Istočni front, 126. dan: Ruska operacija biće nastavljena sve dok se ne prekine granatiranje Donbasa

29.06.2022. 08:54
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

U toku je 126. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske snage privele su gradonačelnika Hersona. Predstavnik Rusije u UN Dmitrij Poljanski na sjednici SB UN saopštio je da će ruska operacija biti nastavljena sve dok se ne prekine granatiranje Donbasa i ne prestane da sa ukrajinske teritorije dolazi prijetnja.

Ukrajina ostala bez 16 odsto obradivih površina

Nakon što su ruske trupe zauzele Hersonsku i Zaporošku oblast, kao i Donbas, Ukrajina je izgubila 16 odsto svojih obradivih površina, saopštio je Igor Grigorjev, ministar poljoprivrede Hersonske oblasti koga je Moskva postavila.

On je naveo da je Hersonska oblast u svojim najizdašnijim godinama imala prinose do tri miliona tona, a da to u ukupnom prinosu Ukrajine od oko 60-70 miliona tona, čini blizu pet odsto, prenosi TAS S.

- Još šest odsto je u Zaporožju. Oslobođene teritorije Narodne Republike Donjeck i Lugansk čine 3-4 odsto. To ukupno čini 13-16 odsto, što bi, po mom mišljenju, bio značajan gubitak za svaku ekonomiju - naglasio je Grigorjev.

Prema njegovim riječima, vlada u Kijevu smatra da je već izgubila jednu četvrtinu obradivog zemljišta.

Ukrajinci se predaju – ofanziva na frontu

Oko trećine ukrajinskih vojnika koji su se nalazili u predgrađu Lisičanska – predalo se, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike Rodion Mirošnjik.

Počinje samit NATO u Madridu - angažovano 10.000 bezbjednjaka, vazdušni prostor štite desetine helikoptera

Oko 10.000 pripadnika bezbjednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči današnjeg početka dvodnevnog samita NATO, na kojem će se okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbjednosnu krizu od Drugog svjetskog rata.

Danas su predviđene dvije radne sjednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednjeg dana samita, jedna radna sjednica na najvišem nivou. U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbjednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije prije početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Poljanski: Govor Zelenskog ruši ustaljenu praksu SB UN

Govor predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Savjetu bezbednosti UN u video-formatu nije bio usaglašen sa svim članovima ovog tijela i da će biti saopšteno je u posljednjem trenutku, čime se krši dosadašnja praksa Savjeta bezbjednosti, rekao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski na sjednici Savjeta bezbednosti UN u utorak.

Gradonačelnik Nikolajeva: Pogođena stambena zgrada

Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič objavio je na Telegramu da su gradom jutros odjeknule eksplozije, kao i da je pogođena stambena zgrada.

Rojters navodi da su tri osobe poginule u tom napadu, a da je petoro povrjeđeno.

Zamolio je sugrađane da ostanu u skloništima i ne izlaze napolje do kraja uzbune za vazdušni napad.

Otet gradonačelnik?

Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je, kako su naveli, odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

Herson, lučki grad na Crnom moru, nalazi se sjeverozapadno od poluostrva Krim koji je prisajedinila Rusija, a okupiran je tokom prve nedjelje ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela u februaru, i veliki dio lokalnog stanovništva je napustio taj region, navodi britanska agencija.

- Mogu da potvrdim da je Kolihajeva pritvorila vojna policija - saopštila je na Telegramu Ekaterina Gubareva, zamjenica šefa Hersonske oblasti koju je imenovala Moskva.

Halina Ljaševska, savjetnica Kolihajeva, navela je da je "gradonačelnik otet nakon što je odbio da sarađuje sa ruskim okupatorima Ukrajine".

Ona je saopštila na Fejsbuku da je "jutros Kolihajev došao u jedan od komunalnih objekata" i da su ga "čim je izašao iz automobila, odmah priveli naoružani pripadnici nacionalne garde i, najverovatnije pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti".

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    21h 36m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 32m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    20h 36m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    17h 29m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    11h 20m
    0