IRB odobrio milionsko zaduženje "Poštama Srpske"

24.12.2021. 21:33
0
IZVOR: capital.ba

Skupština akcionara „Pošta Srpske“ prihvatila je bez mnogo polemike plan poslovanja ovog preduzeća za iduću godinu kojim su predviđena milionska zaduženja za kupovinu objekta za sorting centar i za održavanje tekuće likvidnosti.

Vidi se to iz zapisnika sa sjednice Skupštine akcionara na kojoj su prihvaćeni plan poslovanja i program investicija.

Plan poslovanja za iduću godinu prihvaćen je sa čak 96 odsto glasova „za“ dok su dva fonda bila uzdržana.

Predstavnici „VB fonda“  i „Bors invest fonda“ su naveli da su uzdržani jer smatraju da je, pored ostalih planiranih kreditnih zaduženja, dugoročno kreditno zaduženje u svrhu kupovine ili izgradnje sorting centra veliko opterećenje za preduzeće.

Zamjerke zbog zaduženja za sorting centar, ali i na konstantno povećanje izdvajanja za plate, imao je i Penzijski rezervni fond (PREF) RS.

PREF-a je naveo da „Pošte“ trenutno ne ostvaruju dovoljan obim prihoda iz redovnih djelatnosti koji bi bio osnova za otplatu planiranog zaduženja za sorting centar.

- Programom investicija nisu iskazani niti obrazloženi detaljni ekonomsko-finansijski efekti na poslovanje društva od predmetnog posla. Takođe, broj zaposlenih, kao i troškovi bruto zarada i bruto naknada zarada, kao i ostali lični rashodi imaju trend rasta i to u značajnom iznosu - naveli su u PREF-u.

Bez obzira na zamjerke fondova, svi predloženi dokumenti su velikom većinom  glasova usvojeni, a ključni su glasovi predstavnika državnog kapitala, odnosno Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Capital je ranije objavio da je uprava „Pošta Srpske“ svoje poslovanje u idućoj godini fokusirala na uzimanje milionskih kredita iz kojih će, između ostalog, kupiti objekat za sorting centar, ali i održavati likvidnost i povećati plate,

"Pošte Srpske“ nisu uspjele, kako su to planirale, da se u ovoj godini emisijom obveznica zaduže devet miliona KM kako bi kupile objekat za sorting centar, pa su taj plan pomjerile za iduću godinu.

Kupovina objekta za sorting centar, koju je uprava „Pošta“ predvidjela i planom poslovanja za ovu godinu, izazvala je raskol u ovom preduzeću i smjenu Nadzornog odbora koji se protivio planu uprave.

Nakon što je imenovan novi NO, uprava je polovinom godine dobila zeleno svjetlo za kupovinu objekta, ali očigledno je da su imali problema da obezbijede neophodne milione.

Pored tog zaduženja, „Pošte“ u idućoj godini planiraju da podignu i kredit od 3,5 miliona KM za poboljšanje tekuće likvidnosti, ali i dodatnih četiri miliona KM kroz overdraft kredite, takođe za poboljšanje likvidnosti.

Planirano je i  povećanje plata radnicima za 50 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Crveni krst i „Pošte Srpske“ zajedno u humanoj misiji pomoći narodu Turske i Sirije Crveni krst i „Pošte Srpske“ zajedno u humanoj misiji pomoći narodu Turske i Sirije
Poštanske marke - čuvari kulturnog i istorijskog nasljeđa Poštanske marke - čuvari kulturnog i istorijskog nasljeđa
Pošta za nova vremena Pošta za nova vremena
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  7h 34m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  12h 16m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  6h 16m
  2
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  6h 29m
  0
 • Leci sa porukom „Ne u NATO“ na više lokacija u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  11h 46m
  2