Иринеј о КиМ: Разговори који ће се водити не обећавају рјешење

13.08.2020. 09:56
0
ИЗВОР: СРНА

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да су се он и предсједник Србије Александар Вучић сагласили да су разговори о Косову и Метохији неизвјесни и да је ситуација на том подручју веома тешка.

- Разговори који ће се водити нису нешто што обећава решење, тако да је то проблем који се само продужава. Косово је у посебној ситуацији и видећемо како ће то да се заврши - рекао је патријарх Иринеј за портал "Нова.рс" послије јучерашњег састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Патријарх Иринеј је навео да је са Вучићем разговарао и о завршетку радова на Храму Светог Саве у Београду и да се није одустало од идеје да освештању Храма средином октобра присуствује и предсједник Русије Владимир Путин.

- Ми смо тај термин одредили, али је питање да ли ће бити могуће организовати у другој половини октобра. То зависи од многих фактора. Имамо наде да ће том чину присуствовати председник Путин и од те идеје нисмо одустали. То ће се догодити ако услови дозволе - рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да има још много посла на Храму Светог Саве и да се све плански обавља.

- Уколико будемо обавили те послове и ако прилике буду дозвољавале, ми ћемо организовати такав скуп - истакао је патријарх Иринеј.

Говорећи о реаговањима на његову изјаву да је вријеме за помирење између Срба и Хрвата, патријарх српски је навео да је то одувијек став Српске православне цркве.

- Наш став је одувек био да треба створити атмосферу мира, али то морају да желе обе стране. Видећемо да ли ће се направити некакви помаци у том правцу - истакао је патријарх Иринеј.

Коментари 0
Повезане вијести
Полиција самопроглашеног Косова испитује руководиоце српских установа Полиција самопроглашеног Косова испитује руководиоце српских установа
Прије 94 године рођен блаженопочивши патријарх Иринеј Прије 94 године рођен блаженопочивши патријарх Иринеј
Србин из Гораждевца пуштен из притвора Србин из Гораждевца пуштен из притвора
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 26m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 49m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 22m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 19m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 10m
    0