Istočni front, 125. dan: Medvedev: Napadom na Krim počinje Treći svjetski rat

28.06.2022. 08:40
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 125. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinska vojska pokušava da napusti Lisičansk, dok su ruske jurišne snage već duboku u gradu. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak o Ukrajini.

Medvedev: "Napadom na Krim počinje Treći svjetski rat"

Svaki pokušaj da se posegne na Krim biće smatran objavom rata Rusiji, izjavio je u intervjuu za "Argumente i fakte" zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev. 

Svaki pokušaj posezanja na Krim je objava rata našoj zemlji. A ako to uradi država članica NATO-a, to je sukob sa čitavom Sjevernoatlantskom alijansom. Treći svjetski rat. Totalna katastrofa, rekao je Medvedev, govoreći o posljedicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO.

Ukrajinska vojska pokušava da napusti Lisičansk

Ukrajinska vojska pokušava da napusti Lisičansk, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnjik.

- Grupe militanata napuštaju Lisičansk i pokušavaju da se probiju u Severk, gdje je primjetna njihova koncentracija - napisao je Mirošnjik na telegramu.

On je istakao da je ukrajinska vojska pokušala ranije da se probije kroz Verhnjekamenku u pravcu Severska, ali su pod udarom savezničke artiljerije i ruskih vazdušno-kosmičkih snaga izgubili nekoliko kolona.

- Nakon toga, militanti su pokušali da se probiju preko Belogorovke. Rezultat tog pokušaja će biti poznat sutra - zaključio je on.

Britanska ministarka pozvala je Zapad da ne pokazuje znake umora zbog Ukrajine

- U ovoj krizi, jedinstvo koje je pokazano postalo je veoma važno. Molim vas da ga zadržite i ne pokazujete znake umora ili želje za popuštanjem - rekla je Liz Tras za list „Pais“.

Prema njenim riječima, odgovor NATO na situaciju oko Ukrajine „treba da bude povećanje i njegovo trajnije prisustvo u istočnoj Evropi”.

Nastavljaju se isporuke američkog oružja

Nastavljaju se isporuke američkog oružja Kijevu, što samo povećava prijetnju dalje eskalacije konflikta, upozorio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je dodao da SAD pružaju Ukrajini obavještajne podatke i konsultacije povodom strategije na bojnom polju.

"Nema povratka"

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je juče sa samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) da neće biti povratka na vrijeme prije sukoba Rusije i Ukrajine, a koji je doveo do dugoročnih promjena u međunarodnim odnosima.

- Kada se situacija promjeni, moramo i mi da se promjenimo - ukazao je Šolc u izjavi jednoj njemačkoj televiziji na kraju drugog dana samita G7 koji se održava u Bavarskim Alpima, prenosi Rojters.

Putin prihvatio poziv Indonezije da učestvuje na Samitu G20

Ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio je poziv Indonezije da učestvuje na samitu Grupe 20, a detalji će tek biti usaglašeni, saopštio je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov. On nije mogao da kaže da li će Putin na samitu učestvovati uživo ili će se obratiti putem video linka, prenosi Tass.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    11h 30m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 14m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    1h 58m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    4h 59m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    22h 41m
    0