Источни фронт, 135. дан: Лавров: Русија неће трчати ни за ким са приједлозима за састанке

08.07.2022. 09:54
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 135. дан.

У Украјини је настављена офанзива руске војске на област Доњецка, у више градова је наложена евакуација цивила. Украјинска војска наставља да гранатира Доњецк користећи и пројектиле такозваног "НАТО калибра". Жестоке борбе воде се и у подручју Григоровке.

Лавров: Русија неће трчати ни за ким са приједлозима за састанке

Русија неће трчати ни за ким са приједлозима за састанке, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров коментаришући могућност разговора са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном на маргинама министарског састанка Г20.

- Нисмо ми прекинули све контакте са САД и не јуримо ни за ким предлажући састанке, рекао је Лавров, преноси РИА Новости.

На Балију у Индонезији данас је почео састанак министара 19 најразвијенијих земаља свијета, заједно са Европском унијом, на којем, између осталих, учествују Блинкен и Лавров.

Европска Правда: Канада одлучила да укине санкције турбинама за Гаспром на захтјев Њемачке

Канада, супротно захтјевима Кијева, планира да направи изузетак у санкцијама за турбине за Сјеверни ток, пише Европска правда, позивајући се на обавјештене изворе.

- Канадска влада намјерава, у договору са Њемачком, да одобри одлуку о искључењу из режима санкција за испоруку турбина за гасовод Сјеверни ток, што ће створити преседан за циљано укидање ембарга на захтјев агресора држава, пише лист.

Саговорници портала тврде да ће формални разлог за укидање санкција бити захтјев њемачког министра привреде Роберта Хабека , који је раније позвао Канаду да турбину пребаци Њемачкој.

Осим тога, Отава планира да оправда своју одлуку тиме да ће повратак опреме омогућити Русији да обнови обим испорука гаса у ЕУ.

Украјинске трупе гранатирале Доњецк НАТО гранатама

У 03:05 по московском времену украјински војници су пуцали на Кировски и Ворошиловски округ у Доњецку, испаливши пет граната „НАТО“ калибра 155 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре (ЗЦЦЦ), објављено је на Телеграму.

Зеленски: Застава Украјине вијориће се на Криму

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изразио је увјерење да ће се украјинска застава вијорити на Криму, као што се већ вијори на Змијском острву.

Зеленски је у видео обраћању на Инстаграму рекао да ће украјинска застава једног дана сигурно бити и на Криму и у свим градовима и селима које су заузеле руске снаге, преноси Укринформ.

Русија спрема неформални састанак у СБ о фашизму у Украјини

Русија ће 11. јула организовати неформални састанак Савјета безбједности Уједињених нација на тему нацизма и фашизма у Украјини, саопштио је данас на свом Телеграм налогу први замјеник представника Руске Федерације у УН Дмитриј Пољански.

- У понедјељак 11. јула одржаћемо још један неформални састанак СБ УН посвећен нацизму и фашизму у Украјини. Ово је наш одговор појединим западним колегама које доводе у питање један од циљева наше специјалне војне операције у Украјини, рекао је Пољански, а пренијела руска новинска агенција РИА Новости.

Према његовим речима, говорници ће проћи кроз "историјски преглед украјинског нацизма и његовог тренутног стања", а биће приказани фото и видео материјал.

Британци јављају: Руси се концетришу у правцу Сјеверска, 8 км од садашње линије фронта

Рампа за Британце

Британским дипломатама забрањено је да посјећују зграду Савјета Федерације. Раније је руском амбасадору у Великој Британији Андреју Келину забрањено да посјећује Дом парламента у Вестминстеру.

Русија контролише

Русија контролише 22 посто пољопривредног земљишта у Украјини, а рат пријети овогодишњу жетву, што би додатно могло погоршати свјетску прехрамбену индустрију, оцијенили су истраживачи НАСА-е.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 39m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 50m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 16m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 21m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 30m
    0