Источни фронт, 153. дан: Захарова: ЕУ испоруком оружја Украјини затвара очи пред корупцијом

26.07.2022. 12:37
0
ИЗВОР: b92.net

У току је 153. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинска војска саопштила је да је уништила 50 руских складишта мунције користећи америчке ракетне системе ХИМАРС.

Министар одбране Украјине Олексиј Резников тврди да је руска војска тиме онемогућена да крене у нове операције. Борбе се воде у подручју Сјеверска, Соледара, Бахмута.

Руски гасни гигант "Гаспром" саопштио је да је документација за турбину "Сјеверног тока 1" коју је ремонтовао "Сименс" не рјешава проблем западних санкција како би Њемачка могла да је испоручи.

"Ослободићемо територију"

Самопроглашена Доњецка Народна Република (ДНР) биће ослобођена од украјинских снага до краја августа, тврди данас први замјеник министра информисања ДНР Данил Безсонов.

- Сигуран сам да ће територија ДНР бити потпуно ослобођена до краја августа - рекао је Бездонов за ТВ канал Соловјев уживо, а пренијела је руска агенција ТАС С.

ДНР: У украјинском гранатирању ДНР страдао један цивил, рањено пет

Украјинска војска је током протеклог дана 52 пута гранатирала територију самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР), погинуо је један и рањено пет особа, саопштила је данас мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

- У протекла 24 сата, мисија је регистровала 52 случаја бомбардовања украјинске војске. Према доступним информацијама, у Горловки је страдао један цивил, а још пет особа, међу којима су дјеца рођена 2007. и 2008. године, задобила су ране различите тежине - наводи се у саопштењу мисије ДНР, пренијела је руска агенција ТАСС.

Стигла помоћ из Њемачке

Украјина је примила прву пошиљку њемачких противваздушних система „Гепард“, као и муницију за њих, наводи се у саопштењу украјинског министра одбране Алексеја Резникова.

- Чекамо првих 15 'Гепарда'. Три су данас стигла у Украјину. Они су већ на располагању Оружаним снагама Украјине - рекао је Резников на националној телевизији.

- Ријеч је о противваздушним системима за које нам је пребачено на десетине хиљада комада муниције. Њемачка је раније обећала да ће Украјини испоручити најмање 30 противваздушних система "Гепард". Очекује се да прва пошиљка од 15 јединица стигне до краја овог мјесеца, док би још 15 требало да буде испоручено у августу.

ДНР: Локализован пожар у складишту нафте у Доњецку

Велики пожар, који је избио у складишту нафте у Буденовском округу у Доњецку послије гранатирања украјинске војске, локализован је, саопштило је данас Министарство за ванредне ситуације Доњецке Народне Републике, која је прогласила независност.

Министарство је на Телеграму навело да је спријечено ширење пожара на приватни сектор.

Додаје да се наставља акција гашења пожара, преноси РИА Новости.

Комесарка за енергетику ЕУ: Политичка одлука "Гаспрома" да смањи испоруке

Најава руског гасног "Гаспрома" да ће ове недјеље додатно смањити испоруке гаса Европи је политички мотивисана, изјавила је данас европска комесарка за енергетику Кадри Симсон.

Оспорава наводе руског гасног холдинга да због редовног одржавања мора да обустави рад још једне турбине на гасоводу Сјеверни ток 1, што ће смањити проток гаса тим цјевоводом до Њемачке.

- Знамо да не постоји технички разлог за то. Ово је политички мотивисан корак и на то морамо да будемо спремни. Управо из тог разлога, превентивно смањење наше потрошње гаса је мудра стратегија - изјавила је Симсонова у Бриселу, преноси Ројтерс.

Додала је да очекује да ће министри постићи договор о хитним правилима ЕУ, која захтјевају од земаља да ограниче своју потражњу за гасом.

Хабек: Путин има гас, ми снагу; "Ситуација је озбиљна"

Министар привреде Њемачке Роберт Хабек поручио је грађанима те земље да сви морају схватити да је ситуација са гасом озбиљна.

Послије најаве "Гаспрома" у вези даљег смањења испоруке гаса кроз гасовод Сјеверни ток 1, Хабек је нагласио да се земља налази у веома озбиљној ситуацији.

- Вријеме је да то сада сви разумију. Њемачка мора смањити потрошњу гаса и на томе радимо - казао је за јавни сервис АРД.

Подвукао је да сви морају бити јединствени и поручити Путину: "Да, Путин има гас, али ми имамо снагу".

Украјина: Руске снаге гађале лучку инфраструктуру на југу

Руске снаге извеле су напад на лучку инфраструктуру у Николајевској области, на југу Украјине, изјавио је данас градоначелник Николајева Олександр Сенкевич.

- Масиван ракетни удар изведен је на југ Украјине, из правца Црног мора, уз коришћење авијације - рекао је Сенкевич за украјинску државну телевизију, не наводећи детаље, преноси Ројтерс.

Он је на Телеграму навео да су у Николајеву одјекнуле снажне експлозије, додаје Гардијан.

Сенкевич је апеловао на грађане да остану у склоништима.

- Ваздушни напади ће се наставити чак и након завршетка полицијског часа - навео је Сенкевич.

Русија је у суботу извела напад на још једну луку на југу Украјине - Одесу, што је на Западу изазвало сумње о примјени плана за поновно покретање извоза украјинских житарица.

Украјина: Руске снаге поново гађају Одесу

Руске снаге поново су извеле ракетни напад на лучки град Одесу на југу Украјине, гађајући приватне зграде у приобалним селима у раним јутарњим сатима, преноси Гардијан позивајући се на локалне званичнике.

Начелник регионалне војне администрације Сергиј Братчук рекао је да ће објавити више детаља на Телеграму касније данас.

- Ракетни напад на Одесу стратешким авионима - навео је Братчук.

Турска спремна

Турска је спремна да помогне да се коридори очисте од мина и тиме се обезбједи пловидба бродова Црним морем, изјавио је званични представник предсједника Турске Ибрахим Келин.

Како је навео, Анкара види ту спремност и код Кијева, истакавши да је кијевска администрација минирала одеску луку због безбједности.

Русија без најаве повећала притисак у гасоводу

Руски енергетски гигант "Гаспром" нагло је, без претходне најаве, нагло повећао притисак у гасоводу којим се руски гас испоручује у Европу, саопштио је данас украјински државни оператер гасовода.

Украјинска компанија је упозорила да би такви порасти притиска могли да изазову ванредне ситуације, укључујући пуцање гасовода, а оператери гасовода дужни су унапријед да обавијесте једни друге о томе.

"Гаспром" није био доступан за коментар, преноси Ројтерс.

Поново гранатиран Доњецк

Украјинска војска је поново гранатирала Доњецк – погођене су цистерне са горивом. Према првим подацима, нико није повређен.

Кијев: Руске ракете поново гађају Одесу

Руске снаге рано јутрос поново су извеле ракетни напад на јужни украјински град Одесу, јављају украјински локални званичници, преноси Гардијан.

Украјинци имају проблем – остали без ударних дронова

Украјинска војска је скоро остала без ударних дронова, саопштио је Спутњику официр противваздушне одбране руске војске из групе "О".

- У овој фази операције гађамо извиђачке дронове, као што су Лелека, Фурија. Без обзира на њихове мале размјере, уништавамо их… У посљедње вријеме противник углавном користи извиђачке дронове, пошто више немају ударне - рекао је он.

Снажне експлозије у Николајеву

Снажне експлозије потресле су јутрос украјински град Николајев, саопштио је градоначелник Олександар Сенкевич.

Позвао је грађане да не напуштају склоништа.

Захарова: ЕУ испоруком оружја Украјини затвара очи пред корупцијом

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Европска унија, настављајући да испоручује оружје Украјини, затвара очи пред тоталном корумпираношћу власти у Кијеву.

- Свих посљедњих пет мјесеци непрекидног пумпања Украјине оружјем, на Западу су покушавали да заташкају незгодну истину о невиђеним ризицима ове политике (наставка испоруке оружја Украјини) за унутрашњу безбједност Европске уније и њених грађана - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, они су затварали очи пред "тоталном корумпираношћу власти у Кијеву", пренео је Спутњик.

- Све се приносило на жртву амбицијама појединих лидера ЕУ и њених држава чланица да се нанесе што више штете Русији - казала је Захарова.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 17m
    0
  • Слани мафини
    19h 38m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    21h 33m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    19h 27m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    13h 56m
    3