Истина о страдању Срба не може се сакрити скрнављењем спомен-обиљежја

02.01.2024. 17:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац позвала је полицију да што прије открије починиоце скрнављења спомен-плоче страдалим српским војницима, полицајцима и цивилима на Црном врху код Зворника, те поручила да се вандализмом не може сакрити, нити умањити истина о злочинима над Србима.

- У нама ће само појачати жељу и инат да истрајније и без одступања стојимо на бранику отаџбине, наше Републике Српске, за коју живимо и која је наша светиња - рекла је Граорчева Срни.

Она је нагласила да се спомен-плоча страдалим војницима и цивилима, коју је Републичка организација први пут поставила још 2010. године, није дуго одржала цијела, али да ће бити поправљено све што је раније оскрнављено.

- Свако мало вандали и бесрамници који не поштују ничију жртву уништавали су је, али смо је ми сваки пут васкрсавали и нисмо дозвољавали да мјесто погибије војника и цивила остане необиљежено. Они који ово учинише спремни су и на много горе ствари, али у нама неће убити жељу да бранимо оно што је наше -поручила је Граорчева.

Она је навела да се посљедњих дана на подручју Зворника хапсе Срби и против њих подижу оптужнице, те да се уништава спомен-плоча, а све с циљем да по ко зна који пут кривица за све буде пребачена на један народ, а њихове жртве минимизиране.

- Зна се ко су злочинци који су убијали небрањени српски народ и да слободно пролазе баш тим путем поред Црног врха - рекла је Граорчева.

Она је истакла да ће, упркос свему, бити сачувана истина о страдању Срба, те да је задатак и обавеза свих да помогну онима који су спасавали српску нејач и чували вјековна српска огњишта.

На Црном врху код Зворника непозната лица су разбила спомен-плочу која је постављена на мјесту страдања и сјећања на 11 припадника Војске Републике Српске, Полиције и цивила које су муслимани из Сребренице поубијали из засједе 10. септембра 1992. године.

Спомен-плоча на Црном врху први пут је постављена на мјесту страдања 10. септембра 2010. године, а оскрнављена је шест дана након постављања.

У истој години однесени су сто и клупе постављене код спомен-плоче, те исјечени жељезни стубови и ланци око спомен-обиљежја.

У 2013. години поново је постављена гранитна спомен-плоча, већа и дебља, али су је непознате особе разбиле исте године, да би 2014. године била постављена и освештана нова - трећа спомен-плоча на мјесту страдања припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, која је разбијена ових дана.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 54m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 9m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 27m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 2m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    23h 11m
    0