Источни фронт, 113. дан: Премијер Русије: „Запад покушава да скине Русију са мапе свијета“

16.06.2022. 09:08
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 113. дан.

Италијански премијер Марио Драги, француски предсједник Емануел Макрон и њемачки савезни канцелар Олаф Шолц допутовали су у Украјину.

Тагешпигел: Изјаве Владимира Зеленског о Криму нису у додиру са стварношћу

Изјаве Владимира Зеленског о „повратку“ Крима под контролу Украјине далеко су од стварности, наводи се у чланку њемачког издања Der Tagesspiegel.

Раније је Зеленски у видео поруци обећао да ће „вратити контролу“ над Кримом, Донбасом, дијелом ослобођене Харковске области и регионима јужне Украјине – Херсонском и Запорошком области .

- Да ли је човјек изгубио осећај за реалност? Украјинска војска се повлачи у Донбасу, пише лист.

У Украјину стигли лидери Италије, Француске и Њемачке

Италијански премијер Марио Драги, француски предсједник Емануел Макрон и њемачки савезни канцелар Олаф Шолц допутовали су у Украјину, јавио је италијански новински канал Rainews24.

- Европски лидери су већ на територији Украјине, рекао је водитељ јутарњег информативног програма.

На ТВ каналу је приказана фотографија Драгија, Макрона и Шолца, који неформално причају  за столом у возу. Према овим информацијама, они ће „претпостављају” стићи у Кијев из Варшаве.

У гранатирању ЛНР погинуло осам особа

У Стаханову, Криничном и Троицком у Луганској Народној Републици током дана је погинуло осам цивила, укључујући два малољетника, од посљедица гранатирања украјинских трупа, саопштило је представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију.

Нема лаке замјене за руски гас

Укупно 58 одсто њемачких компанија вјерује да неће моћи у кратком року да замијени руски гас, показала је анкета коју је данас објавио њемачки лист "Виртшафтсдинст".

У објави се наводи да 20 одсто компанија тврди да може да дјелимично замијени природни гас, али је наглашено да су ризици повезани са обуставом испоруке гаса велики за њемачку економију. Анкета је показала и то да је 70 одсто компанија регистровало повећање цијена струје, док је 25 одсто пријавило ометање испоруке које повезују са сукобом у Украјини.

Бијела кућа: Не путујте у Украјину

Бијела кућа позвала је Американце да не путују у Украјину, након што су се појавили извештаји о томе да је руска војска заробила двојицу америчких бораца.

Портпарол Државног савјета безбједности Џон Кирби рекао је новинарима да ће САД, уколико су извјештаји тачни, "учинити све што може" да врати двојицу Американаца, јавио је Ројтерс.

Он је додао да Американци не треба да путују у Украјину, јер је та земља "ратна зона".

Премијер Русије: „Запад покушава да скине Русију са мапе свијета“

Запад покушава да „поништи“ Русију, да је скине са мапе свијета, изјавио је данас руски премијер Михаил Мишустин.

- Русији се уводе економске и хуманитарне санкције, дискриминације и притисци се преносе чак и на руске научнике, спортисте и културне раднике само због тога што штитимо сопствене националне интересе- навео је Мишустин.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 28m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 23m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 11m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 17m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 45m
    0