Istočni front, 140. dan: Rusija razmatra slanje gasa u Evropu preko Ukrajine i poslije 2024. godine

13.07.2022. 09:42
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 140. dan.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "nije bilo kontakata" o ponovnom pokretanju mirovnih pregovora sa Kijevom.

Zamjenik rukovodioca Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je, govoreći o kursu dolara i evra, da prognoze o sistemskoj krizi u evrozoni počinju da se ostvaruju.

Ukrajinske vlasti potvrdile su u utorak da su njihove snage gađale rusko skladište municije u Novaja Kahovki na jugu Ukrajine, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

S druge strane, kasno sinoć načelnik Brjanska saopštio je da su ukrajinske snage granatirale selo Bela Berezka u Rusiji, ali da nije bilo žrtava i povrijeđenih.

Sprovodili zabranjene eksperimente u nuklearki?

U nuklearnoj elektrani Zaporožje su, dok je bila pod kontrolom ukrajinskih vlasti, vršeni zabranjeni eksperimenti, izjavio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Režim Porošenka-Zelenskog odobrio je zabranjene eksperimente u nuklearnoj elektrani. Počevši od velike količine nuklearnih materijala koji nisu potrebni za rad stanice i nisu se mogli pojaviti kao rezultat rada njenih reaktora, i završavajući masom drugih zanimljivih momenata - rekao je Rogov za Sputnjik.

Rusija razmatra slanje gasa u Evropu preko Ukrajine i poslije 2024. godine

Rusija će razmotriti nastavak slanja gasa u Evropu preko Ukrajine i nakon 2024. godine kada ističe sadašnji ugovor, sve dok evropske zemlje i dalje budu tražile ruski gas i ukrajinski nacionalni tranzitni sistem bude funkcionisao, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prema navodima agencije RIA novosti.

Uprkos ratu u Ukrajini, Rusija je nastavila da isporučuje velike količine gasa preko Ukrajine u Evropu, koja je Moskvi ključni globalni kupac za izvoz gasa vrijedan više milijardi dolara, prenosi Rojters.

Mobilizacija i žena

Zbog velikog broja poginulih i ranjenih vojnika, u Kijevu razmišljaju o mobilizaciji žena.

Prve pozive će dobiti žene medicinske profesije, a zatim i one koje pripremaju hranu za vojsku.

Koliko će biti žena sa puškom u ruci tek će se vidjeti, iako o tome već pišu ukrajinski mediji. Ali čini se da se Ukrajina više uzda u novo oružje koje će dobiti od zapada kada su aktivnosti na frontu u pitanju.

- Već sada se vidi rezultat korišćenja dalekometnog oružja koje smo nedavno dobili, a to je tek početak - izjavio je sekretar Savjeta nacionalne bezbjednosti Ukrajine Aleksej Danilov.

- Pomoću tog oružja riješićemo tri zadatka: demoralisaćemo protivnika, uništićemo mu oružje i na kraju ćemo osloboditi svoje teritorije. Tim dalekometnim oružjem ćemo gađati štabove ruske vojske, skladišta municije i vojne tehnike.

Ukrajina gađala Lugansk američkim oružjem

Ukrajinske snage ispalile su sinoć devet raketa na Lugansk iz američkih višecijevnih bacača raketa "Himars", saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske snage gađale Donjeck

Ukrajinske snage gađale su u 7.40 Donjeck, na koji su ispalile 11 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 Takođe se navodi da je u 7.45 gađana Gorlovka, na koju je ispaljeno četiri granate kalibra 122mm, u 7.55 Novobahmutovka, sa šest granata kalibra 122mm, i Jasinovata koja je gađana sa četiri granate kalibra 122mm.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 55m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 37m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 5m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 26m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 35m
    0