раста и то у значајном износу - навели су у ПРЕФ-у.

Без обзира на замјерке фондова, сви предложени документи су великом већином  гласова усвојени, а кључни су гласови представника државног капитала, односно Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

Capital је раније објавио да је управа „Пошта Српске“ своје пословање у идућој години фокусирала на узимање милионских кредита из којих ће, између осталог, купити објекат за сортинг центар, али и одржавати ликвидност и повећати плате,

"Поште Српске“ нису успјеле, како су то планирале, да се у овој години емисијом обвезница задуже девет милиона КМ како би купиле објекат за сортинг центар, па су тај план помјериле за идућу годину.

Куповина објекта за сортинг центар, коју је управа „Пошта“ предвидјела и планом пословања за ову годину, изазвала је раскол у овом предузећу и смјену Надзорног одбора који се противио плану управе.

Након што је именован нови НО, управа је половином године добила зелено свјетло за куповину објекта, али очигледно је да су имали проблема да обезбиједе неопходне милионе.

Поред тог задужења, „Поште“ у идућој години планирају да подигну и кредит од 3,5 милиона КМ за побољшање текуће ликвидности, али и додатних четири милиона КМ кроз овердрафт кредите, такође за побољшање ликвидности.

Планирано је и  повећање плата радницима за 50 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Црвени крст и „Поште Српске“ заједно у хуманој мисији помоћи народу Турске и Сирије Црвени крст и „Поште Српске“ заједно у хуманој мисији помоћи народу Турске и Сирије
Поштанске марке - чувари културног и историјског насљеђа Поштанске марке - чувари културног и историјског насљеђа
Пошта за нова времена Пошта за нова времена
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3h 25m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    16h 2m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 50m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 43m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 34m
    0