Parastos za pogunile borce Srpske garde Ilidža (FOTO)

04.10.2020. 11:30
0
IZVOR: KATERA

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, u Istočnom Sarajevu, danas je služen parastos za poginule pripadnike Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, formirane prije 28 godina.

U 9.00 časova služena je Sveta liturgija nakon koje je služen pomen poginulim pripadnicima garde.

Slika

Bivši zamjenik komandira Srpske garde Ilidža i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da je u toku ratnih zbivanja javnost bila „bombardovana“ propagandom da su na ilidžansko ratište došli specijalci, novosadski korpusi i slično.

- Tu su bili momci koji su do tada bili studenti, neki od njih čak i učenici srednjih škola, ali su ostali i organizovali se na Ilidži. Naredbom komandanta Ilidžanske brigade 1. oktobra 1992. godine formirana je Srpska garda Ilidža, isključivo od momaka koji su živjeli na Ilidži. Mi smo se okupili u jedinicu Srpska garda, ali i u Ilidžansku brigadu i druge brigade i nadljudskim naporima protiv neprijatelja koji je imao podršku čak i NATO snaga, uspjeli da odbranimo i sačuvamo našu Ilidžu i damo doprinos u stvaranju Republike Srpske i Srpskog Sarajeva. To su zaista bile istinske patriote koje su stale u zaštitu svojih porodica, i za sve vrijeme trajanja rata pružali su takav otpor da neprijatelj nije ni u jednom trenutku, ni za jedan milimetar, pomjerio naše linije - istakao je Lučić.

On je rekao da je danas tu tridesetak preživjelih gardista, koji čuvaju uspomenu na poginule saborce i da će tako ostati dok je njih i njihovih potomaka. 

Lučić je izrazio žaljenje zbog podjela u Boračkoj organizaciji i istakao da smatra da svi treba da se bore za bolji status boraca.

- Više od polovine porodica naših poginulih gardista žive u stanovima koje je napravio Grad Istočno Sarajevo u poslijeratnom periodu. Volio bih da Vlada Republike Srpske brzo rješava stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca, kao i da se riješe i neka druga statusna pitanja, prije svega zapošljavanje djece poginulih boraca – zaključio je Lučić.

Bivši pripadnik Srpske garde Ilidža Veljko Fržović rekao je da se bivši gardisti svake godine okupljaju da odaju počast poginulim saborcima .

- Za ovu jedinicu je najmanje urađeno, niko je nije spomenuo, nismo odlikovani. Mislim da treba da i neka od ulica u Istočnoj Ilidži nosi naziv ove jedinice - rekao je Fržović.

Srpska garda Ilidža je jedinica koja je bila u sastavu Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, osnovana je 1. oktobra 1992. godine, a sačinjavali su je borci Ilidžanske brigade, koji su dali veliki doprinos u borbi i odbrani Ilidže, jednom od najtežih ratišta i njenog stanovništva.

Kroz ovu jedinicu prošlo je oko 150 boraca, njih 19 je dalo svoj život za Republiku Srpsku, a neki borci su, nažalost, preminuli poslije rata, od posljedica ranjavanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Sutra obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle Sutra obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle
Sjećanje na golobrade mladiće Srpske garde Ilidža (FOTO) Sjećanje na golobrade mladiće Srpske garde Ilidža (FOTO)
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    8h 42m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    11h 1m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    11h 28m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    14h 8m
    1
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    6h 53m
    0