Источна Илиџа: У плану реализација пројекта „Снажна жена за стабилно друштво“

04.03.2020. 10:30
0
ИЗВОР: Srna

Омладински савјет Источна Илиџа ће у наредних шест мјесеци на подручју Источног Сарајева реализовати пројекат "Снажна жена за стабилно друштво", чији је циљ веће укључивање жена у друштвени живот.

Пројекат, који финансира Агенција за равноправност полова БиХ, биће реализован у сарадњи са партнерским организацијама "Перспектива плус", Центром за социјални рад Источна Илиџа и уз подршку ове општине.

-Примарно ће се водити рачуна о маргинализованим групама жена и женама које су доживјеле неки вид насиља. Први корак ће бити потписивање меморандума о сарадњи са свим релеватним институцијама на подручју нашег града и успостављање стратегије дјеловања- рекао је Срни члан Омладинског савјета Борис Лукета.

Он је додао да би до краја мјецеса меморандум требало да буде потписан и усвојена стратегија.

Лукета је истакао да ће у оквиру пројекта бити организоване радионице, гдје ће бити посебно наглашено економско оснаживање жена.

-Сви подаци указују да су жене које су економски зависне најчешће жртве насиља. Кроз пројекат ћемо се посебно посветити и едукацији младих дјевојака, јер је циљ пројекта веће учешће жена у дрштвеном, политичком и социјалном животу- рекао је Лукета.

Он је напоменуо да је ово први већи пројекат овог типа који реализује Омладински савјет, те да су до сада радили углавном мање пројекте из донација фондације "Мозаик", као што су теретана на отвореном и реновирање омладинског центра.

-Примарно смо задужени за спровођење омладинске политике општине. Недавно смо реализовали пројекат којим је била предвиђена обука младих о функционисању локалне заједнице коју је прошло око 30 полазника- истакао је Лукета.

Омладински савјет Источна Илиџа тренутно броји око 70 чланова, а заинтересовани их могу контактирати путем друштвене мреже "Фејсбук".

Основни програмски циљеви и задаци Савјета су подстицање систематског унапређења и развоја омладинског организовања и омладинске политике.

Међу циљевима и задацима су анимирање омладине за рад, афирмација омладинских активности, промоција учешћа младих у процесу одлучивања, побољшање њиховог статуса, едукација и информисање, организовање културних и спортских манифестација, семинара и сусрета младих, те развијање међународне омладинске сарадње.

Коментари 0
Повезане вијести
Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 5m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 47m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 15m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 36m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 45m
    0