Источни фронт, 105. дан: Ослобођен велики дио Доњецка и 97 одсто територије Луганске републике

08.06.2022. 08:20
0
ИЗВОР: b92.net

Почео је и сто пети дан рата у Украјини.

Из Кијева поручују да су изгубили превише људи да би уступили своју територију, зато застој на бојном пољу није опција.

Украјински војници које се боре у Донбасу нису задовољни наређењима војног врха.

Сергеј Шојгу тврди да је ослобођен велики дио Доњецка и чак 97 одсто територије Луганске републике, укључујући и градове Красни Лиман и Свјатогорск и 15 насеља.

Турска покушава да се постигне договор за извоз жита из Украјине.

САД не спроводе сопствене санкције

На то је скренуо пажњу предсједник Државне думе Руске Федерације Вјачеслав Володин. Испоруке нафте из Руске Федерације у САД су се у марту скоро удвостручиле. Иако је почетком мјесеца Бајден рекао да Вашингтон забрањује куповину нафте од Руске Федерације. САД су такође приморале земље ЕУ да напусте руске енергетске ресурсе. - Нека сада европски званичници објасне зашто њихови грађани морају да трпе Бајденов раст цијена - пише Володин.

Украјина се нада подршци Беча за статус кандидата за ЕУ

Украјинци се надају да ће аустријска влада, на наредном Савјету ЕУ, подржати статус кандидата за Украјину, поручио је амбасадор те земље у Бечу Васил Хименец.

Хименец је у саопштењу истакао да се ради о статусу кандидата и да Украјина зна да је приступни процес дуг пут и да нема брзог поступка.

Поздравио је изјаву аустријског канцелара Карла Нехамера, који се изјаснио за "снажну, независну и привредно успешну Украјину", али је казао да тај циљ може бити постигнут на основана европског процеса интеграције.

Према његовим ријечима, први логични корак с тим у вези, а од огромног је стратешког значаја, јесте додјела статуса кандидата.

Амбасадор сматра да би одбијање давања статуса кандидата Украјини било охрабрење за Владимира Путина да наставе рат против украјинског народа и слабљења Европе.

Велика Британија брани оптужене у ДНР

Уједињено Краљевство је спремно да "припреми све представке" одбране у вези са могућом смртном пресудом, коју би суд самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) могао да изрекне двојици британских држављана, оптужених да су на страни Украјине учествовали у сукобима у Донбасу, изјавио је Доминик Раб, замјеник премијера и министар правде.

- Не знам све детаље у вези с тим случајем, али наравно очекивали бисмо да се поштују закони о оружаним сукобима. Знам да ће се Форин офис побринути да припреми све представке за одбрану - поручио је Раб у уторак, преноси ТАСС.

Британски држављани Ајден Ејзлин и Шон Пинер, као и држављанин Марока Садун Брахим, појавили су се јуче пред Врховним судом ДНР и дали изјаве, а након тога су саслушани и свједоци.

Државно тужилаштво ДНР је саопштило да је завршило истражни поступак у кривичним предметима против Пинера, Ејзлина и Брахима и суд је у понедјељак почео да разматра њихове оптужнице.

Портпарол државног тужилаштва указао је да би се оптужени могли суочити са смртном казном.

Украјинске трупе гранатирале аеродром у Доњецку

Украјинске трупе гранатирале су у сриједу ујутро аеродром у Доњецку, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

- Забиљежена је ватра из Оружаних снага Украјине у следећим правцима: 6.04 – насеље Опитное – град Доњецк (Аеродром): из тенка је испаљено 15 граната калибра 125 мм - наводи се у поруци представништва на Телеграм каналу.

Зеленски: Најтежа зима пред нама, без извоза гаса и угља

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је данас да његова земља обуставља сав извоз угља и гаса уочи, како је нагласио, „најтеже зиме током свих година од стицања независности“, преноси ТАС С.

- Због рата, то ће заиста бити најтежа зима током свих година независности. У овом периоду нећемо продавати свој гас и угаљ у иностранство. Сва домаћа производња ће се бити усмјерена на задовољење унутрашње потражње - рекао је Зеленски у видео обраћању на Телеграм каналу.

Премијер Денис Шмигал саопштио је да је производња угља у украјинским рудницима опала за трећину од краја фебруара, када је почео рат, и препоручио становништву "да се припреми за најтежу грејну сезону у Украјини", наводи ТАС С.

Влада је задужила државну компанију за нафту и гас Нафтогас да акумулира најмање 19 милијарди кубних метара гаса у украјинским подземним складиштима.

Према ријечима украјинског премијера, земља је завршила претходну гријну сезону са преосталих девет милијарди кубних метара гаса у својим складиштима, а са 1. јуном ове залихе су износиле 10 милијарди кубних метара гаса, наводи ТАСС.

Највећа испорука оружја Пољске Украјини у последњих 30 година

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је да Пољска склапа са Украјином највећи уговор о испоруци оружја Кијеву у последњих 30 година.

Моравјецки је током посјете фабрици оружја Хута Сталова Вола (ХСВ) у Сталовој Воли објаснио да уговор подразумијева испоруку више од 50 хаубица Украјини у вриједности од 650 милиона евра.

Моравјецки је рекао да ће Украјина платити само дио цијене пољског наоружања, а да ће остатак покрити Европска унија, преноси Интефакс. Пољска је Украјини већ испоручила око 250 тенкова Т-72, вишецјевне ракетне системе Град и самоходне хаубице.

Свјетска банка одобрила помоћ Украјини од 1,49 млрд долара

Борд извршних директора Свјетске банке одобрио је 1,49 милијарди долара додатног финансирања за Украјину, саопштено је из те међународне финансијске институције.

Нова средства су дио укупног пакета подршке од преко 4,0 милијарде долара који мобилише Свјетска банка. Пакет укључује финансијске гаранције Уједињеног Краљевства, Холандије, Литваније, Летоније и других држава, преноси ТАС С.

Свјетска банка очекује да средства из овог пројекта буду искоришћена "за исплату плата државним и социјалним радницима".

Предсједник Свјетске банке Дејвид Малпас је навео у саопштењу да банка „ради са земљама донаторима на мобилизацији финансијске подршке" и да предузима мјере „како би помогла да се Украјинцима омогући приступ здравственим услугама, образовању и социјалној заштити".

Више од 1.000 заробљеника из Азовстаља пребачено у Русију

Више од 1.000 украјинских војника, који су се предали у Маријупољу, пребачени су у Русију због истраге, рекао је данас за ТАС С извор из полиције.

- Преко 1.000 људи из Азовстаља пребачено је у Русију. Припадници полиције раде са њима. Истражитељи такође планирају да у наредном периоду пошаљу још других заробљеника у Русију - саопштио је овај извор.

Према његовим ријечима, у Москви се тренутно налази око 100 људи, „укључујући стране плаћенике који су се предали у Маријупољу“, а ТАС С није успио у овом тренутку да добије званичне коментаре од истражних и полицијских органа о овим информација.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков саопштио је 20. маја да су руске трупе заузеле фабрику Азовстаљ у Маријупољу, гдје су се налазили припадници украјинских снага.

Према подацима руске стране, укупно се предало око 2.400 људи, и док Кијев тражи њихову примопредају кроз размјену заробљеника, неки руски званичници захтјевају да се појединим војницима суди.

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    8h 6m
    2
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    8h 38m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    8h 47m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    11h 54m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    3h 49m
    0