Источни фронт, 116. дан: Кадиров: Велики губици међу страним плаћеницима у Украјини

19.06.2022. 11:52
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 116. дан.

Највеће борбе и даље се воде на истоку Украјине. Руске снаге покушавају да заузму град Сјеверодоњецк док украјинска војска даним гранатира Доњецк.

Током претходног дана руска војска је уништила украјинске технолошке објекте за прераду нафте и складишта горива у Кременчугу и Лисичанску.

Уништена су и четири вода америчких хаубица М777, авион, хеликоптер и осам дронова.

Денисенко: Ситуација сјеверно од Харкова прилично тешка

Ситуација сјеверно од Харкова, другог по величини града у Украјини, прилично је тешка, јер руске снаге покушавају да се приближе како би поново гранатирале град, изјавио је данас савјетник украјинског министра унутрашњих послова Вадим Денисенко.

- Русија покушава да учини да Харков буде град на првој линији фронта - рекао је Денисенко за украјинску националну телевизију, пренео је Ројтерс.

Гори у складишту нафте и нова експлозија у Дњепропетровску

Украјина са Русијом размијенила пет заробљеника

Украјинска војно-обавештајна управа саопштила је да је пет украјинских цивила размјењено за пет заробљених Руса, не наводећи да ли је ријеч о руским војницима или цивилима.

Из украјинске војно-обавештајне управе је саопштено да су четири од пет украјинских цивила заробљени током руске окупације дијелова Кијевске области, одакле су се руске снаге повукле крајем марта, преноси Ројтерс.

Руси све јачи

Русија шаље велики број резервних трупа из других борбених зона у Сјевјеродоњецк како би покушала да преузме потпуну контролу над тим градом на линији фронта, изјавио је данас украјински гувернер области Луганск Сергеј Гајдај.

У Николајеву ће бити забрањено учење руског језика

У украјинском граду Николајеву ће бити забрањено учење руског језика, јавила је данас украјинска новинска агенција Униан.

- Извршни одбор Градског већа Николајева одлучио је да од 1. септембра забрани употребу руског језика у установама средњег образовања - навео је Униан на Телеграму.

Украјинске снаге испалиле 20 граната на територију ДНР

Украјинске оружане снаге испалиле су 20 граната калибра 152 милиметара на територију самопроглашене Доњецке Народне Републике, саопштила је данас мисија ДНР при Заједничком центру за координацију прекида ватре (ЗЧЦ).

Према подацима мисије, 14 граната је испаљено на насеље Пантелејмоновка и шест граната на Михајловку, пренео је ТАС С.

Ситуација на линији ангажовања у Донбасу ескалирала је 17. фебруара.

Самопроглашене Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република (ДНР, ЛНР) извијестиле су о најмасовнијим бомбардовањима од стране украјинске војске посљедњих мјесеци, која су оштетила цивилну инфраструктуру и изазвала цивилне жртве.

Лидери пребачени у Русију

Лидери пука Азов, који су се предали у Маријупољу, пребачени су у Русију ради истраге, јавља руска агенција ТАС С позивајући се на неименовани извор из полиције.

Како наводи, међу онима који су пребачени из самопроглашене Доњецке Народне Републике су и замјеник команданта пука Азов Свјатослав Паламар и командант 36. бригаде маринаца украјинских оружаних снага Сергеј Волински.

Херсонска област је технички спремна

Херсонска област је технички спремна за покретање жељезничке путничке везе са Кримом, саопштио је начелник војно-цивилне администрације овог региона Владимир Саљдо.

- Техничко стање железничких шина је проверено и оне су спремне за пролазак возова - рекао је Саљдо за програм "Соловјов уживо".

Кадиров саопштио: Велики губици

Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да постоје велики губици међу страним плаћеницима у Украјини. "Плаћеници ријетко објављују видео-снимке својих неуспјеха.

Заправо, губици странаца (који се боре на страни Украјине против Оружаних снага Русије) су велики, а преживјели све више размишљају о томе да одустану од овог бесмисленог посла и побјегну што даље од Украјине - написао Кадиров је на свом Телеграму.

Заробљен командант

Један од команданата украјинског националистичког батаљона "Ајдар" ухваћен је приликом заузимања села Метелкино у предграђу Сјеверодоњецка.

То је за РИА Новости рекао извор у агенцијама за спровођење закона. Према његовим ријечима, током чишћења села предало се неколико украјинских милитаната, међу којима и један од команданата Ајдара.

Гајдај: Цивили одбили да напусте фабрику "Азот"

Цивили који се налазе у складишту фабрике "Азот" у Сјеверодоњецку одбили су да се евакуишу, каже начелник Луганске области Сергеј Гајдај.

- У сталном смо контакту. Много пута им је нуђено да се евакуишу, они то не желе - рекао је Гајдај.

Према подацима локалне администрације, у "Азотау" се налази 568 особа, међу којима је 38 дјеце.

- У склоништима је неколико људи. Ово се не може поредити са Азовстаљем. Ово није подземни град, то је неколико склоништа која су раздвојена и нису ни на који начин повезана. Различит број људи је у различитим склоништима - рекао је Гајдај.

Према Гајдајевим ријечима, путеви евакуације из области Луганска постоје, упркос мостова који су дигнути у ваздух.

Америка се спрема за рат против Русије?

Владимир Васиљев, главни истраживач Института за САД и Канаду, доктор економских наука, сматра да Вашингтон и НАТО, послије извјесних припрема, могу ући у директан сукоб са руском војском.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 19m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 54m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 53m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 20m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 12m
    0