Источни фронт, 125. дан: Медведев: Нападом на Крим почиње Трећи свјетски рат

28.06.2022. 08:40
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 125. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинска војска покушава да напусти Лисичанск, док су руске јуришне снаге већ дубоку у граду. Савјет безбједности Уједињених нација одржаће хитан састанак о Украјини.

Медведев: "Нападом на Крим почиње Трећи свјетски рат"

Сваки покушај да се посегне на Крим биће сматран објавом рата Русији, изјавио је у интервјуу за "Аргументе и факте" замјеник предсједника Савјета безбједности Дмитриј Медведев. 

Сваки покушај посезања на Крим је објава рата нашој земљи. А ако то уради држава чланица НАТО-а, то је сукоб са читавом Сјеверноатлантском алијансом. Трећи свјетски рат. Тотална катастрофа, рекао је Медведев, говорећи о посљедицама могућег уласка Украјине у НАТО.

Украјинска војска покушава да напусти Лисичанск

Украјинска војска покушава да напусти Лисичанск, саопштио је амбасадор Луганске Народне Републике у Русији Родион Мирошњик.

- Групе милитаната напуштају Лисичанск и покушавају да се пробију у Северк, гдје је примјетна њихова концентрација - написао је Мирошњик на телеграму.

Он је истакао да је украјинска војска покушала раније да се пробије кроз Верхњекаменку у правцу Северска, али су под ударом савезничке артиљерије и руских ваздушно-космичких снага изгубили неколико колона.

- Након тога, милитанти су покушали да се пробију преко Белогоровке. Резултат тог покушаја ће бити познат сутра - закључио је он.

Британска министарка позвала је Запад да не показује знаке умора због Украјине

- У овој кризи, јединство које је показано постало је веома важно. Молим вас да га задржите и не показујете знаке умора или жеље за попуштањем - рекла је Лиз Трас за лист „Паис“.

Према њеним ријечима, одговор НАТО на ситуацију око Украјине „треба да буде повећање и његово трајније присуство у источној Европи”.

Настављају се испоруке америчког оружја

Настављају се испоруке америчког оружја Кијеву, што само повећава пријетњу даље ескалације конфликта, упозорио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Он је додао да САД пружају Украјини обавјештајне податке и консултације поводом стратегије на бојном пољу.

"Нема повратка"

Њемачки канцелар Олаф Шолц поручио је јуче са самита Групе седам најбогатијих демократија (Г7) да неће бити повратка на вријеме прије сукоба Русије и Украјине, а који је довео до дугорочних промјена у међународним односима.

- Када се ситуација промјени, морамо и ми да се промјенимо - указао је Шолц у изјави једној њемачкој телевизији на крају другог дана самита Г7 који се одржава у Баварским Алпима, преноси Ројтерс.

Путин прихватио позив Индонезије да учествује на Самиту Г20

Руски предсједник Владимир Путин прихватио је позив Индонезије да учествује на самиту Групе 20, а детаљи ће тек бити усаглашени, саопштио је помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков. Он није могао да каже да ли ће Путин на самиту учествовати уживо или ће се обратити путем видео линка, преноси Тасс.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    10h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    22h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 2m
    0