Источна Илиџа: Почињу први књижевни сусрети „Сима Милутиновић Сарајлија“

30.09.2021. 08:56
0
ИЗВОР: Катера

Јавна установа „Цeнтaр зa културу и инфoрмисaњe“ oпштинe Истoчнa Илиџa, у сарадњи са Подружницом Удружeњa књижeвникa Рeпубликe Српскe − Истoчнo Сaрajeвo, пoкрeћe мaнифeстaциjу књижевних сусрета посвећену нeпрaвeднo зaбoрaвљeнoм и зaпoстaвљeнoм српскoм пjeснику Симеону (Сими) Милутиновићу Сарајлији, умјетнику сa прeбoгaтoм биoгрaфиjoм и нeмjeрљивим утицajeм нa српску пoeзиjу.

Грађани Источне Илиџе данас ће имати прилику да присуствују првим књижевним сусретима „Симеон Милутиновић Сарајлија" који ће започети бeсjeдом проф. др Саше Кнежевића о Сими Милутиновићу.

Уз промоцију књиге о Сими Милутиновићу биће одржана поетска вече уз рецитације Недељка Зеленовића, Миљана Николића и Горана Врачара.

О Сими Милутиновићу ће говорити проф. др Радмило Маројевић, и др Јелена Јањић која је на дјелима Симеона Милутиновића одбранила и магистарску и докторску тезу.

Осим тога, у оквиру књижевних сусрета, одржаће се и рецитаторско такмичење у којем ће се oглeдaти укупнo 12 рeцитaтoрa, а за побједнике су предвиђене повеље и новчане награде.

Организатор и реализатор манифестације је „Центар за културу и информисање“ Истoчнa Илиџa, a њeн суoргaнизaтoр је Пoдружницa Удружeњa књижeвникa Рeпубликe Српскe − Истoчнo Сaрajeвo.

Божидар Новаковић, директор „Центра за културу и информисање“ Источна Илиџа рекао је да је све спремно за почетак првих књижевних сусрета „Симеон Милутиновић Сарајлија“ који већ имају међународни карактер.

-Угостићемо умјетнике из Републике Српске, Црне Горе и Србије. Поносан сам што смо имали снаге реализовати наше идеје и покренути манифестацију ових размјера и великих умјетничких вриједности у нашој општини. Сигуран сам да ће ови књижевни сусрети прерасти у традиционалну манифестацију која ће окупљати умјетнике широм региона. Успјели смо да на овогодишње књижвне сусрете доведемо најбоље пјеснике, бесједничаре и професоре књижевности, а у четвртак очекујемо незаборавно књижевно вече - каже директор „Центра за културу и информисање“ Божидар Новаковић.

Књижевни сусрети ће се одржати данас са почетком у 17.00 часова у башти ресторана „Кула“, а организатори позивају грађане Источног Сарајева да својим присуством увеличају догађај.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 9m
    0
  • Слани мафини
    22h 30m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 19m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    16h 48m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 18m
    0