Istočni front, 113. dan: Premijer Rusije: „Zapad pokušava da skine Rusiju sa mape svijeta“

16.06.2022. 09:08
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 113. dan.

Italijanski premijer Mario Dragi, francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački savezni kancelar Olaf Šolc doputovali su u Ukrajinu.

Tagešpigel: Izjave Vladimira Zelenskog o Krimu nisu u dodiru sa stvarnošću

Izjave Vladimira Zelenskog o „povratku“ Krima pod kontrolu Ukrajine daleko su od stvarnosti, navodi se u članku njemačkog izdanja Der Tagesspiegel.

Ranije je Zelenski u video poruci obećao da će „vratiti kontrolu“ nad Krimom, Donbasom, dijelom oslobođene Harkovske oblasti i regionima južne Ukrajine – Hersonskom i Zaporoškom oblasti .

- Da li je čovjek izgubio osećaj za realnost? Ukrajinska vojska se povlači u Donbasu, piše list.

U Ukrajinu stigli lideri Italije, Francuske i Njemačke

Italijanski premijer Mario Dragi, francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački savezni kancelar Olaf Šolc doputovali su u Ukrajinu, javio je italijanski novinski kanal Rainews24.

- Evropski lideri su već na teritoriji Ukrajine, rekao je voditelj jutarnjeg informativnog programa.

Na TV kanalu je prikazana fotografija Dragija, Makrona i Šolca, koji neformalno pričaju  za stolom u vozu. Prema ovim informacijama, oni će „pretpostavljaju” stići u Kijev iz Varšave.

U granatiranju LNR poginulo osam osoba

U Stahanovu, Kriničnom i Troickom u Luganskoj Narodnoj Republici tokom dana je poginulo osam civila, uključujući dva maloljetnika, od posljedica granatiranja ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

Nema lake zamjene za ruski gas

Ukupno 58 odsto njemačkih kompanija vjeruje da neće moći u kratkom roku da zamijeni ruski gas, pokazala je anketa koju je danas objavio njemački list "Virtšaftsdinst".

U objavi se navodi da 20 odsto kompanija tvrdi da može da djelimično zamijeni prirodni gas, ali je naglašeno da su rizici povezani sa obustavom isporuke gasa veliki za njemačku ekonomiju. Anketa je pokazala i to da je 70 odsto kompanija registrovalo povećanje cijena struje, dok je 25 odsto prijavilo ometanje isporuke koje povezuju sa sukobom u Ukrajini.

Bijela kuća: Ne putujte u Ukrajinu

Bijela kuća pozvala je Amerikance da ne putuju u Ukrajinu, nakon što su se pojavili izveštaji o tome da je ruska vojska zarobila dvojicu američkih boraca.

Portparol Državnog savjeta bezbjednosti Džon Kirbi rekao je novinarima da će SAD, ukoliko su izvještaji tačni, "učiniti sve što može" da vrati dvojicu Amerikanaca, javio je Rojters.

On je dodao da Amerikanci ne treba da putuju u Ukrajinu, jer je ta zemlja "ratna zona".

Premijer Rusije: „Zapad pokušava da skine Rusiju sa mape svijeta“

Zapad pokušava da „poništi“ Rusiju, da je skine sa mape svijeta, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

- Rusiji se uvode ekonomske i humanitarne sankcije, diskriminacije i pritisci se prenose čak i na ruske naučnike, sportiste i kulturne radnike samo zbog toga što štitimo sopstvene nacionalne interese- naveo je Mišustin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 55m
    0
  • Slani mafini
    17h 16m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    19h 11m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    17h 5m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 34m
    3