Istina o stradanju Srba ne može se sakriti skrnavljenjem spomen-obilježja

02.01.2024. 17:40
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac pozvala je policiju da što prije otkrije počinioce skrnavljenja spomen-ploče stradalim srpskim vojnicima, policajcima i civilima na Crnom vrhu kod Zvornika, te poručila da se vandalizmom ne može sakriti, niti umanjiti istina o zločinima nad Srbima.

- U nama će samo pojačati želju i inat da istrajnije i bez odstupanja stojimo na braniku otadžbine, naše Republike Srpske, za koju živimo i koja je naša svetinja - rekla je Graorčeva Srni.

Ona je naglasila da se spomen-ploča stradalim vojnicima i civilima, koju je Republička organizacija prvi put postavila još 2010. godine, nije dugo održala cijela, ali da će biti popravljeno sve što je ranije oskrnavljeno.

- Svako malo vandali i besramnici koji ne poštuju ničiju žrtvu uništavali su je, ali smo je mi svaki put vaskrsavali i nismo dozvoljavali da mjesto pogibije vojnika i civila ostane neobilježeno. Oni koji ovo učiniše spremni su i na mnogo gore stvari, ali u nama neće ubiti želju da branimo ono što je naše -poručila je Graorčeva.

Ona je navela da se posljednjih dana na području Zvornika hapse Srbi i protiv njih podižu optužnice, te da se uništava spomen-ploča, a sve s ciljem da po ko zna koji put krivica za sve bude prebačena na jedan narod, a njihove žrtve minimizirane.

- Zna se ko su zločinci koji su ubijali nebranjeni srpski narod i da slobodno prolaze baš tim putem pored Crnog vrha - rekla je Graorčeva.

Ona je istakla da će, uprkos svemu, biti sačuvana istina o stradanju Srba, te da je zadatak i obaveza svih da pomognu onima koji su spasavali srpsku nejač i čuvali vjekovna srpska ognjišta.

Na Crnom vrhu kod Zvornika nepoznata lica su razbila spomen-ploču koja je postavljena na mjestu stradanja i sjećanja na 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, Policije i civila koje su muslimani iz Srebrenice poubijali iz zasjede 10. septembra 1992. godine.

Spomen-ploča na Crnom vrhu prvi put je postavljena na mjestu stradanja 10. septembra 2010. godine, a oskrnavljena je šest dana nakon postavljanja.

U istoj godini odneseni su sto i klupe postavljene kod spomen-ploče, te isječeni željezni stubovi i lanci oko spomen-obilježja.

U 2013. godini ponovo je postavljena granitna spomen-ploča, veća i deblja, ali su je nepoznate osobe razbile iste godine, da bi 2014. godine bila postavljena i osveštana nova - treća spomen-ploča na mjestu stradanja pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koja je razbijena ovih dana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Policajci Subotić i Mitrović trče za liječenje sugrađanke Policajci Subotić i Mitrović trče za liječenje sugrađanke
Uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira Uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    20h 10m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 6m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    19h 10m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    16h 3m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    18h 0m
    0