Источни фронт, 140. дан: Русија разматра слање гаса у Европу преко Украјине и послије 2024. године

13.07.2022. 09:42
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 140. дан.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да "није било контаката" о поновном покретању мировних преговора са Кијевом.

Замјеник руководиоца Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев изјавио је, говорећи о курсу долара и евра, да прогнозе о системској кризи у еврозони почињу да се остварују.

Украјинске власти потврдиле су у уторак да су њихове снаге гађале руско складиште муниције у Новаја Каховки на југу Украјине, која је под контролом руских снага.

С друге стране, касно синоћ начелник Брјанска саопштио је да су украјинске снаге гранатирале село Бела Березка у Русији, али да није било жртава и повријеђених.

Спроводили забрањене експерименте у нуклеарки?

У нуклеарној електрани Запорожје су, док је била под контролом украјинских власти, вршени забрањени експерименти, изјавио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Режим Порошенка-Зеленског одобрио је забрањене експерименте у нуклеарној електрани. Почевши од велике количине нуклеарних материјала који нису потребни за рад станице и нису се могли појавити као резултат рада њених реактора, и завршавајући масом других занимљивих момената - рекао је Рогов за Спутњик.

Русија разматра слање гаса у Европу преко Украјине и послије 2024. године

Русија ће размотрити наставак слања гаса у Европу преко Украјине и након 2024. године када истиче садашњи уговор, све док европске земље и даље буду тражиле руски гас и украјински национални транзитни систем буде функционисао, саопштило је Министарство спољних послова, према наводима агенције РИА новости.

Упркос рату у Украјини, Русија је наставила да испоручује велике количине гаса преко Украјине у Европу, која је Москви кључни глобални купац за извоз гаса вриједан више милијарди долара, преноси Ројтерс.

Мобилизација и жена

Због великог броја погинулих и рањених војника, у Кијеву размишљају о мобилизацији жена.

Прве позиве ће добити жене медицинске професије, а затим и оне које припремају храну за војску.

Колико ће бити жена са пушком у руци тек ће се видјети, иако о томе већ пишу украјински медији. Али чини се да се Украјина више узда у ново оружје које ће добити од запада када су активности на фронту у питању.

- Већ сада се види резултат коришћења далекометног оружја које смо недавно добили, а то је тек почетак - изјавио је секретар Савјета националне безбједности Украјине Алексеј Данилов.

- Помоћу тог оружја ријешићемо три задатка: деморалисаћемо противника, уништићемо му оружје и на крају ћемо ослободити своје територије. Тим далекометним оружјем ћемо гађати штабове руске војске, складишта муниције и војне технике.

Украјина гађала Луганск америчким оружјем

Украјинске снаге испалиле су синоћ девет ракета на Луганск из америчких вишецијевних бацача ракета "Химарс", саопштило је представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Украјинске снаге гађале Доњецк

Украјинске снаге гађале су у 7.40 Доњецк, на који су испалиле 11 граната калибра 122 мм, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

 Такође се наводи да је у 7.45 гађана Горловка, на коју је испаљено четири гранате калибра 122мм, у 7.55 Новобахмутовка, са шест граната калибра 122мм, и Јасиновата која је гађана са четири гранате калибра 122мм.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 27m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 50m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 23m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 20m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 11m
    0