Istočni front, 108. dan: Rusi uništili "bazu stranih plaćenika" u oblasti Harkov

11.06.2022. 11:18
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 108. dan. Aleksej Arestovič, savjetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, smatra da je do sada poginulo do 10.000 ukrajinskih vojnika.

Rusi uništili bazu

Ruske visokoprecizne rakete uništile su "bazu stranih plaćenika" u oblasti Harkov, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Visokopreciznim raketama lansiranim iz vazduha uništena je baza stranih plaćenika u blizini naselja Avdejevka u oblasti Harkov - rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

Prema njegovim riječima, među ostalim pogođenim ukrajinskim ciljevima je devet oblasti u kojima su raspoređene ukrajinske trupe i vojna tehnika i pet vatrenih položaja jedinica opremljenih višecevnim bacačima raketa u blizini Malorjazanceva, Volčejarovke, Podgornoja i Lisičanska u Luganskoj oblasti.

- Pored toga, u blizini naselja Minkovka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je raketni sistem Buk-M1 - dodao je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

On je saopštio i da su ruske raketne i artiljerijske snage u proteklom danu uništile dva višecevna bacača raketa "Grad" i devet komada naoružanja na terenu i kao i skladište goriva, uz eliminaciju "preko 300 nacionalista",navodi TAS S.

Bajden: Znali smo za invaziju,ali Zelenski nije hteo da sluša

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski "nije htio da sluša" kada su američke obavještajne službe prikupile informacije da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu.

Britanija: Ruske snage nisu napredovale u Sjeverodonjecku

Ruske snage oko ukrajinskog Sjeverodonjecka nisu u petak napredovale ka južnom dijelu grada ,saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

Intenzivne ulične borbe su u toku i obje strane vjerovatno trpe veliki broj žrtava, navelo je ministarstvo u obavještajnom izvještaju objavljenom na Tviteru, prenosi Rojters.

Ukrajinski gradonačelnik Marijupolja: Epidemija kolere i dizenterije

U Marijupolju je izbila epidemija kolere i dizenterije, kaže gradonačelnik Vadim Bojčenko i upozorava da bi hiljade ljudi moglo da strada zbog kolere i drugih smrtnosnih bolesti dok su tijela na ulicama, a ljeto donosi toplije vreme.

Bojčenko tvrdi da su bunari kontaminirani tijelima ubijenih tokom višenedjeljnog ruskog bombardovanja i opsade, a da ruske snage sporo prikupljaju tijela.

Ukrajinske trupe granatirale selo Golmovski u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Golmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši devet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre .

Granatiranje je zabilježeno sa strane u pravcu: naselje Novoluganskoe – naselje Golmovski: ispaljeno je devet mina kalibra 120 milimetara“, navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Ukrajina ne smije da bude vječiti kandidat za EU

Odluka da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji treba da bude donijeta tako da ne oslabi Uniju, a da Kijev ne ostane u "međuprostoru" godinama, saopštio je Rojtersu zvaničnik iz Jelisejske palate.

Evropska komisija daće svoje mišljenje o zahtjevu Ukrajine za kandidaturu 17. juna. Čak i ako kandidatura bude odobrena, proces za punopravno članstvo može da traje nekoliko godina, a svaka država članica može da uloži veto.

Ruski ambasador pozvan zbog Putinovih reči o povratku Narve

Ambasador Rusije u Estoniji Vladimir Lipajev pozvan je u republičko Ministarstvo spoljnih poslova zbog izjave ruskog predsjednika da je Petar Veliki vratio Narvu tokom Sjevernog rata, saopštila je pres-služba MIP-a .

Prema Rein Tammsaar, vicekancelaru estonskog ministarstva spoljnih poslova , koji se sastao sa ruskim ambasadorom, ono što je Putin rekao o estonskom gradu Narvi, „je žalosno“.

Britanski general Ričards smatra da Zapad nema strategiju za Ukrajinu

Zapadne zemlje lišene su koherentne strategije u vezi sa sukobom u Ukrajini, rekao je bivši šef britanskih oružanih snaga Dejvid Ričards u članku za britanski list Telegraf.

- To je „strategija“ koja se zove „hajde da vidimo kako će se stvari odvijati“, drugim rečima, to uopšte nije strategija, piše Ričards.

Arestovič: Poginulo je 10 hiljada ukrajinskih vojnika

Aleksej Arestovič, savjetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, smatra da je od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini poginulo do 10.000 ukrajinskih vojnika.

- Da, negde tako -  rekao je Arestovič odgovarajući na pitanje u eteru Fejgin Live Jutjub kanala* 

Šef ukrajinskog Ministarstva odbrane Aleksij Reznikov izjavio je 9. juna da je situacija na frontu teška i da ukrajinske trupe svakodnevno gube do 100 ljudi.

Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa

Francuska je spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa, saopštila je Jelisejska palata.

- Spremni smo da učestvujemo u operaciji koja bi nam omogućila da potpuno bezbjedno vratimo pristup luci Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor, izjavio je izvor iz administracije francuskog predsjednika, prenela je agencija RIA Novosti.

MUP Crne Gore zamrznuo imovinu 34 ruska državljana

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je zamrznulo 44 nekretnine 34 ruska državljana kojima su prethodno uvedene sankcije. U saopštenju, iz MUP-a navode da su na "liniji stoprocentne usaglašenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije" danas napravili "prvi korak".

Kako je objašnjeno u saopštenju, za 44 nekretnine Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori ovim licima.

Mizincev: Ukrajina planira provokaciju u Odesi

Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev izjavio je da Ukrajina planira provokaciju postavljanjem protivvazdušnog odbrambenog sistema ili njegove makete na mjestu gdje se nalazi groblje žrtava kuge u Odesi u pokušaju da okrivi Rusiju za stvaranje biološke opasnosti.

On je rekao da vojna uprava Odese, zajedno sa specijalcima 83. Centra za informaciono-psihološke operacije Oružanih snaga Ukrajine, pripremaju provokaciju koja bi mogla da povrijedi stotine civila u Odesi, preneo je TAS S.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 3m
    0
  • Slani mafini
    18h 24m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 19m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 13m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 42m
    3