Istočna Ilidža: U planu realizacija projekta „Snažna žena za stabilno društvo“

04.03.2020. 10:30
0
IZVOR: Srna

Omladinski savjet Istočna Ilidža će u narednih šest mjeseci na području Istočnog Sarajeva realizovati projekat "Snažna žena za stabilno društvo", čiji je cilj veće uključivanje žena u društveni život.

Projekat, koji finansira Agencija za ravnopravnost polova BiH, biće realizovan u saradnji sa partnerskim organizacijama "Perspektiva plus", Centrom za socijalni rad Istočna Ilidža i uz podršku ove opštine.

-Primarno će se voditi računa o marginalizovanim grupama žena i ženama koje su doživjele neki vid nasilja. Prvi korak će biti potpisivanje memoranduma o saradnji sa svim relevatnim institucijama na području našeg grada i uspostavljanje strategije djelovanja- rekao je Srni član Omladinskog savjeta Boris Luketa.

On je dodao da bi do kraja mjecesa memorandum trebalo da bude potpisan i usvojena strategija.

Luketa je istakao da će u okviru projekta biti organizovane radionice, gdje će biti posebno naglašeno ekonomsko osnaživanje žena.

-Svi podaci ukazuju da su žene koje su ekonomski zavisne najčešće žrtve nasilja. Kroz projekat ćemo se posebno posvetiti i edukaciji mladih djevojaka, jer je cilj projekta veće učešće žena u drštvenom, političkom i socijalnom životu- rekao je Luketa.

On je napomenuo da je ovo prvi veći projekat ovog tipa koji realizuje Omladinski savjet, te da su do sada radili uglavnom manje projekte iz donacija fondacije "Mozaik", kao što su teretana na otvorenom i renoviranje omladinskog centra.

-Primarno smo zaduženi za sprovođenje omladinske politike opštine. Nedavno smo realizovali projekat kojim je bila predviđena obuka mladih o funkcionisanju lokalne zajednice koju je prošlo oko 30 polaznika- istakao je Luketa.

Omladinski savjet Istočna Ilidža trenutno broji oko 70 članova, a zainteresovani ih mogu kontaktirati putem društvene mreže "Fejsbuk".

Osnovni programski ciljevi i zadaci Savjeta su podsticanje sistematskog unapređenja i razvoja omladinskog organizovanja i omladinske politike.

Među ciljevima i zadacima su animiranje omladine za rad, afirmacija omladinskih aktivnosti, promocija učešća mladih u procesu odlučivanja, poboljšanje njihovog statusa, edukacija i informisanje, organizovanje kulturnih i sportskih manifestacija, seminara i susreta mladih, te razvijanje međunarodne omladinske saradnje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 43m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 34m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 21m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 47m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 29m
    0