"Искра наде" за подршку дјеци обољелој од малигних болести

08.09.2024. 11:07
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској од малигних болести годишње оболи у просјеку тридесетак  дјеце, изјавила је Срни Љиљана Симурдић, предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра", које је данас у парк- шуми у Слатини организовало хуманитарну шетњу/трку под називом "Искра наде".

Хуманитарна шетња организована је поводом "Златног септембра" и осам година од почетка рада Родитељске куће с циљем подизања свијести о раку код дјеце и проблемима са којима се суочавају за вријеме и након лијечења.

Симурдићева је навела да је кроз Родитељску кућу за осам година прошло 200 породица, појаснивши да у њој бораве и дјеца која нису из Бањалуке, него и са подручја других локалних заједница.

- Лијечење од малигних болести је дуготрајно, траје најмање пола година до годину дана. Током лијечења дјеца приме терапију и могу ићи кући, али да се не удаљавају од болнице зато што се некада морају брзо вратити у здравствену установу - рекла је Симурдићева.

Она је додала да Родитељска кућа има седам апартмана намијењених за боравак породица, а да се тренутно у њој налази шест породица, као и да постоји учионица за извођење наставе.

- То је врло битно за дјецу, а наставу у тој учионици изводе наставници из школа које одреди Министарство просвјете и културе Српске. Тиме дјеца не морају да полажу разреде, него кад заврше лијечење, могу да наставе похађати наставу у својим мјестима, са својим школским другарима - рекла је Симурдићева.

Она је нагласила да се већи број лијечења заврши успјешно и да велики број дјеце и породица које су боравиле у Родитељској кући постану пријатељи, додајући да родитељи који су све то успјешно прошли покушавају помоћи онима који су тренутно у сличним проблемима.

Коментари 0
Повезане вијести
Родитељи данас више под стресом него у прошлости Родитељи данас више под стресом него у прошлости
Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
Цијели разред се исписао из школе због једног ученика Цијели разред се исписао из школе због једног ученика
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 43m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 34m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 21m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 47m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 29m
    0