Парастос за погуниле борце Српске гарде Илиџа (ФОТО)

04.10.2020. 11:30
0
ИЗВОР: КАТЕРА

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама, у Источном Сарајеву, данас је служен парастос за погинуле припаднике Српске гарде Илиџа, елитне јединице Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, формиране прије 28 година.

У 9.00 часова служена је Света литургија након које је служен помен погинулим припадницима гарде.

Слика

Бивши замјеник командира Српске гарде Илиџа и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић истакао је да је у току ратних збивања јавност била „бомбардована“ пропагандом да су на илиџанско ратиште дошли специјалци, новосадски корпуси и слично.

- Ту су били момци који су до тада били студенти, неки од њих чак и ученици средњих школа, али су остали и организовали се на Илиџи. Наредбом команданта Илиџанске бригаде 1. октобра 1992. године формирана је Српска гарда Илиџа, искључиво од момака који су живјели на Илиџи. Ми смо се окупили у јединицу Српска гарда, али и у Илиџанску бригаду и друге бригаде и надљудским напорима против непријатеља који је имао подршку чак и НАТО снага, успјели да одбранимо и сачувамо нашу Илиџу и дамо допринос у стварању Републике Српске и Српског Сарајева. То су заиста биле истинске патриоте које су стале у заштиту својих породица, и за све вријеме трајања рата пружали су такав отпор да непријатељ није ни у једном тренутку, ни за један милиметар, помјерио наше линије - истакао је Лучић.

Он је рекао да је данас ту тридесетак преживјелих гардиста, који чувају успомену на погинуле саборце и да ће тако остати док је њих и њихових потомака. 

Лучић је изразио жаљење због подјела у Борачкој организацији и истакао да сматра да сви треба да се боре за бољи статус бораца.

- Више од половине породица наших погинулих гардиста живе у становима које је направио Град Источно Сарајево у послијератном периоду. Волио бих да Влада Републике Српске брзо рјешава стамбено збрињавање породица погинулих бораца, као и да се ријеше и нека друга статусна питања, прије свега запошљавање дјеце погинулих бораца – закључио је Лучић.

Бивши припадник Српске гарде Илиџа Вељко Фржовић рекао је да се бивши гардисти сваке године окупљају да одају почаст погинулим саборцима .

- За ову јединицу је најмање урађено, нико је није споменуо, нисмо одликовани. Мислим да треба да и нека од улица у Источној Илиџи носи назив ове јединице - рекао је Фржовић.

Српска гарда Илиџа је јединица која је била у саставу Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, основана је 1. октобра 1992. године, а сачињавали су је борци Илиџанске бригаде, који су дали велики допринос у борби и одбрани Илиџе, једном од најтежих ратишта и њеног становништва.

Кроз ову јединицу прошло је око 150 бораца, њих 19 је дало свој живот за Републику Српску, а неки борци су, нажалост, преминули послије рата, од посљедица рањавања.

Коментари 0
Повезане вијести
Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође
Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Сјећање на голобраде младиће Српске гарде Илиџа (ФОТО) Сјећање на голобраде младиће Српске гарде Илиџа (ФОТО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 12m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 47m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 46m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 13m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 5m
    0