Источни фронт, 112. дан: Кадиров: Насеље Камишеваха очишћено од формација украјинских екстремиста

15.06.2022. 08:42
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 112. дан.

Главне борбе воде се у подручју Сјеверодоњецка и Славјанска.

Украјинци, који још пружају отпор, признају да Руси контролишу већи дио Сјеверодоњецка. Оптужују их да су уништавањем сва три моста прекинули путеве евакуације из тог стратешки важног града.

Украјински председник Володимир Зеленски понаваља да његова војска има довољно муниције и оружја, али да им је пријеко потребно више оружја дугог домета.

С друге стране, власти ДНР и ЛНР саопштавају да је претходних дана гранатирање на Доњецк учестало, као и да им је потребна већа заштита руске војске.

Украјинци тврде да се још око 500 цивила крије у хемијској фабрици "Азот". Руско Министарство најавило је за данас отварање хуманитарног коридора за цивиле из те фабрике и позвала украјинске снаге да данас положе оружје.

Кадиров: Очишћено до последње куће

У Луганској Народној Републици завршена је последња етапа ослобађања насеља Камишеваха од формација украјинских екстремиста, саопштио је председник Чеченије Рамзан Кадиров.

- Људство пука специјалне полиције по имену хероја Русије Ахмат-Хаџи Кадирова из Министарства унутрашњих послова Чеченске Републике под командом мог Хероја Русије Замида Чалајева, заједно са војницима 6. козачког пука, очистило је све до последње куће - написао је он на Телеграм каналу.

Према његовим ријечима, мјештани насеља „могу дубоко да удахну“, пошто су од сада „слободни од украјинске окупације“. Камишеваха је била важно утврђено подручје за украјинске трупе. Налази се сјеверно од града Попаснаја.

Зеленски: Болни губици украјинских снага у Сјеверодоњецку

Украјинске снаге трпе болне губитке у борбама са руским трупама у граду Сјеверодоњецку на истоку земље и у области Харкова, изјавио је синоћ украјински председник Влодомир Зеленски.

Он је у свом обраћању јавности поновио да је Украјини одмах потребно модерно противракетно оружје и додао да не може бити оправдања да земље партнери одлажу испоруке оружја за Украјину, преноси Ројтерс.

- Најжешће борбе, као и до сада, воде се у Сјеверодоњецку и другим оближњим градовима и насељима. Губици су, нажалост, болни - признао је Зеленски и позвао украјинске снаге да се држе „чврсто".

Према његовим ријечима „што више губитака непријатељ претрпи на том фронту, мање ће имати снаге да настави агресију".

Зеленски је потврдио да Украјина трпи „болне губитке" и у Харковској области, источно од Кијева, где Русија, након што је недавно потиснута, сада покушава поново да ојача своју позицију.

Званични Кијев је саопштио да украјинске снаге и даље покушавају да евакуишу цивиле из Сјеверодоњецка након што је Русија, у завршној фази вишенедјељне битке за регион Донбас који жели да стави под своју контролу, уништила и посљедњи мост који води до града.

Столтенберг: Ојачати НАТО капацитете дуж источне границе

НАТО мора да демонстрира „још већу спремност" и ојача своје оружане капацитете дуж своје источне границе, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг након неформалних разговора са холандским премијером Марком Рутеом и лидерима Данске, Пољске, Летоније, Румуније, Португала и Белгије у Холандији, уочи самита НАТО у Мадриду крајем месеца.

У Бриселу министри одбране НАТО данас о помоћи Украјини

Министри одбране земаља чланица НАТО и других земаља разговараће данас у Бриселу о важности јачања партнерстава, али и о испоруци оружја Украјини која тражи значајно повећање, како би задржала руске трупе на истоку земље, саопштили су званичници Ројтерсу.

Данашњи састанак на маргинама Сјеверноатлантског савјета у формату министара одбране (НАЦ), водиће амерички министар одбране Лојд Остин по трећи пут, када ће се група од скоро 50 земаља састати како би разговарала и координирала помоћ Украјини.

Амерички званичници такође очекују саопштења о додатном наоружању украјинским снагама у наредним данима, а Сједињене Државе су од руске инвазије 24. фебруара издвојиле око 4,6 милијарди долара помоћи Украјини укључујући артиљеријске системе попут хаубица и ракетног система високе покретљивости (ХИМАРС).

Бајденова администрација је саопштила раније да је од Кијева добила увјеравања да то оружје већег домета неће бити коришћено за напад на руску територију, страхујући да би то могло да доводе до ескалације сукоба, наводи Ројтерс.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 3m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 58m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 46m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 52m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 20m
    0