Istočni front, 153. dan: Zaharova: EU isporukom oružja Ukrajini zatvara oči pred korupcijom

26.07.2022. 12:37
0
IZVOR: b92.net

U toku je 153. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila 50 ruskih skladišta muncije koristeći američke raketne sisteme HIMARS.

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov tvrdi da je ruska vojska time onemogućena da krene u nove operacije. Borbe se vode u području Sjeverska, Soledara, Bahmuta.

Ruski gasni gigant "Gasprom" saopštio je da je dokumentacija za turbinu "Sjevernog toka 1" koju je remontovao "Simens" ne rješava problem zapadnih sankcija kako bi Njemačka mogla da je isporuči.

"Oslobodićemo teritoriju"

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) biće oslobođena od ukrajinskih snaga do kraja avgusta, tvrdi danas prvi zamjenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov.

- Siguran sam da će teritorija DNR biti potpuno oslobođena do kraja avgusta - rekao je Bezdonov za TV kanal Solovjev uživo, a prenijela je ruska agencija TAS S.

DNR: U ukrajinskom granatiranju DNR stradao jedan civil, ranjeno pet

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 52 puta granatirala teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), poginuo je jedan i ranjeno pet osoba, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- U protekla 24 sata, misija je registrovala 52 slučaja bombardovanja ukrajinske vojske. Prema dostupnim informacijama, u Gorlovki je stradao jedan civil, a još pet osoba, među kojima su djeca rođena 2007. i 2008. godine, zadobila su rane različite težine - navodi se u saopštenju misije DNR, prenijela je ruska agencija TASS.

Stigla pomoć iz Njemačke

Ukrajina je primila prvu pošiljku njemačkih protivvazdušnih sistema „Gepard“, kao i municiju za njih, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova.

- Čekamo prvih 15 'Geparda'. Tri su danas stigla u Ukrajinu. Oni su već na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine - rekao je Reznikov na nacionalnoj televiziji.

- Riječ je o protivvazdušnim sistemima za koje nam je prebačeno na desetine hiljada komada municije. Njemačka je ranije obećala da će Ukrajini isporučiti najmanje 30 protivvazdušnih sistema "Gepard". Očekuje se da prva pošiljka od 15 jedinica stigne do kraja ovog mjeseca, dok bi još 15 trebalo da bude isporučeno u avgustu.

DNR: Lokalizovan požar u skladištu nafte u Donjecku

Veliki požar, koji je izbio u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku poslije granatiranja ukrajinske vojske, lokalizovan je, saopštilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost.

Ministarstvo je na Telegramu navelo da je spriječeno širenje požara na privatni sektor.

Dodaje da se nastavlja akcija gašenja požara, prenosi RIA Novosti.

Komesarka za energetiku EU: Politička odluka "Gasproma" da smanji isporuke

Najava ruskog gasnog "Gasproma" da će ove nedjelje dodatno smanjiti isporuke gasa Evropi je politički motivisana, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Osporava navode ruskog gasnog holdinga da zbog redovnog održavanja mora da obustavi rad još jedne turbine na gasovodu Sjeverni tok 1, što će smanjiti protok gasa tim cjevovodom do Njemačke.

- Znamo da ne postoji tehnički razlog za to. Ovo je politički motivisan korak i na to moramo da budemo spremni. Upravo iz tog razloga, preventivno smanjenje naše potrošnje gasa je mudra strategija - izjavila je Simsonova u Briselu, prenosi Rojters.

Dodala je da očekuje da će ministri postići dogovor o hitnim pravilima EU, koja zahtjevaju od zemalja da ograniče svoju potražnju za gasom.

Habek: Putin ima gas, mi snagu; "Situacija je ozbiljna"

Ministar privrede Njemačke Robert Habek poručio je građanima te zemlje da svi moraju shvatiti da je situacija sa gasom ozbiljna.

Poslije najave "Gasproma" u vezi daljeg smanjenja isporuke gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1, Habek je naglasio da se zemlja nalazi u veoma ozbiljnoj situaciji.

- Vrijeme je da to sada svi razumiju. Njemačka mora smanjiti potrošnju gasa i na tome radimo - kazao je za javni servis ARD.

Podvukao je da svi moraju biti jedinstveni i poručiti Putinu: "Da, Putin ima gas, ali mi imamo snagu".

Ukrajina: Ruske snage gađale lučku infrastrukturu na jugu

Ruske snage izvele su napad na lučku infrastrukturu u Nikolajevskoj oblasti, na jugu Ukrajine, izjavio je danas gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič.

- Masivan raketni udar izveden je na jug Ukrajine, iz pravca Crnog mora, uz korišćenje avijacije - rekao je Senkevič za ukrajinsku državnu televiziju, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

On je na Telegramu naveo da su u Nikolajevu odjeknule snažne eksplozije, dodaje Gardijan.

Senkevič je apelovao na građane da ostanu u skloništima.

- Vazdušni napadi će se nastaviti čak i nakon završetka policijskog časa - naveo je Senkevič.

Rusija je u subotu izvela napad na još jednu luku na jugu Ukrajine - Odesu, što je na Zapadu izazvalo sumnje o primjeni plana za ponovno pokretanje izvoza ukrajinskih žitarica.

Ukrajina: Ruske snage ponovo gađaju Odesu

Ruske snage ponovo su izvele raketni napad na lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, gađajući privatne zgrade u priobalnim selima u ranim jutarnjim satima, prenosi Gardijan pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Načelnik regionalne vojne administracije Sergij Bratčuk rekao je da će objaviti više detalja na Telegramu kasnije danas.

- Raketni napad na Odesu strateškim avionima - naveo je Bratčuk.

Turska spremna

Turska je spremna da pomogne da se koridori očiste od mina i time se obezbjedi plovidba brodova Crnim morem, izjavio je zvanični predstavnik predsjednika Turske Ibrahim Kelin.

Kako je naveo, Ankara vidi tu spremnost i kod Kijeva, istakavši da je kijevska administracija minirala odesku luku zbog bezbjednosti.

Rusija bez najave povećala pritisak u gasovodu

Ruski energetski gigant "Gasprom" naglo je, bez prethodne najave, naglo povećao pritisak u gasovodu kojim se ruski gas isporučuje u Evropu, saopštio je danas ukrajinski državni operater gasovoda.

Ukrajinska kompanija je upozorila da bi takvi porasti pritiska mogli da izazovu vanredne situacije, uključujući pucanje gasovoda, a operateri gasovoda dužni su unaprijed da obavijeste jedni druge o tome.

"Gasprom" nije bio dostupan za komentar, prenosi Rojters.

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinska vojska je ponovo granatirala Donjeck – pogođene su cisterne sa gorivom. Prema prvim podacima, niko nije povređen.

Kijev: Ruske rakete ponovo gađaju Odesu

Ruske snage rano jutros ponovo su izvele raketni napad na južni ukrajinski grad Odesu, javljaju ukrajinski lokalni zvaničnici, prenosi Gardijan.

Ukrajinci imaju problem – ostali bez udarnih dronova

Ukrajinska vojska je skoro ostala bez udarnih dronova, saopštio je Sputnjiku oficir protivvazdušne odbrane ruske vojske iz grupe "O".

- U ovoj fazi operacije gađamo izviđačke dronove, kao što su Leleka, Furija. Bez obzira na njihove male razmjere, uništavamo ih… U posljednje vrijeme protivnik uglavnom koristi izviđačke dronove, pošto više nemaju udarne - rekao je on.

Snažne eksplozije u Nikolajevu

Snažne eksplozije potresle su jutros ukrajinski grad Nikolajev, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Senkevič.

Pozvao je građane da ne napuštaju skloništa.

Zaharova: EU isporukom oružja Ukrajini zatvara oči pred korupcijom

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Evropska unija, nastavljajući da isporučuje oružje Ukrajini, zatvara oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu.

- Svih posljednjih pet mjeseci neprekidnog pumpanja Ukrajine oružjem, na Zapadu su pokušavali da zataškaju nezgodnu istinu o neviđenim rizicima ove politike (nastavka isporuke oružja Ukrajini) za unutrašnju bezbjednost Evropske unije i njenih građana - rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, oni su zatvarali oči pred "totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu", preneo je Sputnjik.

- Sve se prinosilo na žrtvu ambicijama pojedinih lidera EU i njenih država članica da se nanese što više štete Rusiji - kazala je Zaharova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    11h 56m
    0
  • Slani mafini
    21h 17m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    23h 12m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    21h 6m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    15h 35m
    3