Irinej o KiM: Razgovori koji će se voditi ne obećavaju rješenje

13.08.2020. 09:56
0
IZVOR: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da su se on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da su razgovori o Kosovu i Metohiji neizvjesni i da je situacija na tom području veoma teška.

- Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rešenje, tako da je to problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i videćemo kako će to da se završi - rekao je patrijarh Irinej za portal "Nova.rs" poslije jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh Irinej je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o završetku radova na Hramu Svetog Save u Beogradu i da se nije odustalo od ideje da osveštanju Hrama sredinom oktobra prisustvuje i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

- Mi smo taj termin odredili, ali je pitanje da li će biti moguće organizovati u drugoj polovini oktobra. To zavisi od mnogih faktora. Imamo nade da će tom činu prisustvovati predsednik Putin i od te ideje nismo odustali. To će se dogoditi ako uslovi dozvole - rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da ima još mnogo posla na Hramu Svetog Save i da se sve planski obavlja.

- Ukoliko budemo obavili te poslove i ako prilike budu dozvoljavale, mi ćemo organizovati takav skup - istakao je patrijarh Irinej.

Govoreći o reagovanjima na njegovu izjavu da je vrijeme za pomirenje između Srba i Hrvata, patrijarh srpski je naveo da je to oduvijek stav Srpske pravoslavne crkve.

- Naš stav je oduvek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obe strane. Videćemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu - istakao je patrijarh Irinej.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpskim mladićima sa KIM određen kućni pritvor: Pretučeni dok su se vraćali sa proslave Srpskim mladićima sa KIM određen kućni pritvor: Pretučeni dok su se vraćali sa proslave
Arsenijević i Orlović pušteni iz pritvora Arsenijević i Orlović pušteni iz pritvora
Policija samoproglašenog Kosova ispituje rukovodioce srpskih ustanova Policija samoproglašenog Kosova ispituje rukovodioce srpskih ustanova
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 9m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 51m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 19m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 40m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 49m
    0