"Iskra nade" za podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti

08.09.2024. 11:07
0
IZVOR: srna.rs

U Republici Srpskoj od malignih bolesti godišnje oboli u prosjeku tridesetak  djece, izjavila je Srni Ljiljana Simurdić, predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", koje je danas u park- šumi u Slatini organizovalo humanitarnu šetnju/trku pod nazivom "Iskra nade".

Humanitarna šetnja organizovana je povodom "Zlatnog septembra" i osam godina od početka rada Roditeljske kuće s ciljem podizanja svijesti o raku kod djece i problemima sa kojima se suočavaju za vrijeme i nakon liječenja.

Simurdićeva je navela da je kroz Roditeljsku kuću za osam godina prošlo 200 porodica, pojasnivši da u njoj borave i djeca koja nisu iz Banjaluke, nego i sa područja drugih lokalnih zajednica.

- Liječenje od malignih bolesti je dugotrajno, traje najmanje pola godina do godinu dana. Tokom liječenja djeca prime terapiju i mogu ići kući, ali da se ne udaljavaju od bolnice zato što se nekada moraju brzo vratiti u zdravstvenu ustanovu - rekla je Simurdićeva.

Ona je dodala da Roditeljska kuća ima sedam apartmana namijenjenih za boravak porodica, a da se trenutno u njoj nalazi šest porodica, kao i da postoji učionica za izvođenje nastave.

- To je vrlo bitno za djecu, a nastavu u toj učionici izvode nastavnici iz škola koje odredi Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske. Time djeca ne moraju da polažu razrede, nego kad završe liječenje, mogu da nastave pohađati nastavu u svojim mjestima, sa svojim školskim drugarima - rekla je Simurdićeva.

Ona je naglasila da se veći broj liječenja završi uspješno i da veliki broj djece i porodica koje su boravile u Roditeljskoj kući postanu prijatelji, dodajući da roditelji koji su sve to uspješno prošli pokušavaju pomoći onima koji su trenutno u sličnim problemima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Roditelji danas više pod stresom nego u prošlosti Roditelji danas više pod stresom nego u prošlosti
Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
Cijeli razred se ispisao iz škole zbog jednog učenika Cijeli razred se ispisao iz škole zbog jednog učenika
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 50m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 41m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 28m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 54m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 36m
    0