Источни фронт, 114. дан: Песков: САД и ЕУ треба да размисле шта да кажу милионима гладних

17.06.2022. 08:58
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 114. дан.

Украјинске трупе испалиле десет граната на Јасиновату

Украјинске трупе гранатирале су град Јасиноватаја у ДНР, испаливши 10 граната калибра 122 мм, саопштило је републичко представништво у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Јасиноватаја се налази око 25 километара сјеверно од Доњецка и садржи највећу жељезничку станицу у бившем СССР- у.

Велт: Шолц, Макрон и Драги тајно позвали Зеленског да преговара са Русијом

Током посјете Украјини, лидери Њемачке, Француске и Италије „иза затворених врата” вјероватно су позвали Владимира Зеленског да сједне за преговарачки сто са Русијом, пише њемачки лист "Ди Велт".

Како наводи лист, док су били у Кијеву Олаф Шолц, Емануел Макрон и Марио Драги залагали су се за давање Украјини статуса кандидата за чланство у Европској унији. У замјену су шефови држава и влада „иза затворених врата“ највероватније убиједили Зеленског да сједне за преговарачки сто са руским предсједником  Владимиром Путином, тврди лист.

Село Гордејевка у Курској област гранатирано из Украјине

Гувернер Курске области Роман Старовојт извијестио је о гранатирању села Гордејевка, на граници са Украјином. Нема жртава, а разбијени су прозори на кућама. Према ријечима гувернера, није било значајније штете.

Песков: САД и ЕУ треба да размисле шта да кажу милионима гладних

Сједињене Америчке Државе и Европска унија, које су направиле велике грешке увођењем санкција на ђубрива против Руске Федерације, требало би да размисле о одговору на милионе изгладњелих људи који се могу појавити, рекао је Дмитриј Песков, прес-секретар предсједника Руске Федерације, у интервјуу за РИА Новости.

- На крају крајева, они не дозвољавају плаћање ђубрива, они не дозвољавају да се осигурају бродови који су погодни за утовар, и све је то довело до смањења за скоро 40% свих испорука, рекао је Песков.

Лаврентјев: Русија није смањила трупе у Сирији због специјалне операције

Москва није смањила величину својих јединица у Сирији због специјалне операције у Украјини, рекао је у интервјуу за РИА Новости Александар Лаврентјев, специјални представник предсједника Руске Федерације за Сирију.

- Не, није смањено. Ако неко вјерује да је дошло до некаквог бројчаног смањења, желим да вас увјерим да се то није догодило – како по количини опреме која је тамо распоређена, тако и по системима ПВО и авијације. Није било промјене, рекао је он.

Зеленски:Одбрана Украјине значајна за безбедност Европе

Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је уједињену Европу, њене источне партнере и земље Западног Балкана да се ухвате у коштац са, како је рекао, руском агресијом на Украјину чија одбране је, како је казао, у овом рату од суштинског значаја за безбедност свих у Европи.

Русија је, навео је, изазвала све нас, сваку нацију на континенту, сваки регион у Европи.

- Ово је најстрашнији војни изазов за Украјину и ми се 113. дан бранимо од амбиција Русије да уништи украјински народ и културу - рекао је Зеленски.

Макрон: Украјина сама доноси одлуку о територијалним уступцима

Украјина сама треба да одлучи да ли да прихвати било какве територијалне уступке према Русији у циљу окончања рата, изјавио је француски предсједник Емануел Макрон у интервјуу за телевизију ТФ1 током посете Кијеву.

- Ово је на Украјини да одлучи, поручио је у четвртак Макрон одговарајући на питање које уступке, укључујући и на својој територији, Украјина треба да прихвати, преноси агенција Ројтерс.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 55m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 10m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 1m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 28m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 20m
    0