Источни фронт, 126. дан: Руска операција биће настављена све док се не прекине гранатирање Донбаса

29.06.2022. 08:54
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

У току је 126. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руске снаге привеле су градоначелника Херсона. Представник Русије у УН Дмитриј Пољански на сједници СБ УН саопштио је да ће руска операција бити настављена све док се не прекине гранатирање Донбаса и не престане да са украјинске територије долази пријетња.

Украјина остала без 16 одсто обрадивих површина

Након што су руске трупе заузеле Херсонску и Запорошку област, као и Донбас, Украјина је изгубила 16 одсто својих обрадивих површина, саопштио је Игор Григорјев, министар пољопривреде Херсонске области кога је Москва поставила.

Он је навео да је Херсонска област у својим најиздашнијим годинама имала приносе до три милиона тона, а да то у укупном приносу Украјине од око 60-70 милиона тона, чини близу пет одсто, преноси ТАС С.

- Још шест одсто је у Запорожју. Ослобођене територије Народне Републике Доњецк и Луганск чине 3-4 одсто. То укупно чини 13-16 одсто, што би, по мом мишљењу, био значајан губитак за сваку економију - нагласио је Григорјев.

Према његовим ријечима, влада у Кијеву сматра да је већ изгубила једну четвртину обрадивог земљишта.

Украјинци се предају – офанзива на фронту

Око трећине украјинских војника који су се налазили у предграђу Лисичанска – предало се, саопштио је амбасадор Луганске Народне Републике Родион Мирошњик.

Почиње самит НАТО у Мадриду - ангажовано 10.000 безбједњака, ваздушни простор штите десетине хеликоптера

Око 10.000 припадника безбједносних снага распоређено је широм Мадрида уочи данашњег почетка дводневног самита НАТО, на којем ће се окупити шефови држава и влада 30 држава чланица НАТО и још десетак лидера партнерских земаља, у јеку рата у Украјини који је изазвао највећу безбједносну кризу од Другог свјетског рата.

Данас су предвиђене двије радне сједнице на нивоу шефова држава или влада, а у четвртак, последњег дана самита, једна радна сједница на највишем нивоу. У Мадриду су распоређене велике полицијске снаге у оквиру највеће безбједносне операције у недавној историји Шпаније прије почетка самита, на којем се очекује око 5.000 учесника.

Пољански: Говор Зеленског руши устаљену праксу СБ УН

Говор предсједника Украјине Владимира Зеленског у Савјету безбедности УН у видео-формату није био усаглашен са свим члановима овог тијела и да ће бити саопштено је у посљедњем тренутку, чиме се крши досадашња пракса Савјета безбједности, рекао је први замјеник сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански на сједници Савјета безбедности УН у уторак.

Градоначелник Николајева: Погођена стамбена зграда

Градоначелник Николајева Александар Сенкевич објавио је на Телеграму да су градом јутрос одјекнуле експлозије, као и да је погођена стамбена зграда.

Ројтерс наводи да су три особе погинуле у том нападу, а да је петоро поврјеђено.

Замолио је суграђане да остану у склоништима и не излазе напоље до краја узбуне за ваздушни напад.

Отет градоначелник?

Руски званичници у украјинској области Херсон саопштили су да су њихове снаге ухапсиле градоначелника Херсона Игора Колихајева након што је, како су навели, одбио да поштује наређења Москве, док је локални званичник Херсона навео да је градоначелник отет, преноси Ројтерс.

Херсон, лучки град на Црном мору, налази се сјеверозападно од полуострва Крим који је присајединила Русија, а окупиран је током прве недјеље руске инвазије на Украјину, која је почела у фебруару, и велики дио локалног становништва је напустио тај регион, наводи британска агенција.

- Могу да потврдим да је Колихајева притворила војна полиција - саопштила је на Телеграму Екатерина Губарева, замјеница шефа Херсонске области коју је именовала Москва.

Халина Љашевска, савјетница Колихајева, навела је да је "градоначелник отет након што је одбио да сарађује са руским окупаторима Украјине".

Она је саопштила на Фејсбуку да је "јутрос Колихајев дошао у један од комуналних објеката" и да су га "чим је изашао из аутомобила, одмах привели наоружани припадници националне гарде и, највероватније припадници руске Федералне службе безбедности".

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    11h 22m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    23h 22m
    10
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    8h 51m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    8h 9m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    3h 5m
    0