Источни фронт, 104. дан: Сјеверодоњецк очишћен од остатака украјинских снага

07.06.2022. 08:38
0
ИЗВОР: novosti.rs/

Специјална операција руске војске у Украјини данас је ушла у 104. дан. У Донбасу је практично ослобођен град Свјатогорск, а у току је чишћење од остатака украјинских снага. Руска делегација у понедјељак је отишла у Турску, где су планирани преговори о украјинском житу и разрађивање механизама за деблокаду извоза жита из Украјине.

Пушилин изјавио саучешће породици генерала Кутузова

Шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изразио је саучешће родбини преминулог генерал- потпуковника Романа Кутузова, рекавши да је „примјером показао како се служи Отаџбини“.

- Срећете људе са којима одмах нађете заједнички језик, настане повјерење и потпуно међусобно разумијевање. Такав је за мене био генерал-потпуковник Кутузов Роман Владимирович - Туман. Нажалост, он је био. Знао је свој посао, према њему се односио темељно и са знањем. Личним примјером је показао како се служи Отаџбини. Изражавам искрено саучешће породици и пријатељима Романа Владимировича - написао је Пушилин на свом Телеграм каналу.

Запорошка област: Крим је легитиман дио Русије

Крим је легитиман дио Русије, референдум је био легитиман, изјавио је члан главног савјета војно-цивилне управе Запорошке области Владимир Рогов.

- Крим је легитимни дио Руске Федерације. Референдум одржан 2014. је несумњиво био легитиман, у то нема сумње. Ми се враћамо у нашу родну луку. Крим је данас главна артерија која нас повезује са великом Русијом, почевши од кретања људи, робе, терета, привреде и других ствари. Крим је данас наш водич ка великој Русији - рекао је Рогов за Спутњик.

Очишћена стамбена насеља Сјеверодоњецка

Стамбена насеља Сјеверодоњецка очишћена су од украјинских снага, борбе се воде на периферији града, саопштио је на свом Телеграму амбасадор Луганске Народне Републике у Русији Родион Мирошњик.

- Сјеверодоњецк је очишћен, борбе се воде на периферији града, на аеродрому и прилазима Лисичанску... У Сјеверодоњецку су савезне трупе ослободиле и очистиле цио стамбени дио од украјинских формација. Они су скоро потпуно протјерани из индустријске зоне и сатјерани у ‘Азот’ - написао је дипломата.

Тијела погинулих војника у Азовстаљу враћена у Кијев

Тијела десетина украјинских бораца који су погинули у челичани Азовстаљ враћена су у Украјину од стране руских трупа, које су заузеле постројење у разрушеном граду Маријупољу, преноси АП.

Како се наводи, тијела су пребачена у главни град Кијев, где је у току ДНК анализа како би се утврдио идентитет погинулих, саопштили су из пука Азов, једне од украјинских јединица која је држала челичану скоро три мјесеца прије него што су се предале у мају руским трупама.

Украјина је у суботу објавила прву званично потврђену размјену мртвих војника од почетка рата.

Погинуло 10 људи у ДНР

Десет људи је погинуло, још 17 је повријеђено у ДНР током протеклог дана од посљедица украјинског гранатирања, саопштио је републички штаб, јавља Спутњик.

Арестович: Потребно нам је више вишецијевних ракетних система

Алексиј Арестович, савјетник шефа канцеларије Владимира Зеленског, рекао је за Гардијан да је Украјини потребно најмање 60 вишецијевних ракетних система (МЛРС) да би имала шансу да „порази” руске снаге – више него што Уједињено Краљевство и Сједињене Државе у овом моменту обећавају да ће дати.

Арестович сматра да је МЛРС „оружје које ће из темеља промијенити ситуацију“ у Украјини, а западне земље, према његовом мишљењу, не испоручују довољно ових система Кијеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    23h 10m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    19h 7m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 28m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    21h 26m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    15h 46m
    0