Истине и заблуде о дувану

22.05.2021. 18:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Увријежено је мишљење да највише пушача има у најсиромашнијим слојевима друштва, те да поскупљење цигарета у овим категоријама може довести до тога да се људи одричу чак и најосновнијих потреба, само да би имали за дуван.

Др. Дарко Марковић, национални координатор за контролу дувана у Републици Српској, каже да има истине у тој причи, али само ако тај феномен посматрамо на глобалном нивоу.

Суштина је, тврди др. Марковић, да високе цијене цигарета смањују број пушача у једној заједници.

– Највише пушача има у земљама у којима је народ сиромашан, закони лабави, а цигарете јефтине. По броју пушача предњаче Вијетнам, Камбоџа, Филипини и неке афричке земље, гдје кутија цигарета кошта мање од једног долара и гдје пуше чак и мала дјеца – каже Марковић.

У овим земљама, наводи Марковић, више од половине одраслих становника су пушачи.

С друге стране, у Сјеверној Америци и Западној Европи цигарете су папрено скупе, а проценат пушача минималан. Најскупље су цигарете у Аустралији, гдје једна кутија кошта 12 долара.

– То, наравно, не значи да је у Аустралији пушење искоријењено. Ипак је то болест зависности, а завиници не питају колико кошта оно што желе – подсјећа др. Марковић.

Мада често можемо чути израз “пуши као Турчин”, Турска је, заправо, најуспешнија у борби против пушења, и то зато што су увели драстичне казне за кршење забране пушења на јавним мјестима.

– Хиљаде инспектора свакодневно патролира турским градовима, а казне за кршење забране пушења су драконске. Уз то, Турци имају и телефонска савјетовалишта, која 24 сата дневно дају људима савјете како да прекину с пушењем – наводи др Марковић.

Израз “пуши као Турчин” ипак није пао с неба. Наиме, Турска је позната по производњи дувана изузетног квалитета, а до прије 20-ак година била је позната и као држава с једним од највећих процената пушача у свијету.

Пушење је било распрострањено и у доба Османског царства, па је прву забрану пушења увео султан Мурат IV, који је 1633. године забранио пушење уз пријетњу смртном казном. Ипак, ова порок није искоријењен, али захваљујући кампањи започетој 2008. број пушача у Турској је, по неким подацима, преполовљен.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дуван свакодневно конзумира 11,8 одсто дјеце од 13 до 15 година у Српској Дуван свакодневно конзумира 11,8 одсто дјеце од 13 до 15 година у Српској
Непушачи ручају у облаку дима Непушачи ручају у облаку дима
Одузет дуван и дуванске прерађевине у вриједности од 288.750 КМ (ФОТО) Одузет дуван и дуванске прерађевине у вриједности од 288.750 КМ (ФОТО)
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 59m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 12m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 43m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 6m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 3m
    0