Istočni front, 114. dan: Peskov: SAD i EU treba da razmisle šta da kažu milionima gladnih

17.06.2022. 08:58
0
IZVOR: novosti.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 114. dan.

Ukrajinske trupe ispalile deset granata na Jasinovatu

Ukrajinske trupe granatirale su grad Jasinovataja u DNR, ispalivši 10 granata kalibra 122 mm, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Jasinovataja se nalazi oko 25 kilometara sjeverno od Donjecka i sadrži najveću željezničku stanicu u bivšem SSSR- u.

Velt: Šolc, Makron i Dragi tajno pozvali Zelenskog da pregovara sa Rusijom

Tokom posjete Ukrajini, lideri Njemačke, Francuske i Italije „iza zatvorenih vrata” vjerovatno su pozvali Vladimira Zelenskog da sjedne za pregovarački sto sa Rusijom, piše njemački list "Di Velt".

Kako navodi list, dok su bili u Kijevu Olaf Šolc, Emanuel Makron i Mario Dragi zalagali su se za davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. U zamjenu su šefovi država i vlada „iza zatvorenih vrata“ najverovatnije ubijedili Zelenskog da sjedne za pregovarački sto sa ruskim predsjednikom  Vladimirom Putinom, tvrdi list.

Selo Gordejevka u Kurskoj oblast granatirano iz Ukrajine

Guverner Kurske oblasti Roman Starovojt izvijestio je o granatiranju sela Gordejevka, na granici sa Ukrajinom. Nema žrtava, a razbijeni su prozori na kućama. Prema riječima guvernera, nije bilo značajnije štete.

Peskov: SAD i EU treba da razmisle šta da kažu milionima gladnih

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, koje su napravile velike greške uvođenjem sankcija na đubriva protiv Ruske Federacije, trebalo bi da razmisle o odgovoru na milione izgladnjelih ljudi koji se mogu pojaviti, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsjednika Ruske Federacije, u intervjuu za RIA Novosti.

- Na kraju krajeva, oni ne dozvoljavaju plaćanje đubriva, oni ne dozvoljavaju da se osiguraju brodovi koji su pogodni za utovar, i sve je to dovelo do smanjenja za skoro 40% svih isporuka, rekao je Peskov.

Lavrentjev: Rusija nije smanjila trupe u Siriji zbog specijalne operacije

Moskva nije smanjila veličinu svojih jedinica u Siriji zbog specijalne operacije u Ukrajini, rekao je u intervjuu za RIA Novosti Aleksandar Lavrentjev, specijalni predstavnik predsjednika Ruske Federacije za Siriju.

- Ne, nije smanjeno. Ako neko vjeruje da je došlo do nekakvog brojčanog smanjenja, želim da vas uvjerim da se to nije dogodilo – kako po količini opreme koja je tamo raspoređena, tako i po sistemima PVO i avijacije. Nije bilo promjene, rekao je on.

Zelenski:Odbrana Ukrajine značajna za bezbednost Evrope

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ujedinjenu Evropu, njene istočne partnere i zemlje Zapadnog Balkana da se uhvate u koštac sa, kako je rekao, ruskom agresijom na Ukrajinu čija odbrane je, kako je kazao, u ovom ratu od suštinskog značaja za bezbednost svih u Evropi.

Rusija je, naveo je, izazvala sve nas, svaku naciju na kontinentu, svaki region u Evropi.

- Ovo je najstrašniji vojni izazov za Ukrajinu i mi se 113. dan branimo od ambicija Rusije da uništi ukrajinski narod i kulturu - rekao je Zelenski.

Makron: Ukrajina sama donosi odluku o teritorijalnim ustupcima

Ukrajina sama treba da odluči da li da prihvati bilo kakve teritorijalne ustupke prema Rusiji u cilju okončanja rata, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron u intervjuu za televiziju TF1 tokom posete Kijevu.

- Ovo je na Ukrajini da odluči, poručio je u četvrtak Makron odgovarajući na pitanje koje ustupke, uključujući i na svojoj teritoriji, Ukrajina treba da prihvati, prenosi agencija Rojters.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    11h 37m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    10h 53m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    8h 9m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    6h 31m
    0
  • Danas Markovdan
    15h 19m
    0