Источни фронт, 115. дан: Захарова: Украјина коју смо сви познавали више не постоји

18.06.2022. 09:33
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 115. дан.

Руске ракете регуларно лете и у друге правце, погађајући војну инфраструктуру.

Борис Џонсон је у петак био у Кијеву одакле је обећао да ће Британија Украјини обезбједити стратешку издржљивост".

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу да Русија има право да призна републике у Донбасу по Повељи Уједињених нација.

У Украјину отишло око 200 плаћеника са Балкана, погинуло 74

Од почетка рата у Украјину су са Западног Балкана стигла су 204 страна плаћеника од којих су 74 погинула, 79 их је још на ратишту, а 51 је напустио Украјину, подаци су руског Министарства одбране.

Из Босне и Херцеговине у Украјину је отишло 167 плаћеника од којих је 51 погинуо, са Косова је отишло 156, а погинуо 61 плаћеник, из Албаније је отишло 150 плаћеника а живот су изгубила 42 борца. Из Црне Горе су у Украјину стигла два плаћеника од којих је један погинуо.

Према тим подацима, како наводи скопски портал Плусинфо, у Украјини је регистровано 79 плаћеника из Северне Македоније од којих је 21 погинуо.

У Украјину је до сада стигло скоро 7.000 страних плаћеника од којих је око 2.000 погинуло, наводи руско министарство.

Британија: Руске трупе продиру дубље у Доњецку област

Русија посљедњих 48 сати улаже напоре како би обновила своју офанзиву и напредовала јужно од украјинског града Изијума, на истоку земље, саопштило је данас Министарство одбране Велике Британије.

Њен циљ је да продре дубље у Доњецку област и са сјевера обухвати џеп око града Сјеверодоњецка гдје се воде највеће борбе, наводи се у новом обавјештајном извештају министарства на Твитеру, преноси Ројтерс.

Ангела спремна?

Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел изразила је у интервјуу медијагрупи РНД спремност да буде посредник за рјешавање конфликта између Русије и Украјине.

- Меркелова није искључила могућност да буде посредник, али не сада, већ у каснијој фази - наводи се у саопштењу.

Меркелова је саопштила да у овом тренутку то питање није на дневном реду".

Она је истакла да је прије напуштања политике покушавала да пронађе рјешење украјинске кризе, али да није успјела. Она не сматра да је руско руководство сачекало да она оде са мјеста канцелара како би покренула војну операцију у Украјини.

Руси емитовали снимке, тврде да су то заробљени Американци

Руски медији емитовали су фотографије и снимке на којима се, како наводе, налазе двојица заробљених америчких држављана који су се борили на украјинској страни, што би могла да буде прва званична потврда да је амерички двојац" у заробљеништву.

Руска Известија" приказала је видео за који се наводи да је кратак интервју са Ендијем Хајном (27) из места Хартсел у америчкој држави Алабама, док је Раша тудеј" приказала фотогорафије мушкарца под именом Александар Друејк (39) из места Тускалуса, Алабама, пренио је Ројтерс.

Чланови њихових породица су у сриједу рекли да о њима није било информација недјељу дана и нису крили забринутост да су можда заробљени.

У одвојеном видео снимку од шест секунди на апликацији Телеграм, мушкарац са брадом и америчким акцентом говори у камеру моје име је Александар Друејк и ја сам против рата", а онда је то исто рекао на руском.

Спрема се велика борба: У наредних пар дана..."

Славјанск се спрема за офанзиву руских снага, саопштио је градоначелник града Вадим Љах.

- Судећи по саопштењима руске стране, офанзива на Славјанск и Краматорск се очекује у наредним данима. Линија фронта је постављена дуж ријеке Сјеверни Доњец што брине становнике града - изјавио је Љах.

Сукоб Америке и Русије?

Слање оружја Украјини пут је у сукоба између Русије и САД, саопштио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, преноси ТАС С.

- Кратковидност Американаца очигледна је и у садашњим околностима. Вођене жељом да се Русији нанесе стратешки пораз, локалне елите ескалирају напетости, упумпавају оружје у режим у Кијеву. Зар није довољно јасно да је то пут до директног војног сукоба највећих нуклеарних сила који ће имати непредвидиве посљедице - написао је Антонов у свом чланку за Њузвик.

Руски амбасадор је навео и да је Москва дуго и стрпљиво објашњавала западним колегама недопустивост оваквих радњи и упозорила на неминовност снажног и адекватног одговора".

- Нису нас слушали и покушавали су да нас игноришу тврдећи да је наше мјесто на задњем седишту" - нагласио је Антонов.

Руска војска очистила од мина плажу у Маријупољу

Руска војска очистила је од мина плажу у селу Пешчани у Маријупољу, изјавио је данас командант Поморске базе Новоросијск, контраадмирал Виктор Кочемазов.

Он је за РИА Новости рекао да су током деминирања уништене противдесантне мине, које је почетком године поставила украјинска војска.

Додао је да су такве мине изазвале смрт жене и дјетета, баке и њеног унука.

- Завршено је контролно кочење пјешчане плаже у селу Пешчанка у граду Маријупољу. Плажа је чиста, становништво града може да дође да се сунча под ведрим и топлим сунцем и плива у таласима Азовског мора - рекао је Кочемазов.

Русија се, засад, не повлачи из СЗО, СТО и ММФ

Русија се засад неће повући из Свјетске трговиске организације (СТО), Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске здравствене организације (СЗО), али има питања о њиховом раду, изјавила је портпаролка горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.

- Низ међународних организација губе своје циљеве и мисије које су једном установљене, а то је због огромног притиска. То нам даје основ за ревизију активности ових организација и, што је најважније, да сагледамо разлоге и могућности нашег чланства у таквим организацијама - рекла је Матвијенко, пренео је ТАС С.

Она је додала да се засад повлачење Русије не доводи у питање, јер, како је истакла, и даље има простора за сарадњу.

Позната украјинска докторка пуштена из заробљеништва

Руски војници ослободили су познату украјинску љекарку Јулију Пајевску, која је снимала догађаје током опсаде Маријупоља, након што је три мјесеца провела у заробљеништву, преноси АП.

Пајевска, позната у Украјини као Таира, је користићи тјелесну камеру забиљлжила догађаје у Маријупољу на меморијску картицу, и предала је новинару Асошијетед преса који је прокријумчарио када је напустио град,а убрзо након тога ухапсиле су је руске трупе.

Како истиче америчка агенција, на видео-снимцима су забиљежени надљудски напори њеног тима током двије недјеље у Маријупољу у спасавању живота.

Новинари агенције АП стигли су у Маријупољ рано ујутру 24. фебруара, а напустили су га 15. марта, а руски војници ухватили су Таиру и њеног возача 16. марта.

Украјински предсједник Володимир Зеленски потврдио је да је Таира пуштена и да је већ код куће.

Украјина више не постоји"

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова каже да Украјина више не постоји у својим некадашњим границама, додајући да је то очигледно".

- Украјина коју смо сви познавали унутар оних граница које су постојале раније, више нема. И неће је бити. То је очигледно - рекла је Захарова у интервјуу за Скај њуз Арабију, на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу, пренијела је агенција РИА Новости.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 30m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 25m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 13m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 19m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 47m
    0