Istočni front, 116. dan: Kadirov: Veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini

19.06.2022. 11:52
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 116. dan.

Najveće borbe i dalje se vode na istoku Ukrajine. Ruske snage pokušavaju da zauzmu grad Sjeverodonjeck dok ukrajinska vojska danim granatira Donjeck.

Tokom prethodnog dana ruska vojska je uništila ukrajinske tehnološke objekte za preradu nafte i skladišta goriva u Kremenčugu i Lisičansku.

Uništena su i četiri voda američkih haubica M777, avion, helikopter i osam dronova.

Denisenko: Situacija sjeverno od Harkova prilično teška

Situacija sjeverno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad, izjavio je danas savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

- Rusija pokušava da učini da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta - rekao je Denisenko za ukrajinsku nacionalnu televiziju, preneo je Rojters.

Gori u skladištu nafte i nova eksplozija u Dnjepropetrovsku

Ukrajina sa Rusijom razmijenila pet zarobljenika

Ukrajinska vojno-obaveštajna uprava saopštila je da je pet ukrajinskih civila razmjenjeno za pet zarobljenih Rusa, ne navodeći da li je riječ o ruskim vojnicima ili civilima.

Iz ukrajinske vojno-obaveštajne uprave je saopšteno da su četiri od pet ukrajinskih civila zarobljeni tokom ruske okupacije dijelova Kijevske oblasti, odakle su se ruske snage povukle krajem marta, prenosi Rojters.

Rusi sve jači

Rusija šalje veliki broj rezervnih trupa iz drugih borbenih zona u Sjevjerodonjeck kako bi pokušala da preuzme potpunu kontrolu nad tim gradom na liniji fronta, izjavio je danas ukrajinski guverner oblasti Lugansk Sergej Gajdaj.

U Nikolajevu će biti zabranjeno učenje ruskog jezika

U ukrajinskom gradu Nikolajevu će biti zabranjeno učenje ruskog jezika, javila je danas ukrajinska novinska agencija Unian.

- Izvršni odbor Gradskog veća Nikolajeva odlučio je da od 1. septembra zabrani upotrebu ruskog jezika u ustanovama srednjeg obrazovanja - naveo je Unian na Telegramu.

Ukrajinske snage ispalile 20 granata na teritoriju DNR

Ukrajinske oružane snage ispalile su 20 granata kalibra 152 milimetara na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za koordinaciju prekida vatre (ZČC).

Prema podacima misije, 14 granata je ispaljeno na naselje Pantelejmonovka i šest granata na Mihajlovku, preneo je TAS S.

Situacija na liniji angažovanja u Donbasu eskalirala je 17. februara.

Samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika (DNR, LNR) izvijestile su o najmasovnijim bombardovanjima od strane ukrajinske vojske posljednjih mjeseci, koja su oštetila civilnu infrastrukturu i izazvala civilne žrtve.

Lideri prebačeni u Rusiju

Lideri puka Azov, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju radi istrage, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na neimenovani izvor iz policije.

Kako navodi, među onima koji su prebačeni iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike su i zamjenik komandanta puka Azov Svjatoslav Palamar i komandant 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga Sergej Volinski.

Hersonska oblast je tehnički spremna

Hersonska oblast je tehnički spremna za pokretanje željezničke putničke veze sa Krimom, saopštio je načelnik vojno-civilne administracije ovog regiona Vladimir Saljdo.

- Tehničko stanje železničkih šina je provereno i one su spremne za prolazak vozova - rekao je Saljdo za program "Solovjov uživo".

Kadirov saopštio: Veliki gubici

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da postoje veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini. "Plaćenici rijetko objavljuju video-snimke svojih neuspjeha.

Zapravo, gubici stranaca (koji se bore na strani Ukrajine protiv Oružanih snaga Rusije) su veliki, a preživjeli sve više razmišljaju o tome da odustanu od ovog besmislenog posla i pobjegnu što dalje od Ukrajine - napisao Kadirov je na svom Telegramu.

Zarobljen komandant

Jedan od komandanata ukrajinskog nacionalističkog bataljona "Ajdar" uhvaćen je prilikom zauzimanja sela Metelkino u predgrađu Sjeverodonjecka.

To je za RIA Novosti rekao izvor u agencijama za sprovođenje zakona. Prema njegovim riječima, tokom čišćenja sela predalo se nekoliko ukrajinskih militanata, među kojima i jedan od komandanata Ajdara.

Gajdaj: Civili odbili da napuste fabriku "Azot"

Civili koji se nalaze u skladištu fabrike "Azot" u Sjeverodonjecku odbili su da se evakuišu, kaže načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

- U stalnom smo kontaktu. Mnogo puta im je nuđeno da se evakuišu, oni to ne žele - rekao je Gajdaj.

Prema podacima lokalne administracije, u "Azotau" se nalazi 568 osoba, među kojima je 38 djece.

- U skloništima je nekoliko ljudi. Ovo se ne može porediti sa Azovstaljem. Ovo nije podzemni grad, to je nekoliko skloništa koja su razdvojena i nisu ni na koji način povezana. Različit broj ljudi je u različitim skloništima - rekao je Gajdaj.

Prema Gajdajevim riječima, putevi evakuacije iz oblasti Luganska postoje, uprkos mostova koji su dignuti u vazduh.

Amerika se sprema za rat protiv Rusije?

Vladimir Vasiljev, glavni istraživač Instituta za SAD i Kanadu, doktor ekonomskih nauka, smatra da Vašington i NATO, poslije izvjesnih priprema, mogu ući u direktan sukob sa ruskom vojskom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    22h 34m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    11h 47m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    11h 18m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    11h 41m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    7h 34m
    0