Источни фронт, 108. дан: Руси уништили "базу страних плаћеника" у области Харков

11.06.2022. 11:18
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 108. дан. Алексеј Арестович, савjетник шефа кабинета Владимира Зеленског, сматра да је до сада погинуло до 10.000 украјинских војника.

Руси уништили базу

Руске високопрецизне ракете уништиле су "базу страних плаћеника" у области Харков, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

- Високопрецизним ракетама лансираним из ваздуха уништена је база страних плаћеника у близини насеља Авдејевка у области Харков - рекао је Конашенков, преноси ТАС С.

Према његовим ријечима, међу осталим погођеним украјинским циљевима је девет области у којима су распоређене украјинске трупе и војна техника и пет ватрених положаја јединица опремљених вишецевним бацачима ракета у близини Малорјазанцева, Волчејаровке, Подгорноја и Лисичанска у Луганској области.

- Поред тога, у близини насеља Минковка у Доњецкој Народној Републици уништен је ракетни систем Бук-М1 - додао је портпарол руског Министарства одбране.

Он је саопштио и да су руске ракетне и артиљеријске снаге у протеклом дану уништиле два вишецевна бацача ракета "Град" и девет комада наоружања на терену и као и складиште горива, уз елиминацију "преко 300 националиста",наводи ТАС С.

Бајден: Знали смо за инвазију,али Зеленски није хтео да слуша

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да украјински предсједник Володимир Зеленски "није хтио да слуша" када су америчке обавјештајне службе прикупиле информације да Русија припрема инвазију на Украјину.

Британија: Руске снаге нису напредовале у Сјеверодоњецку

Руске снаге око украјинског Сјеверодоњецка нису у петак напредовале ка јужном дијелу града ,саопштило је данас британско министарство одбране.

Интензивне уличне борбе су у току и обје стране вјероватно трпе велики број жртава, навело је министарство у обавјештајном извјештају објављеном на Твитеру, преноси Ројтерс.

Украјински градоначелник Маријупоља: Епидемија колере и дизентерије

У Маријупољу је избила епидемија колере и дизентерије, каже градоначелник Вадим Бојченко и упозорава да би хиљаде људи могло да страда због колере и других смртносних болести док су тијела на улицама, а љето доноси топлије време.

Бојченко тврди да су бунари контаминирани тијелима убијених током вишенедјељног руског бомбардовања и опсаде, а да руске снаге споро прикупљају тијела.

Украјинске трупе гранатирале село Голмовски у ДНР

Украјинске трупе гранатирале су село Голмовски у Доњецкој Народној Републици, испаливши девет мина калибра 120 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре .

Гранатирање је забиљежено са стране у правцу: насеље Новолуганское – насеље Голмовски: испаљено је девет мина калибра 120 милиметара“, наводи се у поруци представништва на Телеграм каналу.

Украјина не смије да буде вјечити кандидат за ЕУ

Одлука да се Украјини да статус кандидата за чланство у Европској унији треба да буде донијета тако да не ослаби Унију, а да Кијев не остане у "међупростору" годинама, саопштио је Ројтерсу званичник из Јелисејске палате.

Европска комисија даће своје мишљење о захтјеву Украјине за кандидатуру 17. јуна. Чак и ако кандидатура буде одобрена, процес за пуноправно чланство може да траје неколико година, а свака држава чланица може да уложи вето.

Руски амбасадор позван због Путинових речи о повратку Нарве

Амбасадор Русије у Естонији Владимир Липајев позван је у републичко Министарство спољних послова због изјаве руског предсједника да је Петар Велики вратио Нарву током Сјеверног рата, саопштила је прес-служба МИП-а .

Према Реин Таммсаар, вицеканцелару естонског министарства спољних послова , који се састао са руским амбасадором, оно што је Путин рекао о естонском граду Нарви, „је жалосно“.

Британски генерал Ричардс сматра да Запад нема стратегију за Украјину

Западне земље лишене су кохерентне стратегије у вези са сукобом у Украјини, рекао је бивши шеф британских оружаних снага Дејвид Ричардс у чланку за британски лист Телеграф.

- То је „стратегија“ која се зове „хајде да видимо како ће се ствари одвијати“, другим речима, то уопште није стратегија, пише Ричардс.

Арестович: Погинуло је 10 хиљада украјинских војника

Алексеј Арестович, савјетник шефа кабинета Владимира Зеленског, сматра да је од почетка руске специјалне операције у Украјини погинуло до 10.000 украјинских војника.

- Да, негде тако -  рекао је Арестович одговарајући на питање у етеру Фејгин Ливе Јутјуб канала* 

Шеф украјинског Министарства одбране Алексиј Резников изјавио је 9. јуна да је ситуација на фронту тешка и да украјинске трупе свакодневно губе до 100 људи.

Француска спремна да учествује у деблокади луке Одеса

Француска је спремна да учествује у операцији деблокаде луке Одеса, саопштила је Јелисејска палата.

- Спремни смо да учествујемо у операцији која би нам омогућила да потпуно безбједно вратимо приступ луци Одеса, како би тамо било могуће слати бродове, упркос чињеници да је ту миниран морски простор, изјавио је извор из администрације француског предсједника, пренела је агенција РИА Новости.

МУП Црне Горе замрзнуо имовину 34 руска држављана

Министарство унутрашњих послова Црне Горе саопштило је да је замрзнуло 44 некретнине 34 руска држављана којима су претходно уведене санкције. У саопштењу, из МУП-а наводе да су на "линији стопроцентне усаглашености Црне Горе са спољном и безбједносном политиком Европске уније" данас направили "први корак".

Како је објашњено у саопштењу, за 44 некретнине Управа за катастар и државну имовину донијела је одговарајућа рјешења којима је ограничено располагање имовином у Црној Гори овим лицима.

Мизинцев: Украјина планира провокацију у Одеси

Начелник руског Центра за контролу националне одбране Михаил Мизинцев изјавио је да Украјина планира провокацију постављањем противваздушног одбрамбеног система или његове макете на мјесту гдје се налази гробље жртава куге у Одеси у покушају да окриви Русију за стварање биолошке опасности.

Он је рекао да војна управа Одесе, заједно са специјалцима 83. Центра за информационо-психолошке операције Оружаних снага Украјине, припремају провокацију која би могла да повриједи стотине цивила у Одеси, пренео је ТАС С.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Фонд ПИО: Право на поновно одређивање пензије
    9h 47m
    0
  • Миљевина: Муж убио супругу, па себе
    12h 34m
    0
  • Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
    8h 24m
    1
  • Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора
    9h 42m
    0
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    12h 20m
    0